Našľapané rytmy, nabrúsené riffy a skvelá tancovačka pre všetkých bez rozdielu veku, pohlavia či náboženstva. Také budú majálesové večery v podaní rumunských folk-metalových upírov Dirty Shirt a ich sprievodného česko-slovenského supportu v dvoch slovenských a dvoch českých mestách.

Skupina Dirty Shirt sa v Košiciach, Bratislave, Zlíne a Prahe predstaví v rámci svojho turné European Letcho Drom Tour 2019, ktoré nadväzuje na ich čerstvo vydaný štúdiový album Letchology.

Do nášho hlavného mesta a do Zlína príde dokonca so špeciálnou šou, ktorú si pamätajú niektorí z minuloročného vystúpenia na Horehronskom MeCheChe v Heľpe, kde Dirty Shirt vystúpili posilnení o folkloristov z Transylvanian FolkCore Orchestra. Na koncertoch sa ako support predstavia domáci Filip Jánošík & Hotoví Umelci a česká kapela Cruadalach

Rozpis slovensko-českej časti turné:

1. 5. - Košice, Collosseum Club
2. 5. - Bratislava, Majestic Music Club
3. 5. - Zlín, Masters of Rock Cafe
4. 5. - Praha, Rock cafe

Vstupenky na slovenské koncerty zakúpite v sieti Predpredaj.sk, české sú v predaji na Předprodej.cz. Po vypredaní prvej vlny 100 najlacnejších vstupeniek sa bude ich cena zvyšovať.

Dirty Shirt a Transylvanian FolkCore Orchestra Zdroj: Jakub FabiánDirty Shirt a Transylvanian FolkCore Orchestra

Dirty Shirt je popredná rumunská "folkcore metalová" kapela, ktorá obsadila druhé miesto v medzinárodnom finále Wacken Metal Battle 2014 a získala niekoľko ocenení v Metalhead a Maximum Rock Awards. Unikátny štýl kapely pochádza zo zmiešania ťažkého zvuku moderného rocku a metalu so slávnostnou atmosférou východo-európskej tradičnej hudby ale aj prvkami ďalších žánrov ako country, reggae, industrial, hardcore alebo funk.


Zoskupenie Filip Jánošik & Hotoví Umelci hrá zbojnícky rock'n'roll, pričom gitarové sóla nahradil cimbal a modernú elektroniku ešte modernejšia harmonika. Podľa speváka to malo znieť ako "Lúčnica pokúrovaná Slobodnou Európou".  

Cruadalach je české osemčlenné folk-metalové teleso s violou, flautami, husľami a energickým frontmanom. Repertoár skupiny, pre ktorú sú charakteristické živelné vystúpenia, bol v začiatkoch ovplyvnený najmä stredovekými a írskymi motívmi. Kapela však neskôr našla svoju vlastnú identitu a štýl, v ktorom sa rozprestiera viac metalových žánrov. Texty piesní, najmä v angličtine, reflektujú ľudské skúsenosti a hodnoty založené na spiritualite ľudského bytia. Nech už to znamená čokoľvek, znie to takto:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Roland Koncz z Digital Rock Media. Tlačovú správu sme upravili.