Posledným "zvonením" pred dlho očakávaným comebackovým albumom skupiny Khoiba je singel Log, ktorý má dnes premiéru spolu s videoklipom režisérky Petry Hermanovej. Novinka vychádza necelé dva mesiace pred eponymným albumom, ktorý bude prvým po 12 rokoch.

Pulzujúce syntetizátory evokujú spomalenie času, jemnosť a chvenie. Khoiba, ktorú sa po rokoch hibernácie a vlastných projektov rozhodli znovu oživiť speváčka Ema Brabcová a gitarista Filip Míšek, je stále rozpoznateľná. "Základ skladby som vymyslel pred dvoma rokmi. Inšpiroval ma Emin spev, rôzne som ho posúval a vytváral tým ďalšie melódie. V jednej chvíli som v demo speve započul i štekot Eminho psa Arwika (RIP), následne som pracoval aj s ním. Vlaste to určilo tému finálneho textu skladby," hovorí Míšek.

Videoklip k singlu nakrútila vo svojom berlínskom byte Petra Hermanová, známa tiež ako speváčka dnes už nefungujúcej kapely Fiordmoss. "Moje animácie pracujú s rôznymi podobami zastaveného času alebo času rozloženého do roviny," hovorí autorka vizuálnej podoby singla Log.


Eponymný tretí dlhohrajúci album skupiny Khoiba prinesie deväť skladieb a vyjde na LP, CD a digitálne 22. marca na značke Minority Records, kde svoje nahrávky vydávajú aj DVA, Floex, Manon Meurt či Zabelov Group. Na mixe pracuje Filip Míšek, mastering bude mať na starosti Matouš Godík

V apríli kapela vyrazí na turné, v rámci ktorého navštívi aj niekoľko slovenských miest, a vystúpi aj na niekoľkých festivaloch. Na väčšine koncertov Khoiby zahrá aj spevák a skladateľ Jan Baroš so svojím projektom Čáry života, ktorý za minuloročný debutový album Stínítko získal nominácie na hudobné ceny Vinyla a Apollo.

Aktuálne potvrdené koncerty Khoiby:

5. 4. - Rožnov pod Radhoštěm, Vrátnice *
6. 4. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta *
10. 4. - Olomouc, Jazz Tibet 
11. 4. - Plzeň, Anděl Café *
12. 4. - Jihlava, Diod *
13. 4. - České Budějovice – K2 *
17. 4. - Praha, Meetfactory *
18. 4. - Bratislava, Kulturák *
19. 4. - Liberec, Bunkr *
24. 4. - Brno, Kabinet MÚZ * 
25. 4. - Žilina, Stanica *
26. 4. - Košice, Tabačka *
27. 4. - Trenčín, Lúč *
17. 5. - Litomyšl, Kotelna *
18. 5. - Veselí nad Moravou, Kafe v kině *
21. 6. - Praha, Metronome festival
28. 6. - Mohelnice, Fingers Up
5. 7. - Boskovice, Boskovice 2019
2. 8. - Tasov, Beseda u Bigbítu
 
* support: Čáry života

Vítaný návrat kultovej dvojice 

Filip Míšek
a Ema Brabcová sa prvýkrát stretli v skupine Roe-Deer, ktorá vznikla v lete 1999. V nej spolu nahrali albumy Everforever (2001) a Aquaparty  (2003), no už počas existencie Roe-Deer začali vytvárať svoj vlastný projekt - Khoiba. Prvotinou bola EP nahrávka Dilemma (2002), na ktorej vynikal Filipov cit pre detail a zvukové laborovanie na hranách trip-hopu. Svoju tvorbu však Khoiba popisovala ako "atmosférický pop plný melanchólie a pozitívnych emócií". Ďalšie EP That Reason (2003) bolo remixovým/alternatívnym obrazom skladieb prvého EPčka a prinieslo i titulnú skladbu, ktorá bola premostením k veľkému debutu Nice Traps (2004).

Pred druhou platňou Mellow Drama (2007) vyšlo experimentálnejšie EP It's All Recorded. Oba albumy vydalo v Nemecku vydavateľstvo Mole Listening Pearls, ktoré vypustilo vinylový singel Ohio ako poslednú nahrávku Khoiby po nečekanom odchode Emy Brabcovej z kapely 5. mája 2008.

Filip sa následne venoval sólovému projektu Dikolson (album The Bear Is Sleeping Now, 2011), Ema s niekdajším spoluhráčom z kapely Roe-Deer, basgitaristom Martinom Chmátalom a ďalšími hudobníkmi založila skupinu Luno, ktorá fungovala v rokoch 2009-2015 a vydala tri albumy a dve EP). Ema sa tiež stala súčasťou projektu Jan P. Muchow & The Antagonists, Filip sa zase venoval tvorbe hudby k filmom (naposledy k poľskému filmu Útek režisérky  Agnieszky Smoczyńskej, 2018) a tanečným predstaveniam (Guide, Švihla).

Dvojica ohlásila návrat Khoiby na scénu na jar 2017, kedy vydala svoj prvý singel po takmer desať rokov trvajúcej pauze, skladbu Stoke the Fire"O tom, že urobíme tretiu platňu, sme sa prvýkrát bavili v júni 2015. Od tej doby ubehlo veľa času, ale viac to urýchliť nešlo. Obaja albumu dávame presne toľko, koľko potrebuje. Je to krásna práca a pre mňa veľmi osobná záležitosť," povedala na konci roka 2018 Ema Brabcová a naznačila, ako bude očakávaná nahrávka znieť: "Sme už hudobne aj v živote ďalej, ale je to stále Khoiba. Stále intenzívne a žánrovo tak trochu 'na hrane'. Keď robíme hudbu, tak sa vždy napojíme na niečo, čo s vonkajšími vplyvmi až tak nesúvisí."


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeňek Neusar. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Roman Dietrich

Súvisiaci interpreti: Khoiba