Mark David Chapman, ktorý zastrelil člena legendárnej britskej skupiny Beatles sa o prepustenie pokúšal už deviaty raz. Odsúdili ho v roku 1981 na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia po 20 rokoch.

Vrah legendárneho anglického hudobníka Johna Lennona sa ani po takmer 36 rokoch strávených vo väzení nedostane na slobodu. Komisia pre podmienečné prepúšťanie mu už po deviaty raz zamietla žiadosť o podmienečné prepustenie. Jej členovia rozhodli, že povaha zločinu, ktorý Mark David Chapman spáchal prevážila všetky možné priaznivé faktory.  

"Na základe nášho rozhovoru a po posúdení vašich záznamov sme zistili, že vaše prepustenie by bolo nezlučiteľné s blahom spoločnosti. Prepustenie by mohlo v očiach spoločnosti znížiť význam závažnosti vami spáchaného zločinu ako aj oslabiť rešpekt voči zákonu," uviedli členovia komisie v stanovisku.  

Dnes už 61-ročný Mark Chapman zostane po vyhlásení verdiktu minimálne ďalšie dva roky vo väzení s najvyšším stupňom stráženia. Trest si odpykáva v zariadení v Erie County pri Buffale v štáte New York. Ďalšiu žiadosť o podmienečné prepustenie si bude môcť podať v auguste 2018.   

Mark David Chapman zastrelil bývalého člena už nefungujúcej britskej skupiny Beatles 8. decembra 1980 v New Yorku, keď sa vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Odsúdili ho na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia po 20 rokoch, o ktoré sa pokúša od roku 2000.  

Skupina Beatles bola populárna v 60. rokoch 20. storočia. Jej členovia John Lennon (gitara, spev), Paul McCartney (basgitara, spev), George Harrison (gitara, spev) a Ringo Starr (bicie, spev) ukončili spoločné aktivity v roku 1970. Ich tvorba znamenala pre svetovú populárnu hudbu revolúciu.

Zdroj: SITA, pl
Foto: SITA/AP Photo/John Lindsay, archív

Súvisiaci interpreti: The Beatles, John Lennon