Speváčku Janu Kozákovú široká verejnosť vníma najmä ako speváčku kapely Mukatado, ktorá v tomto období pracuje na novom albume. Tento rok však vydala už druhý album projektu Vlčie Maky – Horehronie a na budúci rok pripravuje svojú vlastnú jazzovú nahrávku.

Nedávno zverejnila Jana Kozáková jednu z najvýraznejších skladieb projektu Vlčie maky, dueto s Danom BártomKážu sa mi ženiť. Spev do skladby z albumu Horehronie nahrali v štúdiu v priebehu dvoch hodín.

"Dan Bárta prišiel pripravený a skladbu mal nacvičenú. Na celý proces sme mali zhruba dve hodiny. Mala som trochu obavu, pretože v strede skladby je priestor na improvizáciu a nevedela som, či to stihneme. Nemala som úplne konkrétnu predstavu, čo tam budeme spievať. Dan to dal na tri 'tejky' a z toho sme si vybrali tie improvizačné úseky. V podstate hneď vedel, čo má robiť. Bolo to úžasné," povedala o spolupráci Jana Kozáková.


Speváckym hosťom na albume je aj Peter Adamov, ktorý jej dokonca spoluprácu ponúkol sám. "Náhodou prišiel minulý rok na jeden koncert Vlčích makov. On bol ten, kto navrhol dueto. Počula som niekoľko jeho piesní a páčili sa mi. Zavolala som ho teda na pieseň Javorom, javorom. Dana Bártu som oslovila ja, keďže mám veľmi rada jeho projekt Illustratosphere. Keďže je veľmi zanepráznedný, som veľmi rada, že moju ponuku prijal."

Ako Jana prezrádza, spojenie folklóru s jazzom pre ňu nie je konečnou zastávkou v rámci inklinácie k jazzovej hudbe. 
"Človek sa stále vyvíja. Mňa to čím ďalej, tým viac ťahá k jazzu," povedala speváčka, ktorá za jednu zo svojich najväčších inšpirácií považuje Ellu Fitzgerald, no jej cesta k tomuto žánru nebola priamočiara.

"Ešte som si potrebovala prejsť niektorými vecami a koncertovaním s iným žánrom. Projekt Vlčie maky som však mala v hlave skutočne veľmi dávno. Vymyslela som si ho, aby som sa zdokonalila v jazze, spracovávame totiž folklórne piesne do jazzových aranžmánov. Oslovila som na to veľmi zaujímavých muzikantov, ktorí ma stále posúvajú vpred a vďaka nim sa učím nové veci."

O jazzové aranžmány ľudových piesní na novom albume Horehronie sa postaral klavirista Klaudius Kováč. "Pracoval na tom zhruba pol roka. Potom sme už len doťukávali maličkosti v štúdiu. Dlho sme to však cvičili predtým, ako sme to nahrali. Toto je veľká zmena oproti debutu, vtedy sme nahrávali hneď po aranžovaní," vysvetľuje interpretka.


Nahrávka vyšla len nedávno, no už počas prvých koncertov zažívala Jana Kozáková pomerne nový pocit. Diváci poznali texty piesní a spievali si spolu s ňou. "Reakcie publika počas koncertov boli úžasné. Nie som zvyknutá, že ľudia poznajú text každej skladby. Po koncertoch chodili za nami a kupovali si CDčka," prezradila. Ľudovú hudbu máme podľa nej v sebe, je to niečo prirodzené. Naviac otec Jany Kozákovej hrával vo folklórnom súbore, preto fúzia ľudovej hudby a jazzu je pre ňu prirodzenou cestou, po ktorej sa chce dostať k čisto jazzovej produkcii.

Má však aj ďalšie s projektom Vlčie maky - rada by v podobnom štýle spracovala aj ďalšie ľudové piesne. Oblasť Slovenska, z ktorej bude vyberať skladby, ešte nie je presne určená. "Určite by som sa chcela posunúť ďalej zo stredného Slovenska, zaujalo ma východné Slovensko a aj goralské piesne. Musím to ešte naštudovať," dodala hudobníčka, ktorá si aj pri výbere piesní na prvých dvoch albumoch nechala poradiť od skúsenejších - rozhlasových dramaturgov a odborníkov na slovenský folklór. Veľa tipov však dostala aj od fanúšikov na sociálnych sieťach.

V najbližších dňoch sa Jana Kozáková začne rovnako ako väčšina ľudí pripravovať na vianočné sviatky. "Štedrovečerné zvyky dodržiavame kompletne stále. Vždy je tá klasická kapustnica, dávajú sa peniažky pod obrus, máme makové opekance, rybu a vždy sa rada stretnem s celou rodinou a venujeme si ten čas," uzatvára Jana Kozáková.

Vypočujte si album Vlčie maky - Horehronie na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Správu sme upravili.