Kastingy v Martine a Starej Ľubovni, 190 prihlášok, takmer dvetisíc súťažiacich a tisícka návštevníkov. Účasť súťažiacich aj záujem verejnosti o kastingy potvrdili, že aj tretia séria Zem spieva bude patriť medzi televízne hity.

RTVS dostala na kastingy folklórnej šou, ktoré sa konali počas dvoch septembrových víkendov v Martine a Starej Ľubovni, spolu 190 prihlášok. Z toho tridsať prišlo zo zahraničia, kde má Zem spieva medzi nadšencami slovenského folklóru takisto veľký úspech. Najviac sa ich prihlásilo z USA, Srbska a Kanady, ďalšie prihlášky prišli aj z Maďarska, Belgicka, Rumunsku a Ukrajiny.

Do súťaže sa mohli prihlásiť súbory a jednotlivci v troch kategóriách - ľudový spev, tanec a hudba. Ako sme informovali už po prvom kastingu, aj tento rok sa najviac folkloristov prihlásilo v kategórii spev, z nástrojov mala najväčšie zastúpenie v Martine heligónka, v Starej Ľubovni zase dominoval akordeón. Kým na martinský kasting v Múzeu slovenskej dediny prišli súťažiaci z rôznych kútov západnej a strednej časti Slovenska, v Starej Ľubovni opäť svoje najväčšie zastúpenie potvrdili Rusíni. 

Porotcovia Zem spieva sa už čoskoro stretnú a spolu vyberú 63 súťažiacich, ktorých potom spoznajú aj televízni diváci vo vysielaní. Tretia séria Zem spieva odštartuje na televíznych obrazovkách začiatkom roka 2020, moderovať ju opäť bude obľúbené trio S Hudbou Vesmírnou.

Zem spieva, kasting v Skanzene v Starej Ľubovni Zdroj: Ľubomír Pidaný / RTVSZem spieva, kasting v Skanzene v Starej Ľubovni Zdroj: Ľubomír Pidaný / RTVSZem spieva, kasting v Skanzene v Starej Ľubovni Zdroj: Ľubomír Pidaný / RTVSZem spieva, kasting v Skanzene v Starej Ľubovni, 2 Zdroj: Ľubomír Pidaný / RTVSViac fotiek z Martina a Starej Ľubovne

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Silvia Turnerová.

Foto: Ľubomír Pidaný