Hudobník známy z projektov eggnoise a The Odd Gifts vydáva novú, po prvýkrát česky spievanú sólovú nahrávku. Jej uvedenie na trh sprevádza zverejnenie videoklipu k skladbe Proces, pri ktorej vzniku autora inšpiroval Franz Kafka. Kultový spisovateľ "zahral" aj v kafkovskom klipe, ktorý Galuška pripravil v spolupráci s výtvarníkom Adamom Pavlom.


Singel Proces, v ktorom ako spevák hosťuje aj Jakub König, je voľne inšpirovaný príbehom zo slávneho rovnomenného románu Franza Kafku. "Odkazujem k známemu prímeru Pred zákonom. Na podobenstvo o mužovi z vidieka, ktorého dverník nepustí dovnútra, hoci – ako sa dozvieme na konci – bol tento vchod určený iba pre neho," hovorí Ondřej Galuška. "Toto podobenstvo predstavuje jedno z najhutnejších, najkondenzovanejších literárnych vyjadrení márnosti a premárnenej šance," dodáva.

Odkaz na Kafku v názve a texte piesne bol tiež dôvodom na to, že tvorcovia pri výrobe videoklipu siahli po Kafkovej fotografii, ktorú sa podarilo rozhýbať, aby "vyslovovala" text piesne. Rovnakým spôsobom sa potom rozpohybovali aj fotky Galušku a Königa. Ich kombináciou vznikajú znepokojujúce, až hororové hybridné postavy a prízraky. Ku kafkovskému svetu by mohla odkazovať aj inštrumentácia skladby s mechanicky repetitívnymi marimbami a apokalyptickými trombónmi.


Album Stručný úvod do filosofie marnosti vychádza dnes, 30. septembra, vo vydavateľstve TranzistorZastrešujúcou témou celej nahrávky, ktorú Galuška vôbec prvýkrát naspieval kompletne v češtine, je márnosť, pominuteľnosť, krízy všetkých druhov, ale aj melancholický humor.

Obsahuje desať piesní, na ktorých zvuku a forme sa významne podieľal slovenský producent Jonatán Pastirčák (Pjoni, Isama Zing) a tiež zvukoví majstri Ondřej Ježek a Derek Saxenmeyer. Autora na nahrávke sprevádzajú členovia skupiny The Odd Gifts. Na bicie a perkusívne nástroje vrátane kovových sudov hrá Michael Nosek, na basgitary a kontrabas Jaryn Janek, na gitary Jan Mizler a Ondřej Galuška, ktorý spoločne s Filipom Jiskrom hrá aj na trombón.

Ako hostia na platni účinkujú vystupujú James Harries, Bára Zmeková, Jakub König a Ondra Kopička. Hudba je rôznorodá a siaha od indie-folku po minimalizmus a elektronický noise. Zvuk je ozvláštnený častým použitím marimby Radka Doležala a preparovaného piana Vojtěcha Procházku. Prvý singel z albumu s názvom Orientační běh vyšiel spolu s videoklipom v júni.


V zime vyjde aj rovnomenná kniha, ktorá je filozofickým spracovaním témy márnosti a rozpracováva mnoho motívov z piesní na doske. Novú nahrávku predstaví Ondřej Galuška spoločne s The Odd Gifts 12. októbra v Brne v Starej pekárni. Následne sa chystá aj do Olomouca (13. októbra), Opavy (14. októbra), Úštěku (27. októbra), Plzne (5. novembra) a Prahy (22. novembra). Album slávnostne pokrstí 12. januára 2023 v pražskej Malostranskej besede, kde zahrajú aj eggnoise a Kittchen.

Ondrej Galuška je český hudobník a filozof. So skupinou eggnoise nahral štyri kritikmi cenené albumy (nominácia na Anděla, ocenenie Just Plain Folks Music Awards), so svojím sólovým projektom The Odd Gifts dva. Je spoluautorom soundtracku k filmu Jana Hřebejka Svatá čtveřice. Jeho verzia piesne Tea and Crumpets vyšla na albume Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík.

V roku 2015 mu v nakladateľstve TOGGA vyšla kniha Tělo hudby, hudobno-filozofická práca koncipovaná pre širšie čitateľstvo zaujímajúce sa o hudbu. V roku 2021 vydal experimentálny album Ligeticitations na labeli Ma Records. Píše hudbu pre divadelný súbor Taneční studio Light a vydal dosku pre deti Krev není voda.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili a doplnili.