Americký spevák Iggy Pop zverejnil novú verziu vlastnej skladby Bang Bang, ktorú nahral jeho zosnulý kolega David Bowie. Sedemdesiatjedenročný interpret ponúkol coververziu piesne vo svojej relácii Iggy Confidential na BBC Radio 6.

Bowie pritom nahral aj ďalšiu coververziu Bang Bang, ktorá sa objavila na jeho štúdiovke Never Let Me Down (1987). Spoluautorom hitu z Popovho albumu Party (1981) je rodák z Prahy Ivan Král. Nová Bowieho verzia skladby sa objaví na box sete Loving the Alien, ktorý sa dostane na trh 12. októbra. Kompilácia sa zameria na hudobníkovu tvorbu z polovice 80. rokov minulého storočia. Ponúkne tiež úplne novú verziu spomínaného počinu Never Let Me Down. Ruku k dielu pridali aj producent Mario McNulty, gitarista Reeves Gabriel, bubeník Sterling Campbell, basgitarista Tim Lefebvre a skladateľ Nico Muhly, ktorý napísal sláčikové aranžmány. V skladbe Shining Star (Makin’ My Love) zaznie hlas Laurie Anderson, ktorej manželom bol zosnulý Lou Reed.


David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek. Podarilo sa mu získať šesť Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo šesť BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award.

V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Zomrel 10. januára 2016 vo veku 69 rokov na rakovinu.

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: Jimmy King

Súvisiaci interpreti: David Bowie, Iggy Pop