V sobotu 15. februára sa v Bethlenovom dome Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici uskutoční výnimočný koncert. V rámci podujatia s názvom "Valentín v galérii: Koncert brazílskej bossy novy" zaznie prvýkrát na Slovensku naživo legendárny album Chega de saudade (1959) ako spomienka na najväčšieho interpreta bossa novy všetkých čias Joãa Gilberta.

Jazzový velikán Miles Davis vo svojej ostrej kritike svojich hudobných súčasníkov kedysi uviedol, že pokiaľ ide o Gilberta, tak tam nie je čo vytknúť, lebo ten keby čítal hoci len noviny, tak je to hudba. João Gilberto zomrel v lete 2019 vo veku 88 rokov, 60 rokov po vydaní "prvého albumu bossa novy" Chega de saudade, ktorého dvanásť skladieb v celkovej dĺžke 23 minút predstavovalo svojho času absolútny hudobný zlom.

Štyria hudobníci z Banskej Bystrice a okolia - Juraj Havlík (gitara a spev), Juraj Gažmerčík (bicie), Pavol Pondelík (tenor saxofón), Alexandra Volentierová (priečna flauta) - sa už tri mesiace pripravujú, aby mohli tento legendárny album zahrať čo najvernejšie od začiatku do konca, ako poctu a spomienku na jedného z otcov brazílskej bossa novy. 

"Kvôli Joãovi som začal skúšať spievať, učiť sa portugalsky, skončil som najprv v Portugalsku a nakoniec v Brazílii. Vraj sme bývali v tej istej štvrti ešte predminulú jeseň v Riu, a hoci sa mi podarilo stretnúť niektoré moje brazílske hudobné vzory a svetové legendy od Hermeta Pascoala až po Miltona Nascimenta, Joãa som žiaľ nestretol, a už ho ani nestretnem. Práve pre to, čo pre nielen hudobný svet urobila jeho bossa nova, by sme mu radi venovali tento spomienkový koncert," hovorí iniciátor myšlienky a bystrický nadšenec brazílskej hudby Juraj Havlík.

Vstupné na koncert je 5 eur, všetky podrobnosti nájdete na Facebook evente.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Juraj Havlík. Tlačovú správu sme upravili.