Uplynulo iba niekoľko týždňov od vydania albumu Antigona a už bol hudobnou kritikou označený za silného kandidáta na nahrávku roka a ocenený hneď dvoma prestížnymi cenami. Katarzia a Pjoni predstavia skladby z úspešnej divadelnej inscenácie naživo v slovenských a českých mestách v rámci špeciálneho turné, ktoré štartuje už o týždeň.

Známa slovenská speváčka a hudobníčka Katarzia vytvorila v spolupráci s producentom Jonatánom Pastirčákom začiatkom roka hudbu pre inscenáciu hry Antigona Slovenského národného divadla. Skladby, do ktorých sa v rámci textov premietli aj aktuálne spoločenské a politické udalosti, následne vyšli spolu s niekoľkými ďalšími novinkami v podobe albumu s rovnomenným názvom pod značkou Slnko Records. Ešte pred vydaním nahrávky získala dvojica za hudbu z Antigony divadelné ocenenie Dosky za najlepšiu scénickú hudbu.

Kým na prvom albume Generácia Y (2013) bola Katarzia sólovou pesničkárkou s gitarou a na jeho nasledovníkovi Agnostika (2016) spolupracovala s kapelou, na svojej tretej štúdiovke Antigona sa posunula k čisto elektronickej produkcii s minimalistickým zvukom a spevom hraničiacim s rapom. Nový kurz udala i v textárskej rovine prechodom ku spoločensky mimoriadne aktuálnym a angažovaným témam. Skladbám, ktoré hudobníčka vytvorila sama v programe Ableton Live, dal finálnu zvukovú podobu Jonatán Pastirčák (Pjoni, Isama Zing). Talentovaný producent študoval zvukové inžinierstvo v Londýne a Katarziu už v minulosti zaujal jeho prístup k hudbe a elektronike.


Vzdor voči konvenciám

"Kým pre niektorých je Katarzia od svojho debutu neodolateľne príťažlivým zjavom, pre ďalších je jej prejav ťažko stráviteľný. Jej imidž femme fatale aj enfant terrible zároveň tak dávajú celému hudobnému projektu ďalší rozmer, kedy sa stáva manifestom získaného sebavedomia navzdory pripisovaným škatuľkám. Piesne zachytávajú dozrievanie hudobníčky, ktorá sa už odmieta ospravedlňovať za svoju nepohodlnú prítomnosť. Nie všetci a všetky vieme a môžeme byť whistleblowermi, no s odkazom sily, ktorú má naša autentická prítomnosť, či už zoči voči oligarchom, bulváru, neprajníkom, či len obyčajnému pocitu outsiderstva, Katarzia skutočne triafa do čierneho," napísala v recenzii naša redaktorka Michaela Kučová.

Prečítajte si: Katarzia na Antigone prináša (veľmi aktuálny) ženský vzdor

Silné piesne s odvážnymi a výpovednými textami zarezonovali ako u slovenského tak i českého publika a odbornej verejnosti. Medzi novinárskymi reakciami na Antigonu nechýbali prívlastky ako "kandidát na album roka" či "album, aký Slovensko v roku 2018 potrebuje". K výborným ohlasom na album minulý víkend pribudla i Cena Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Mladý tvorca. Tento týždeň zase potešila vinylových nadšencov správou, že album vyjde aj na LP platni.

Katarzia, 2018 Zdroj: Jakub Gulyáš

Naživo aj s bubeníkom a videoprojekciou

Okrem piesní Nepohodlná osoba, Bojím sa, Bábiky alebo Neodvrávaj pánovi, ktoré sa objavili v divadelnej inscenácii Antigona, predstavia Katarzia a Pjoni na decembrovom turné i ďalšie autorské skladby. Dvojicu počas turné doplní bubeník Petr Hanák, ktorý je členom Katarziinej "agnostickej" kapely a produkčne sa podieľal aj na aktuálnom albume skladbou Uspávanka. Koncertný zážitok umocní videoprojekcia pod taktovkou audiovizuálnej umelkyne Kateřiny Blahutovej pôsobiacej na Islande a známej aj pod umeleckou prezývkou Katla.

"Po tom, čo odohráme koncerty s Jonatánom, by som rada opäť robila nové veci a ponorila sa hlbšie do Abletonu, hľadám koncept ďalších textov a inšpiráciu," prezrádza k plánom po turné Katarzia. Je teda zrejmé, že toto turné, výstižne nazvané podľa skladby Nepohodlná osoba, bude jedinečnou a neopakovateľnou príležitosťou počuť piesne z Antigony naživo na klubovom koncerte. Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Katarzia a Pjoni - Nepohodlná osoba Tour 2018:

6.12. - Trenčín, Klub Lúč
7.12. - Prešov, Wave
8.12. - Košice, Kasárne / Kulturpark
11. 12. - Praha, Meetfactory
12. 12. - Brno, Kabinet Múz 
14. 12. - Žilina, Stanica Žilina-Záriečie 
15. 12. - Banská Bystrica, Záhrada
19. 12. - Trnava, Malý Berlín
20. 12. - Bratislava, MMC

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Vypočujte si celý album Antigona na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky Katarzie môžete sledovať na www.facebook.com/katarziaprojekt

Foto: Jakub Gulyás / Facebook.com/isamazingmusic

Súvisiaci interpreti: Katarzia