Zaplnený amfiteáter vo Východnej, posadený medzi liptovskými lúkami a tatranskými štítmi, aplaudoval v pondelok (28.8.) do neskorého večera hitom skupiny Elán. Išlo o posledný z troch plánovaných letných koncertov skupiny pod holým nebom.

Napriek tomu ju čakajú ešte dve open air vystúpenia - najskôr sa 23. septembra uskutoční preložený koncert v Martine, ktorý bol v júni kvôli konštrukčnej chybe pódia zrušený len hodinu pred plánovaným otvorením areálu, a napokon 13. októbra celé turné Živých nás nedostanú uzavrie pridaný koncert v trnavskej City Arene.

Publikum je vždy skvelé, zlá môže byť len kapela

Amfiteáter vo Východnej v pondelok fanúšikovia skupiny Elán naplnili do posledného miesta. Podľa reakcií návštevníkov sa, podobne ako 24. júna v Nitre, opäť nevyznamenal organizátor, keďže pre tisícky ľudí boli pripravené len dva stánky s občerstvením a veľké rady sa tvorili aj na toaletách.

Samotný koncert však priaznivcov kapely nesklamal. Veľkolepú scénu pre program Živých nás nedostanú s trojstupňovým pódiom pripravovalo 160 ľudí celé tri dni. Návštevníci si vypočuli približne 30 najväčších hitov kapely. "Je to výmena energie. My dáme divákom to svoje a oni nám to mnohonásobne vrátia. Je to bomba," povedal pre TASR po koncerte spevák a basgitarista Jožo Ráž. Ako s úsmevom doplnil gitarista Ján Baláž, publikum je vždy skvelé, len kapela môže byť zlá.

Elán vo Východnej, 28.8.2017 Zdroj: Jano Taufer - Facebook.com/ELANrockElán vo Východnej (foto: Jano Taufer) - viac fotografií z koncertu

Kapela pôvodne plánovala v tomto roku odohrať na Slovensku len dva open-air koncerty. Záujem fanúšikov o vstupenky v Martine a Nitre bol však taký veľký, že sa rozhodla pridať ďalšie vystúpenie pod holým nebom. Hudobníci si vybrali amfiteáter vo Východnej, ktorá je baštou slovenského folklóru. "Jednak, vo Východnej sme už jeden koncert absolvovali s Lúčnicou a tiež, niektoré z našich pesničiek sa už takisto stali folklórom," doplnil Baláž.

Elán oslávi budúci rok už polstoročie od svojho založenia. Dlhé roky spolu vydržali aj vďaka správnej psychohygiene. "Je to o tom, dať si správne ciele a napĺňať ich. Určite je to aj o inteligencii, lebo najhoršie by bolo, keby sme sa na veciach nevedeli dohodnúť a my sme sa vždy dohodli," skonštatoval klávesák Vašo Patejdl.


Turné vyvrcholí na najmodernejšom slovenskom štadióne

Októbrové vystúpenie Elánu na novom trnavskom futbalovom štadióne bude prvým samostatným koncertom slovenskej kapely v City Arene. Zatiaľ tu okrem slávnostného otvorenia mali koncerty len české legendy Olympic a Lucie (reportáž). Na futbalovom trávniku bude postavené pódium s rozmermi 45 metrov (šírka), 30 metrov (hĺbka) a 18 metrov (výška). Na tejto scéne môžu diváci očakávať 200 m2 pohyblivých LED panelov, na ktorých budú premietané rôzne zostavy k jednotlivým skladbám. Na ozvučenie bude použitý systém K1, ktorý je zárukou najvyššej kvality zvuku.

"Koncert skupiny Elán je pre nás tretím nefutbalovým podujatím a vnímame ho ako potvrdenie našej pripravenosti využiť City Arenu nielen na futbalové zápasy, ale aj na iné športové a kultúrne podujatia (eventy), tak ako je to na súčasných moderných štadiónoch bežné a z hľadiska rentability ich prevádzky aj potrebné. Zahraničné skúsenosti z ich všestranného využitia chceme postupne aplikovať aj v Trnave," povedal na minulotýždňovom stretnutí s novinármi Marek Piaček, projektový manažér pre eventy v City Arene.

Turné Živých nás nedostanú je venované 30. výročiu albumu Hodina slovenčiny, štvrtého štúdiového albumu kapely Elán, na ktorom sa nachádzajú také hity ako Zaľúbil sa chlapec, Hodina slovenčiny, Stužková, Kráľovná bielych tenisiek alebo Kaskadér bez peňazí. Vôbec po prvýkrát sa v playliste koncertov objavuje koncertná verzia skladby Zvláštny smútok víťazov, ktorá je pre dlhoročných fanúšikov spolu s pripravenou projekciou emotívnym zážitkom.

Zdroj: TASR + PR (Andrea Čurná)
Foto: Jano Taufer

Súvisiaci interpreti: Elán