V nedeľu uplynulo 100 rokov od vzniku Československa, dnes si túto udalosť na Slovensku pripomíname špeciálnym sviatkom. A hoci naše krajiny sú už 25 rokov samostatnými republikami, stále zostávajú veľmi výrazne prepojené. Dôkazom je aj hudobná scéna, kde nie je núdza o "federálne" spolupráce, ale ani kapely, ktorých členmi sú Česi aj Slováci.

Jednou z nich je aj mladá rocková skupina John Wolfhooker, ktorá pôsobí v Prahe, no traja zo štvorice sú Slováci. Ich tvorba je v angličtine a každou ďalšou novinkou potvrdzujú svoj veľký exportný potenciál. Po dvoch vydarených albumoch a sérii singlov najnovšie prinášajú videoklip k piesni Freak Show, ktorá sa vďaka pôsobivému videoklipu z domu hrôzy skvele hodí k blížiacemu Halloweenu.

Samotná skladba vznikla už na začiatku roka 2017, kedy sa talentovaní hudobníci zavreli na dva týždne do štúdia v Divíne (okres Lučenec) bez pripojenia k internetu s cieľom nahrať nový materiál. Z tejto veľmi plodnej tvorivej "session" vzišli aj predchádzajúce single Zeddknot, Voices či Pitch Black

Inšpirácia u Chopina

V novom singli kapela zdôrazňuje myšlienku, že by sme sa nemali hanbiť za to, akí sme, pretože každý z nás je svojím spôsobom divný. "Chceli sme vyzdvihnúť individualizmus, pretože svet nás tlačí k tomu, aby sme boli všetci normálni. Prototyp normálneho človeka ale neexistuje nikde na svete," približuje hlavnú ideu skladby bubeník Adrián Janeček.

Fanúšikov, ktorí sú od kapely zvyknutí na moderný rockový fusion, možno prekvapí, že veľká hudobná inšpirácia prišla od poľského skladateľa Fryderyka Chopina. "Nedávno mi napadlo zájsť do vetešníctva a kúpiť si zbierku valčíkov od Chopina. Tak som si ju otvoril na ľubovoľnej stránke a prvých pár takto je v podstate začiatok tohoto songu. Prišlo mi, že tá časť má podobnú atmosféru ako demo k Freak Show, s ktorým chalani prišli, a mohlo by to spoločne fungovať, tak sme to zakomponovali," vysvetľuje gitarista Ronald Janeček.


Pražský dom hrôzy

Napriek tomu, že samotná pieseň bola nahratá už viac než rokom a pol, s videoklipom si kapela, ktorá sa netají ambíciami uspieť aj v zahraničí, dala na čas. Dôvod je jednoduchý, chcela prísť s vizuálom, s ktorým bude stopercentne spokojná. Pôvodným zámerom bolo nakrútiť video v cirkusovom šapitó, ale napokon sa klip zrealizoval v inej, nemenej zaujímavej lokalite, ktorú chalanom prihrala náhoda.

"Cestoval som z Lučenca do Prahy a v Bratislave mi ušiel autobus. Pri čakaní na ďalší som stretol Roba, súčasného frontmana The Paranoid, ktorý pracuje v Prague Fear House, prvom dome hrôzy v strednej Európe. Pustil som mu náš song a jemu sa strašne páčil a navrhol, aby sme klip natočili v ich priestoroch," popisuje spevák Martin Čupka.

Spoločne s ostatnými členmi kapely a režisérom Rustym Shepherdom sa teda rozhodli, že do toho pôjdu. Priestory domu hrôzy totiž ponúkajú ideálne zákutia a atmosféru k vytvoreniu trochu desivých individualizovaných scén. Zaujímavosťou je, že niektoré momenty v klipe pramenia zo snov jednotlivých členov skupiny. O produkciu a strih videoklipu sa postaral Adrián Janeček.

nakrúcanie videoklipu Freak Show Zdroj: Marek Klenotič

John Wolfhooker je štvorčlenná rocková kapela z Prahy, známa predovšetkým pre svoje odvážne prekračovanie hraníc hudobných žánrov ako post-hardcore, pop punk, funk, pričom niekedy jej kompozície siahajú až k progressive metalu. Vo skladbách skupiny nechýbajú chytľavé refrény, no ponúka aj technické inštrumentálne party. Inšpiráciu čerpá od kapiel ako The Beatles, Periphery, My Chemical Romance, Bring Me The Horizon, či Billy Talent.

Vďaka energickým koncertom si získavajú čoraz viac fanúšikov. Veľkým tromfom v jej zostave je talentovaný gitarista Rony Janeček, ktorý je odbornou hudobnou verejnosťou považovaný za jedného z najlepších gitaristov svojej generácie v Európe. Popri hraní v kapele pravidelne cestuje po svete s orchestrom Symphonic Rock Orchestra Prague.

John Wolfhooker doposiaľ vydali 18 videosinglov, nahrali dva štúdiové albumy a zahrali si na popredných českých festivaloch ako Rock For People, Aerodrome, Mighty Sounds, ale aj na jednom z najväčších kanadských festivalov Envol Et Macadam v Quebecu, kde boli headlinermi kapely Rise Against a Despised Icon. Okrem týchto velikánov zdieľala skupina pódium aj s kapelami Enter Shikari, Anti-Flag, Marmozets, Sleeping With Siren, Our Last Night a ďalšími.

V lete 2018 kapela odohrala svoj set na hlavnom pódiu festivalu Rock For People a začala aktívne koncertovať v Nemecku. V blízkej dobe plánujú John Wolfhooker nahrať nový materiál a 21. decembra ich v pražskom Paláci Akropolis čaká zatiaľ ich najväčší klubový koncert so špeciálnymi hosťami Skywalker a All Faces Down.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu John Wolfhooker poskytol Martin Čupka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Marek Klenotič / Rusty Shepherd (koláž Hudba.sk)