Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie pripravil od 18. do 25. februára v Slovenskom rozhlase sériu výnimočných komorných koncertov, ktoré budú tentokrát venované jednej z najvýznamnejších skladateľských osobností v dejinách hudby – Ludwigovi van Beethovenovi (1770 – 1827).

Konvergencie týmto projektom nadväzujú na úspešné komplety Šostakovičových (2016, Brodsky Quartet) a Bartókových (2017, Jerusalem Quartet) sláčikových kvartet. Pri tejto príležitosti do Bratislavy opäť zavíta svetoznáme britské sláčikové zoskupenie Brodsky Quartet, ktoré v priebehu troch dní uvedie neskoré kvartetá skladateľa. Okrem Brodsky Quartet sa na festivale predstavia aj ďalší renomovaní slovenskí a zahraniční umelci.

Okrem hlavného programu, pozostávajúceho z piatich koncertov, organizátori festivalu pripravili pre publikum aj viacero sprievodných podujatí – čítanie z Beethovenovej korešpondencie so známym slovenským hercom Robertom Rothom v kníhkupectve Artforum (8.2., 19.00 h), premietanie filmu Posledné kvarteto v Kine Lumière (12.2., 20.00 h) a neformálne stretnutie s členmi súboru Brodsky Quartet v Kaviarni Berlinka (SNG) v Slovenskej národnej galérii (23.2., 19.30 h).

Päť koncertov v rozhlase počas piatich večerov

18. a 21. februára sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu uskutoční úvodná dvojica festivalových koncertov. Už tradične bude patriť stretnutiu vynikajúcich slovenských a zahraničných hudobníkov. Na prvom z koncertov (18.2.) zaznie komorná hudba s klavírom. V Beethovenových sonátach sa predstavia vo Švajčiarsku pôsobiaci slovenský huslista Igor Karško, violončelista a umelecký riaditeľ Konvergencií Jozef Lupták, ich partnerom bude vynikajúci srbský klavirista Aleksandar Serdar. Koncert vyvrcholí Arcivojvodským triom (1811), veľkolepým dielom venovaným arcivojvodovi Rudolfovi, Beethovenovmu žiakovi, patrónovi a synovi Leopolda II.

Druhý z koncertov (21. 2.) prinesie skladby pre väčšie obsadenia. Slávnostné Septeto op. 20 pre dychové a sláčikové nástroje venované Márii Terézii a zriedkavo uvádzané Sláčikové kvinteto Búrka op. 29. Zostavu elitných slovenských a zahraničných hudobníkov Branislav Dugovič – klarinet, Peter Kajan – fagot, Martin Novák – lesný roh, Marián Svetlík – husle, Martin Ruman – viola, Peter Vrbinčík – viola, Jozef Lupták – violončelo, Ján Prievozník – kontrabas povedie huslista Sebastian Gürtler, primárius známeho Hugo Wolf Quartet.

Február s Beethovenom zavŕši Brodsky Quartet

Ďalšie tri koncerty v rozhlase (22., 24 a 25.2.) predstavia neskoré kvartetá v podaní Brodsky Quartet. Neskoré sláčikové kvartetá z 20. rokov 19. storočia predstavujú Beethovenov posledný fascinujúci návrat k sláčikovému kvartetu, ktorý dokázalo naplno oceniť až 20. storočie. V úzkom kruhu boli tieto diela obdivované, no verejnosťou dlho považované za bizarné až nezrozumiteľné, len s občasnými zábleskami skladateľovho génia.

Hudba sláčikových kvartet opp. 127, 130, 131, 132135 vznikala v blízkosti veľkolepej Missy solemnis, posledných klavírnych sonát či slávnej Deviatej symfónie. Je typická meditatívnosťou, koncentráciou, abstraktnosťou hudobného jazyka a stretávaním výrazových extrémov. Je to hudba absolútnej slobody, sily, kontemplácie a introspekcie.

Redakciu Hudba.sk informoval tím Konvergencií.

Foto: archív