Rok 2013, ktorý bol pre formáciu Čechmor výnimočný tým, že oslavovala 25 rokov na scéne, zakončí skupina sériou koncertov Vianočná Kooperativa Tour. Zároveň svojim fanúšikom pod stromček nadelí unikátne CD+DVD Čechomor 25-Český Krumlov Live, ktoré skupina natočila pri svojom letnom turné.

Skupina Čechomor si počas celého roka pripomínala so svojimi fanúšikmi 25 rokov na scéne. V druhej polovici augusta si na niekoľko koncertov pozvala zopár hostí, s ktorými sa v priebehu rokov umelecky stretli. Nechýbala teda speváčka Lenka Dusilová, americký gitarista a producent Gerry Leonard a japonský spevák, producent, bubeník a hráč na flautu šakuhači Joji Hirota.

Na úvodnom koncerte letného Kooperativa tour k výročiu Čechomoru vo vypredanej Pivovarnej záhrade v Českom Krumlove skupinu a hostí doprevádzala aj Smíchovská komorná filharmónia pod taktovkou dirigenta Jozefa Vondráčka a Kühnov zmiešaný zbor pod vedením Marka Vorlíčka. Pretože sa jednalo o veľmi unikátny projekt, nechýbali ani kamery Českej televízie a vznikol tak 50-minútový zostrih, ktorý ČT odvysielala na svojom novom kanále ČT Art. Zo záznamu koncertu vzniklo aj live DVD a CD Čechomor 25-Český Krumlov Live, ktoré vychádza 9. decembra.  

"Koncert Čechomor 25 v rámci Medzinárodného hudobného festivalu v Českom Krumlove bol pre nás natoľko unikátny, že sme ani na chvíľku nepochybovali o tom, že to musíme nahrať. Bol to jeden z najnáročnejších projektov v histórii Čechomoru. Za tých 25 rokov nás na pódiu nikdy nebolo toľko pokope. Všetci dohromady sme si naozaj spoločne zahrali až počas popoludnia pred koncertom na skúške pre televízne kamery. Bol to však neskutočný zážitok, počuť na pódiu niektoré naše piesne v nových aranžmánoch," vyhlásil gitarista a spevák kapely František Černý.

Okrem vydania CD a DVD skupina na december naplánovala aj niekoľko vianočných koncertov zo svojho projektu Kooperativa Tour. "Celý rok sme si pripomínali 25 rokov tiež tým, že sme sa na koncertoch vraciali skôr k akustickému zvuku, ktorý poznali fanúšikovia Čechomoru zo začiatku existencie skupiny. Preto i tohtoročné vianočné koncerty budú v tomto duchu. Vraciame sa trochu proti prúdu času a k podstate samotných pesničiek," hovorí huslista a spevák skupiny Karel Holas. Vianočná časť turné začína už dnes (30.11.) vo Valašských Kloboukách, ďalej pokračuje 1.12. v Ostrave, 5.12. v Hranicích na Morave, 7.12. v Zlíne, 10.12. v Prahe, 14.12. v Prostějove, 15.12. v Brne, 16.12. v Hradci Králové, 17.12. v Červenom Kostelci a končí 18.12. v Jablonici na Nisou.

Prečítajte si rozhovor: Karel Holas z Čechomoru: "Všetko v živote mám vďaka husliam"

Infomrácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Veronika Dvorská.

Súvisiaci interpreti: Čechomor