V Bratislave po prvý raz vystúpi organista Baziliky sv. Antona v Padove Massimo Dal Prà. Jeho koncert Ecce Crucem Domini sa uskutoční v pondelok 2. decembra o 18:00 vo Františkánskom kostole. Na programe sú okrem iných aj skladby od Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho, Cesare Francka, Theodora Duboisa a Johanna Gottfrieda Walthera.

"Po koncertoch, na ktorých sa bratislavskému publiku v rokoch 2017 a 2018 po prvý raz predstavili Eugenio Becchetti, hlavný organista horného kostola Baziliky sv. Františka v Assisi a Gianluca Libertucci, organista Baziliky sv. Petra vo Vatikáne, tak aj tento rok sa uskutoční ďalšie veľké hudobné predstavenie v podaní Massima Dal Prà, organistu Baziliky sv. Antona v Padove," povedal k hudobnej tradícii, ktorá je bodkou za filmovým festivalom MittelCinemaFest, Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.

Massimo Dal Prà má odohraných vyše 600 koncertov – buď ako sólista alebo ako doprovod sólistov, sakrálnych i operných zborov tak v Taliansku ako aj v zahraničí. Je skladateľom sakrálnej hudby a popri koncertnej činnosti sa venuje aj vzdelávaniu, spolupracuje s hudobnými vydavateľstvami. Od roku 2007 je aj riaditeľom zboru pri Cappella Musicale San Benedetto Abate della chiesa di San Benedetto (Hudobný zbor sv. Benedikta, opáta, pri Chráme sv. Benedikta) v Padove. Dal Prà je tiež učiteľom organovej hudby na Scuola Diocesana v Padove a učiteľom teórie a hry z listu na Konzervatóriu F. Venezze v Rovigu.

"Massimo Dal Prà prijal pozvanie do Bratislavy s nadšením a vyjadril radosť a česť hrať po prvýkrát na Slovensku. Okrem iného spomenul, že bratislavský koncert je jedným z posledných v tomto kalendárnom roku, nakoľko počas decembra bude zaneprázdnený hrou na organ počas bohoslužieb v bazilike v Padove," dodal Marco Gerbi. Okrem diel spomínaných hudobných skladateľov si návštevníci koncertu budú môcť vypočuť aj skladbu od Oresteho Ravanella (1871-1938), skladateľa sakrálnej hudby a riaditeľa orchestra Baziliky sv. Antona. Názov koncertu Ecce Crucem Domini pochádza z jednej krátkej modlitby, o ktorej sa vraví, že ju sv. Anton odporučil na odvrátenie nebezpečenstva a pokušenia. Františkánsky pápež Sixtus V dal modlitbu vytesať do základne obelisku, ktorý dal postaviť na Námestí sv. Petra v Ríme.

Bazilika sv. Antona, ktorú Padovčania nayzývajú Il Santo, je hlavnou historickou pamiatkou mesta a jedným z najväčších umeleckých a architektonických diel na svete. Je tiež jedným z najznámejších a najnavštevovanejších miest kresťanstva s miliónmi turistov a pútnikov. Sú v nej uložené relikvie sv. Antona. Výstavba chrámu sa začala v roku 1232 na počesť svätca a dokončili ju koncom 13. storočia. Na námestí pred bazilikou sa nachádza majestátna jazdecká socha Gattamelata od Donatella.

Koncert sa koná v spolupráci Talianskeho kultúrneho inštitútu a Rehole menších bratov Františkánov, pod záštitou veľvyslanca Talianskej republiky na Slovensku Gabrieleho Meucciho. Vstup je voľný.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Zuzana Golianová.