Takmer na deň presne tri roky po nahrávke Údolia a kopce vychádza tretí album skupiny Bad Karma Boy - Prekrásny nový svet. K soulovému zvuku z debutovej štúdiovky a psychedelickej atmosfére jej nasledovníka pridáva kapela ďalšie vrstvy, farby a významy.

Bad Karma Boy sa na novinke oveľa viac hrajú s elektronikou, spomaľujú, texty pôsobia hĺbavejšie, filozofickejšie a kapela synergickejšie ako kedykoľvek predtým. Album vychádza dnes pod značkou Slnko Records a od 3. novembra bude dostupný v streamingových službách. O týždeň neskôr vyjde aj na CD.

Názov albumu inšpiroval Aldous Huxley

"Nechajte si vaše utópie/chceme spoločnosť/radšej slobodnú/menej dokonalú," spievajú Adela Tihláriková a Juraj Marikovič v pesničke, ktorá vznikla pri jednom z dovolenkových únikov od reality. Text je inšpirovaný knihou Prekrásny nový svet od britského spisovateľa a filozofa Aldousa Huxleyho. V katastrofickom románe sa nám ponúka scenár, ako by mohlo vyzerať ľudstvo, keby sme niektoré naše utopické myšlienky o smerovaní spoločnosti dotiahli do konca.

"Kniha nás oboch už dávnejšie nadchla natoľko, že sme sa nakoniec podľa nej rozhodli pomenovať náš tretí album. Je v nej obsiahnuté veľa z toho, nad čím aktuálne uvažujeme, vrátane faktu, že z minulosti sme sa naučili akurát to, že sa z nej učiť nevieme," hovorí Adela Tihláriková, klaviristka a najnovšie aj speváčka  Bad Karma Boy.

Kapela vznikla v Bratislave pred piatimi rokmi a na jar 2013 vydala vo vydavateľstve Slnko Records svoj eponymný debut. Album bol hneď zaradený medzi najpríjemnejšie prekvapenia domácej alternatívnej scény a ocitol sa v niekoľkých výročných slovenských a českých rebríčkoch najlepších nahrávok. Skloňovala sa v nich osobitá atmosféra chytľavých pesničiek so slovenskými textami, zaujímavé zvukové plochy a nástroje ako omnichord, vibrafón, ondes či kalimba. Čoskoro prišli vystúpenia na Grape festivale, Pohode, Colours of Ostrava, ale aj v zahraničí na jednom z najväčších európskych showcase festivalov Tallinn Music Week.


Viac elektroniky a synergia mužského a ženského spevu

Odvaha a chuť experimentovať neopustila Bad Karma Boy ani pri treťom albume Prekrásny nový svet. Už v prvom zverejnenom singli Palmy ohlásila kapela spoluprácu s rešpektovaným hudobníkom a producentom Pištom Kráľovičom (Nvmeri, FVLCRVM) a priblížila sa tak bližšie k elektronickému zvuku.

"Práve spolupráca s Pištom v roli spoluproducenta bola jednou z najzásadnejších vecí pre celý album a myslím, že ho hudobne dostala do úplne iného vesmíru. Pišta dal pesničkám nový smer, ktorý častokrát v protiklade dopĺňal ich pôvodný nápad a náladu. Napriek tomu mám pocit, že nahrávka znie prirodzene a veci do seba zapadajú, ako keby sme ich spolu aj skladali," hovorí Juraj Marikovič.

Výrazný posun spočíva aj v speve. Okrem Juraja Marikoviča sa ho totiž prvýkrát ujala aj Adela Tihláriková a prispela tiež vlastnými kompozíciami a nápadmi. Toto prekvapenie si Bad Karma Boy nechávali až na poslednú chvíľu, keďže klaviristku zatiaľ nebolo počuť sólovo spievať na koncertoch ani v najnovšom singli Na dne rieky.

Silné synergické momenty, o ktoré sa postarala niekoľkoročná partnerská a teraz už aj spevácka dvojica, tak zostali poslucháčom skryté až do vydania albumu. Zatiaľ je dostupný vo forme MP3 na webe vydavateľstva Slnko Records. Na streamingových službách sa objaví v piatok a ďalší týždeň si prídu na svoje aj zberatelia CD. Fanúšikovia kapely si už teraz môžu zapísať do kalendárov aj termíny krstov, ktoré sa uskutočnia 15. novembra v Café v Lese v Prahe a 23. novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Hosťom Bad Karma Boy bude v oboch prípadoch česká kapela Mayen.


Lístky na krst v Bratislave:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informoval Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records.


Foto: Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Bad Karma Boy