Trnavská kapela Hash je na scéne už niekoľko rokov, no do povedomia širšej verejnosti sa dostáva len pomalými krokmi. Najnovším prírastkom v jej tvorbe je singel a videoklip Brainwasher, ktorým kapela po druhýkrát dokazuje, že svoj energický rock'n'roll vie ozvláštniť zaujímavým vizuálom, pri ktorom jedno pozretie nestačí.

Takmer dva roky po videoklipovom debute Double Life ponúka sympatická trnavská partia hudobníkov ďalšie audiovizuálne dielo s názvom Brainwasher. V pozoruhodnej štvorminútovej snímke chcú Hash nastaviť spoločnosti zrkadlo a poukázať na prevahu sexu, obžerstva, mamony a manipuláciu mysle.

Celý videoklip, ktorý na jeden záber zaznamenal skúsený kameraman Martin Sekera, pripomína performanciu. Do detailu premyslené video ukrýva množstvo neľahko postrehnuteľných detailov a odkazov, pre ktorých zachytenie je treba sa plne sústrediť a nechať sa vtiahnuť do deja.


Dotiahnutý koncept

Autorom scenára je spevák, gitarista a skladateľ Mário Gajarský. "Videoklip znázorňuje, ako ľahko podľahneme zvodom premyslene namiereným priamo na naše najtajnejšie slabosti a staneme sa tak dobrovoľne bábikami v rukách mocenského aparátu a vyvolených jedincov. Zdrojom týchto atakov sú záujmy Brainwashera, ktorého vo videoklipe stvárnil M. Steinecker, známa to postavička trnavskej hudobnej histórie," hovorí líder kapely Hash.

"Vo vymývačskom prostredí plnom útržkov z bezduchých bulvárnych plátkov, svetiel utlmujúcich vedomie a živých sôch, ktoré na povel Brainwashera a jeho posluhovačov zaobstarávajú ďalší 'pokrm' pre systém, znie nový singel Hash, ktorý bol - rovnako ako video - bez väčších zásahov nahratý jedným ťahom a naživo v štúdiu Bunker v Trnave," dodáva Gajarský. Pieseň Brainwasher, ktorá okrem videoklipu zaujme aj punkovou energiou a temnou kombináciou gitár a klávesov, sa bude nachádzať na pripravovanom albume.

Jeho názov zatiaľ kapela nezverejnila, no k unikátnemu videoklipu ponúkla sériu fotografií zo zákulisia a dokumenty s názvom "Brainwasher list", ktoré prezrádzajú viac o koncepte videa aj o jednotlivých členoch skupiny. Všetko nájdete na oficiálnej Facebook stránke Hash.

Hash, natáčanie videoklipu Brainwasher Zdroj: RóS - Facebook stránka kapely Hash

Informácie pre Hudba.sk poskytla kapela Hash, článok bol upravený redakciou.

Foto: RóS - Facebook

Súvisiaci interpreti: Hash