V Bratislave sa odohrá špeciálny koncert pre všetkých fanúšikov gitarovej hudby, ktorým nevadí troška toho exhibicionizmu a vedia si vychutnať skutočné majstrovstvo.

Magnet týždňa

Po dvoch rokoch sa do hlavného mesta vráti uznávaný majster šiestich strún v tmavých okuliaroch, Joe Satriani. K potešeniu fanúšikov však nepríde sám. Tajne sme dúfali, že po oznámení amerických zastávok turné svojho dlhoročného projektu G3, dôjde aj na tie európske a dočkali sme sa. G3ka v zložení Joe Satriani, John Petrucci (Dream Theater) a Uli Jon Roth (ex-Scorpions) dorazí 21. marca 2018 do bratislavskej Incheby. Očakávať môžete pohotovú improvizáciu a exhibíciu silných melódií z prstov príslušníkov prvej gitarovej ligy. Projekt jestvuje od roku 1996, odkedy si Satriani na jednom pódiu zahral s ľuďmi ako Robert Fripp, Paul Gilbert, Yngwie Malmsteen, Steve Vai, Tony MacAlpine, Guthrie Govan a mnohí ďalší. (ak)


Šroty týždňa

Marilyn Manson sa stále dáva dokopy po nehode, ktorú utrpel na jednom z jeho koncertov. Minulý týždeň mu náladu rozhodne nezdvihol. Najprv Jessicka Addams obvinila Mansonovho basáka Twiggyho Ramireza (aka Jeordieho Whitea), s ktorým kedysi chodila, že ju zneužíval a týral. MM dlho nepremýšľal a svojho kolegu vyhodil, o čom napísal len strohý status na Twitter. V rovnakom týždni sme sa bohužiaľ rozlúčili aj s jeho bývalým gitaristom – ten podľahol rakovine hrubého čreva po štvorročnom boji. Scott Putesky, jeden zo zakladajúcich členov Marilyn Manson, mal 49. (pm)

Ďalším, ktorý nás náhle opustil, bol uplynulý týždeň Martin Ain, legendárny basák kapiel Celtic FrostHellhammer. Jeho blízky priateľ Jan Graber pre švajčiarske médium 20 minuten potvrdil, že 50-ročný Martin náhle skolaboval pri nastupovaní na električku. (pm)


Do rockového neba odišiel George Young, starší brat Angusa a Malcolma, ktorí založili AC/DC. George sa podieľal na produkcii úplne prvého singlu kapely, Can I Sit Next to You, Girl i skladby High Voltage. Pre kapelu nahrával basgitaru a v rokoch 1974-75 bol aj členom živej zostavy, vždy bol však uvádzaný len ako producent. Mal 70 rokov. (ak)


Novinky

Držať si prehľad v koncertnom kalendári je niekedy naozaj nadľudský výkon, pretože doba je dobrá a podujatí sa organizuje množstvo. Najnovšie pribudli koncerty metalcoreových 36 Crazyfists 8. februára v Randali a v tom istom klube zahrajú 4. apríla nadupaní Nóri Kvelertak, ktorí si do hlavného mesta odskočia z turné s Metallicou. Bude to parádny večer. (ak)


Judas Priest sú – zdá sa – nesmrteľní a kariéru na klinec rozhodne nevešajú. V marci nás informovali, že sú v štúdiu a nahrávali aj počas leta. Teraz konečne potvrdili, čo majú za lubom. Budúci rok vydajú ďalšiu štúdiovku. Album s názvom Firepower bude produkovať Andy Sneap, čo nám dáva nádej, že konečne dostaneme niečo hodné pozornosti. Kapela vyráža aj na veľké turné. Termíny sú zatiaľ ohlásené len pre Severnú Ameriku, ale určite zavítajú aj na starý kontinent. (pm)

Česi Hentai Corporation v piatok pokrstili svoj album Intracellular Pets. Na počesť jeho uvedenia predstavili aj klip k skladbe Synthetic Limits (of Blossoming Omnipotence). Rozhodne sa nejedná o hudbu pre masy. Ale ak máte radi moderný prog, určite ich skúste. Ak by mal spevák Radek Škarohlíd trochu lepšiu angličtinu, bol by to v pohode svetový materiál. (pm)


Najlepší rok za sebou určite nemajú Five Finger Death Punch. Pretrvávajúce spory s bývalým vydavateľstvom, či psychické problémy a závislosť frontmana Ivana Moodyho sa na kapele určite podpísali. Vyzerá to však tak, že 5FDP sa konečne posunuli ďalej. Ivan vyzerá byť v pohode, urovnaný je aj spor s Prospect Park. A bez varovania tu máme aj novú skladbu Trouble, ktorá znie presne tak, ako by ste čakali. Ak sa vám ich hudba páči, tu ju máte. (pm)


V piatok sa v Hollywoode konal koncert na počesť zosnulého frontmana Linkin Park, Chestera Benningtona. Na podujatie sa im podarilo doniesť kopu zaujímavých hudobníkov z kapiel ako Korn, System of a Down, Bring Met he Horizon, či Avenged Sevenfold. A prišla aj Alanis Morissette. Celý koncert si môžete kuknúť nižšie aj s novou skladbou Looking for an Answer. (pm)



