Počuť od slovenského interpreta rap v angličtine je celkom rarita (ak nerátame level MC Erik). O to viac prekvapí, keď sa na niečo také dá spevák, ktorý sa doteraz ako raper nikdy neprezentoval. Reč je o talentovanom hudobníkovi z Rožňavy Štefanovi Emödim, ktorý vystupuje pod menom Stevie Heart.

Najprv sa prezentoval mixom žánrov ako jazz, blues a soft rock, neskôr sa jeho tvorba začala uberať popovejším smerom a teraz prekvapil coververziou prelomového hitu dvojice Macklemore & Ryan Lewis s chytľavým textom o nakupovaní v second handoch. Thrift Shop je skladbou, ktorú pozná snáď každý a viac ako šesť rokov od jej vydania vzniklo množstvo coverov a paródií, vrátane originálnych verzií od Youtube senzácií ako Pentatonix, Lindsey Stirling alebo Postmodern Jukebox.

Videoklip, ktorý minulý týždeň zverejnil Stevie Heart, na prvý pohľad pôsobí ako paródia, no hudobne ide o poctivý cover s energiou živej kapely a prekvapujúco presvedčivým rapovým výkonom. "Je pravda, že nie som raper, ale odmalička ma to ťahalo aj týmto smerom. Keď som mal desať rokov, dostal sa ku mne Eminemov album The Marshall Matters LP a už sa to so mnou viezlo," hovorí Štefan Emödi, ktorý vo videoklipe odkazuje aj na slovenskú scénu. Má totiž na sebe mikinu od Kontrafaktu alebo Separa.


Od spontánneho nápadu k dotiahnutej pocte originálu

Mladý spevák sa drží hesla, že v živote sa netreba brať príliš vážne a potvrdzuje to aj tento jeho počin. Myšlienka spraviť cover hitu z roku 2012 vznikla spontánne počas nahrávania jeho druhého sólového albumu, keď sa v štúdiu stretla super partička. Kvalitu zúčastnených hudobníkov potvrdzuje fakt, že celý hudobný podmaz je nahratý na jeden záber.

O bicie sa postaral Attila Szeiff z projektu Rakovicky, basu nahral šikovný mladý talent Jakub Riha a saxofón vychádzajúca hviezda slovenského jazzu Nikola Bankov, s ktorým už Stevie spolupracoval v projekte Iako Bei. V klipe sa okrem hudobníkov vyskytujú aj ďalší mladí ľudia, ktorí vzdávajú hold samotnému originálu od Macklemorea. Divoké farby, retro štýl, nevkusné oblečenie, kolobežky, skejtboardy, ale aj prvý Stevieho merch sa striedajú v kolonáde energiou nabitého videoklipu.

"Klip vznikol ešte nečakanejšie ako samotný song. V mojej rodnej Rožňave som si všimol tvorivú skupinku stredoškolákov okolo Samuela Horániho (ktorý klip aj strihal), menovite Kristína Kerekešová, Chiara Jozefčáková, Michal Novák, Dominik Dusza a Diana Reiserová. Páči sa mi, keď sa mladí snažia tvorivo angažovať, stačilo jedno 'náhodné' stretnutie a už sa to viezlo. Týmto sa všetkým zúčastneným chcem zo srdca poďakovať - pri celom procese sme zažili minimálne toľko zábavy ako vidno na samotnom videu," približuje zákulisie vzniku videoklipu Stevie Heart. No ako dodáva, natočenie klipu stálo aj veľa práce: celá produkcia videoklipu vraj trvala 60 hodín. O tom, že ide o jeho doteraz najväčší videoklipový projekt, svedčia aj záverečné titulky, ktoré bežia takmer minútu. 

Zo svojho pripravovaného druhého albumu Stevie Heart ešte v máji 2018 predstavil chytľavý singel Headlines s videoklipom glosujúcim závislosť ľudí na sociálnych sieťach. V polovici januára zverejnil lyric video k ďalšej novinke My Favorite Fantasy, ktorá potvrdzuje jeho popovejšie smerovanie oproti debutovému albumu Simple Life. Bude na novom albume aj rapovať? Nechajme sa prekvapiť.


Informácie a fotografie z nakrúcania redakcii Hudba.sk poskytol Stevie Heart. Tlačovú správu sme upravili.