Mysteriózna nálada, čierne kostýmy a náhrobné kamene. Tak to vyzerá v novom klipe speváčky Márie Čírovej ku skladbe s názvom Save You. Gotická atmosféra má svoje opodstatnenie, ide totiž o titulnú skladbu k slovenskému hororu Spiknutie, ktorý mal premiéru v piatok večer.

"Je to pre mňa zaujímavá a nová skúsenosť, lebo po prvýkrát som vôbec nezasahovala do tvorby videoklipu. Klip je totiž z veľkej časti poskladaný z filmu, takže som bola veľmi zvedavá, čo tam vlastne bude... Výsledok sa mi páči," povedala Mária Čírová o hororovom klipe, v ktorom sa ladne pohybovala medzi náhrobnými kameňmi na cintoríne.

Skladbu Save You Mária zložila so Zolim Tóthom, s textom jej pomohol Thomas Puskailer a jeho manželka Abbie. O tvorbu videoklipu sa postaral jeden z režisérov filmu Spiknutie Roman Lazar. "Videoklip kopíruje atmosféru filmu, má aj rovnakú farebnosť, rekvizity a kostýmy. Klip sme nakrúcali na rovnakých miestach ako film, na cintoríne Kozia brána v Bratislave a v opustenej kúrii v Modre. Do klipu sme, samozrejme, dodali aj niekoľko záberov z filmu. Je to milé dielko, som na neho celkom hrdý," hovorí režisér.

Mária Čírová - Save You

Film Spiknutie mal slávnostnú premiéru v bratislavskom Cinema City Eurovea v piatok 30. apríla. Televízny film režisérov Romana Lazara a Gabriela Hoštaja prišli predstaviť jeho tvorcovia a takmer kompletné herecké obsadenie. Premiéru si nenechali ujsť Dušan Cinkota či Michaela Drotárová, ktorí si v nízkorozpočtovej snímke zahrali manželov.

Okrem nich sa v 85-minútovom filme objavili aj Zuzana Kocúriková, Marie Durnová, Jakub Ružička, Soňa Ulická či Alexandra Kotvanová, ktorá sa v snímke aj odhalila. Na premietaní filmu sa zúčastnili aj desiatky fanúšikov. Tí v piatok 23. marca dobrovoľne vymenili svoju krv za vstupenky na premiéru mysteriózneho hororu. Každému z nich vtedy odobrali asi 450 mililitrov krvi, ktorá putovala na Kliniku detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Kramáre.

Dej filmu sa odohráva v súčasnosti a točí sa okolo záhadných vrážd, kúziel, sveta mágie a nadprirodzených javov, v ktorom proti sebe intrigujú hlavné ženské postavy filmu. Zásadné pre efekt snímky boli naturalistické masky, ktoré vytvorila špičková slovenská maskérka a držiteľky televíznej ceny Emmy Beatrix Dollingerová. Veľký dôraz tvorcovia kládli aj na kostýmy a prostredia.

Mysterióznu drámu nakrúcali 21 dní. "Spiknutie je nezávislý alternatívny film. Je možno takou revoltou proti oficiálnej slovenskej kinematografii. Dnes je veľmi ťažké za málo peňazí urobiť dobrý film. Dúfam, že sa nám to podarilo. Máme ambíciu preraziť s ním do sveta a ponúknuť ho ešte tento rok špecifickej skupine divákov v celej Európe," dodáva Lazar.

Zdroj: Propaganda House, SITA
Foto: Lili Matušková - Propaganda House

Súvisiaci interpreti: Mária Čírová