Bratia Cavalerovci, aktuálne známy pod hlavičkou Cavalera Conspiracy, už dlhšie nie sú zrovna najoriginálnejšou formáciou. Ale ešte vždy dokážu zaujať kvalitným grooveom, ktorý vás rozhopsá do nepríčetna. To je aj prípad novinky Spectral War z očakávaného albumu Psychosis, ktorý vyjde v polovici novembra. (pm)


Pred dvoma rokmi ma Cattle Decapitation uchvátili albumom The Anthropocene Extinction. Aj napriek tomu, že balansuje na pomedzí grindeu a brutal death metalu je pomerne melodický a koncepčný. Je to proste ten typ nahrávky, ktorý si radi pustíte aj po dvadsiatich rokoch a spokojne zaspomínate na staré dobré časy. Nič nové tu od nich zatiaľ síce nie je, pripomínajú sa však aspoň koncertným videom k skladbe The Prophets of Loss. (pm)


Ak už ste abstrahovali od časopriestoru a klasické rytmy vás nezaujímajú, dajte si čistý hluk v podaní kapiel The BodyFull of Hell. Rovnako ako skladba, aj video Farewell, Man je značne znepokojivé. No proste ideálny soundtrack do aktuálneho počasia. (pm)


Austrálski prog/death metalisti Ne Obliviscaris streamujú svoj nový album Urn veľmi prakticky - prostredníctvom celistvého videa na YouTube. Šesťskladbové, trištvrtehodinové dielo mieša dohromady vplyvy klasickej hudby i death metalu, ambivalentné čisté vokály, príjemné gitarové melódie, ale i dvojkopáky a hrdelný rev. Priaznivci modernej muziky, ktorá je pre poslucháča výzvou, si prídu na svoje. (ak)


Novodubnická Morna nakrútila šesť a pol minútovú reklamu na kvaltiné slovenské gitary - gitarové playthrough video k skladbe Life After Heroes z ostatného úspešného albumu Nuisance. V klipe principál Robo Ruman hladí hmatník prototypu gitarky od firmy pkGuitars. Nástroj je to krásny, no ak nie ste gitarista, podobne ako ja, viete minimálne oceniť prepracovanosť skladby, ktorá sa vystatuje chytľavými riffmi a skvelou gradáciou. (ak)


Austrálski extrémisti Portal produkujú ten najbrutálnejší masaker široko-ďaleko. Ten monotónny hnus, lúdiaci sa z ich osemstrunových gitár niekto nazýva death metalom, ja však príslušnú škatuľku postrádam. Chlapci ukázali pomerne (či už vizuálne, alebo zvukovo) znepokojujúci trailer na nový album ION. Žiadne bližšie informácie zverejnené neboli, ale nedá mi nezamyslieť sa, ktorý masochista si tento disonantný neporiadok pustí na vinyle. Brrr. (ak)


Orientálni metalisti Orphaned Land vydajú koncom januára novú štúdiovku Unsing Prophets & Dead Messiahs. Šiesty zárez Izraelcom zmixoval veľavážený Jens Bogren a na niektorej z trinástich skladieb sa mihnú i hostia – gitarový virtuóz Steve Hackett a vokalisti Hansi Küsch z Blind Guardian a Tomas Lindberg z At the Gates. Parížske štúdio Metastazis kapele vytvorilo nádherný obal a my sa už veľmi tešíme na prvé zvuky, ktoré nám títo bojovníci za náboženskú rovnoprávnosť predstavia. Po vydaní bude nasledovať európske turné. Takže znovu Bratislava...? (ak)

Portugalci Moonspell streamujú albumovú novinku 1755 a predstavujú videoklip k skladbe In Tremor Dei. Album inšpirovaný zničujúcim zemetrasením, ktoré otriaslo Portugalskom v uvedenom roku, je celé naspievané rodnou rečou a ide tak o príjemný experiment – škoda že experimentálnejšou nie je i hudba. Klasický dark metal, aký v podaní ribeirovcov dôverne poznáme však nepíli uši a ponúkne i pár zapamätateľných motívov. Celý album (ktorý vychádza 3. novembra) môžete počúvať na stránkach Team Rock. Kapela v januári zahrá v Bratislave ako support Cradle of Filth. (ak)


Venujte prosím pozornosť aj albumovej novinke Talianov Forgotten Tomb. Ich deviaty počin v diskografii zvaný We Owe You Nothing je údernou black/doom-ovovu platňou a je to značný odklon od raných depresívnych nálad. (ak)


Haluz týždňa

Andy Rehfeldt sa už v našej rubrike haluzí neobjavil dlhšie. Teraz je však späť a reže do živého. Teda po správnosti mŕtveho – Left to Die od Death vo verzii pre celú rodinu. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/joesatriani

Súvisiaci interpreti: Joe Satriani, Marilyn Manson