Nestor československej hudobnej žurnalistiky Jiří Černý sa v polovici októbra po viac než roku a pol vráti do Bratislavy. Tentokrát si pre hudobných nadšencov pripravil tri večery - okrem klasického Ro(c)kovania sa budú niesť aj v znamení dvoch legiend svetovej a českej hudobnej scény.

V priestoroch kníhkupectva Artforum na Kozej 20 sa v utorok 15. októbra najskôr stretnú fanúšikovia kanadského básnika, spisovateľa, ale predovšetkým jedinečného speváka Leonarda Cohena, na ktorého život a tvorbu si Jiří Černý zaspomína v rámci komponovaného programu. (Facebook event)

Legendárny umelec zomrel 7. novembra 2016, len pár týždňov po vydaní albumu You Want It Darker. Dva týždne po treťom výročí jeho úmrtia sa na trh dostane nová štúdiová nahrávka Thanks for the Dance, na ktorej sa nachádzajú skladby práve z obdobia nahrávania jeho rozlúčkového albumu. Na požiadanie svojho otca ich dokončil Adam Cohen spolu s ďalšími hudobníkmi, ktorí mali k Leonardovi blízko. Ukážkou z albumu je prvá zverejnená skladba The Goal.


Streda 16. októbra sa bude opäť v Artfore niesť v znamení portrétu Zuzany Navarovej - českej folkovej autorky a speváčky, ktorá so skupinou Nerez vytvorila niekoľko skvelých a originálnych albumov. Posledný z trojice večerov s Jiřím Černým sa uskutoční 17. októbra, tentokrát v priestoroch Klubu Po lampou na Partizánskej 2. Pôjde o klasické Ro(c)kování - komponovaný hudobno-diskusný program, v ktorom sa bude počúvať a hovoriť nielen o hudbe. 

Viac ako šesť desaťročí na scéne

Jiří Černý je mužom s mnohými prívlastkami - nestor československej hudobnej žurnalistiky, Železný muž, či kritik bez konzervatória. Predovšetkým je však nesmierne láskavým, vtipným a múdrym človekom, ktorý sa hudbe a písaniu o nej venuje už viac ako šesť dekád.

Kedysi býval pravidelným hosťom bratislavských vysokoškolských internátov, kam hlavne v osemdesiatych rokoch, keď z názorových dôvodov nebol publikovateľný a zamestnateľný v oficiálnych médiách, prinášal závan slobody a nových hudobných trendov. Jeho  posluchové programy vtedy niesli názov Antidiskotéka a bývali vždy nesmierne inšpirujúce a plné dychtivých poslucháčov. Jiří Černý totiž vďaka svojmu neuveriteľnému rozhľadu a citu vždy dokáže nájsť to, čo väčšine poslucháčov na prvé počutie nie je zrejmé. A aby toho nebolo málo, má dar vždy to veľmi presne a zrozumiteľne pomenovať.

Je nielen majstrom pera a hovoreného slova, ale i výborným hráčom na gramofón - ako so sebeiróniou jemu vlastnou hovorieva - pretože to je jediný hudobný nástroj, na ktorý vie hrať. V rámci svojej publicistickej činnosti sa pohybuje v neuveriteľne širokom spektre - o populárnej hudby cez rock, folk, jazz, muzikál i operu a diela z oblasti vážnej hudby. Jeho práca je charakteristická vysokou náročnosťou predovšetkým na seba samého a nesmierne širokým vzdelanostným pozadím. Svojou dramaturgiou a komentármi vždy opomínal komerčné kritériá a výrazne ovplyvnil hodnotové kritériá a hudobný vkus viacerých generácií poslucháčov.

Napriek svojmu veku neustále pracuje a publikuje - články, recenzie či portréty osobností. Je autorom niekoľkých kníh, vystupuje v rozhlase a TV, pravidelne na svojej stránke glosuje hudobné dianie a je viac ako obdivuhodné, že vo veku 83 rokov stále cestuje po bývalom Česko-Slovensku so svojimi posluchovými programami.

Redakciu Hudba.sk informovala Beáta Rožárová z obchodu a agentúry Dr. Horák. Ďalšie podrobnosti nájdete na www.drhorak.sk.

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen, Zuzana Navarová