Zvučné mená súčasného rapu či popu už dávno nie sú len výhradou amerických festivalov. Známy britský festival Wireless, ktorý sa od roku 2017 v lokalizovanej podobe teší úspechu aj v neďalekom Nemecku, tento rok láka na skutočne veľké hviezdy. Do Frankfurtu nad Mohanom zavíta nová hviezda ženského rapu Cardi B, ale aj čoraz úspešnejší Travis Scott či Migos.

Ak žijete na Slovensku a chcete vidieť naživo nejakú áčkovú hviezdu hip-hopovej scény, väčšinou musíte merať cestu do zahraničia. Na Slovensko síce tento rok zavíta so svojou šou Nicki Minaj, no ide skôr o náhodu než by to bolo pravidlom. Mimo festivalu Hip Hop Žije k nám takmer žiadne rapové hviezdy hrávať nechodia, hoci tento žáner má medzi mladými Slovákmi azda najväčšiu popularitu.

V neďalekom Nemecku, ktoré je samozrejme omnoho väčším a pre Američanov zaujímavejším trhom, je situácia úplne opačná. Ak sa rozhodnete pre hudobné leto práve v tejto krajine, určite by ste mali spozornieť pri festivale Wireless Germany. Názov tohto podujatia je hudobným fanúšikom dobre známe najmä vďaka jeho britskej verzii, ktorá funguje už od roku 2005 a patrí medzi najnavštevovanejšie a mediálne najznámejšie festivaly v Anglicku. O jeho popularite svedčí nielen návštevnosť predošlých ročníkov, ale aj fakt, že po lístkoch na tohtoročný trojdňový festival v londýnskom Finsbury Parku sa po pondelkovom spustení predpredaja doslova zaprášilo a hneď na druhý deň boli vypredané.

Hviezdna zostava spoza oceánu

Ak sa vám lístky na britský Wireless Festival neušli, nemusíte zúfať. Program nemeckej verzie, ktorá sa uskutoční 5. a 6. júla, je totiž rovnako atraktívny a v porovnaní s tým britským ponúka takmer totožných headlinerov. Medzi najväčšie lákadlá nepochybne patrí kontroverzná raperka Cardi B, ktorá v minulom roku zabodovala na všetkých frontoch vďaka svojmu ocenovanému debutovému albumu Invasion of Privacy, z ktorého pochádzajú hity Bodak Yellow či I Like It. V Európe od vydania albumu ešte nekoncertovala, táto festivalová sezóna bude na Starom kontinente jej premiérovou a predstaví sa len na niekoľkých najväčších festivaloch.


Rovnako veľkým lákadlom nepochybne bude aj americký raper Travis Scott. Rodák z texaského Houstonu minulý rok vydal svoj tretí štúdiový album Astroworld, ktorý sa stretol s obrovským úspechom v radoch fanúšikov aj kritikov. Dokonca získal nominácie na Grammy v kategórii Najlepší rapový album, či najlepší rapový song so skladbou Sicko Mode.


Okrem tejto dvojice najžiadanejších mien súčasného rapu sa v nemeckom Frankfurte nad Mohanom predstavia aj Migos, Marteria & Casper, Bonez MC & RAF Camora, Rae Sremmurd, J Balvin, James Blake, Lil Baby, Shirin David, Gunna, Bausa, Ufo361, KC Rebell či Azet & Zuna.

Fanúšikov popovej hudby určite poteší vystúpenie speváčky Rita Ora, ktorú tento rok čaká vôbec prvé celosvetové turné v kariére. Nakoľko na zozname zastávok je najbližšie Slovensku práve Nemecko, možno urobia fanúšikovia rodáčky z Kosova lepšie, ak sa vyberú práve na Wireless Germany. Výnimočným zážitkom pre jej priaznivcov by určite bolo, ak by tam spolu s Cardi B zaspievala ich spoločnú skladbu Girls, Girls, Girls.


Cena jednodňového lístku na festival je 75 eur. V prípade, že vás zaujal program oboch festivalových dní, môžete si zakúpiť dvojdňový lístok v cene 139 eur. Viac informácií nájdete na stránke www.wireless-festival.de.

Pozrite si oficiálnu pozvánku na festival:


Text: Dušan Marko
Foto: reprofoto - Youtube