"Vo videu je vodca ĽSNS Marián Kokotleba v gardistickej uniforme, bio-skinheadi s fakľami z Kauflandu a tá najkrajšia ženská," uvádzajú svoj nový klip ku skladbe Marián banskobystrickí rockeri z kapely Christmas.

Kontroverznú skladbu Marián zaradila kapela na album #bezpokory, ktorý pokrstila v júni tohto roka. Videoklip sa však Christmas  rozhodli predstaviť verejnosti až krátko pred krajskými voľbami. Spolupracovali na ňom s kultovým bratislavským Dezorzovým lútkovým divadlom, ktoré sa ako jediné na Slovensku špecializuje na bábkové predstavenia pre dospelých. Myšlienku klipu vystihuje známy citát Václava Havla, využitý v jeho závere: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí."


Od náckov už dostali, ale za svoj názor sa neboja

"Nahrávka vznikla tak, že som meškal do štúdia a kým som prišiel, Jacky skusmo nahral jednu zo svojich vecí, ktoré sme s kapelou ani neriešili. Je to demo, gitaru aj spev nahral naraz a sám. Keď sme to ostatní potom počuli, chceli sme to dať na album nedotknuté. Od náckov sme už dostali a úprimne, báli sme sa, čo to spustí. To bol ale nakoniec hlavný dôvod, prečo sme to spravili. Nie je v poriadku báť sa za svoj názor," popisujú členovia skupiny Christmas príbeh vzniku skladby Marián.  

S prívržencami krajnej pravice má kapela nepríjemnú skúsenosť z roku 2015, keď jej členov po premiére iného videoklipu pred jedným z banskobystrických klubov dokopali a vážne zranili.

Nie je to pritom prvé angažovanie sa skupiny vo veciach verejných. Christmas vystúpili aj na protikorupčnom pochode so skladbou Tomáša Klusa pretextovanou na slovenské reálie. "Náš spevák Jacky (Jakub Pohle) pôsobí aj v iniciatíve Nie v našom meste a počas leta v rámci projektu (Ne)tárajštreka precestoval Banskobystrický kraj a s ľuďmi diskutoval o problémoch v regióne či dôvodoch, pre ktoré volia Mariana Kotlebu," dodávajú členovia kapely.

Redakciu Hudba.sk za skupinu Christmas informoval gitarista a manažér Filip Lehotský.