"Sedíme v kaviarňach a vedieme reči, ktoré nevedú nikam, v tomto storočí plnom kríz a príbehov," rapujú Bene a Lyrik z formácie Modré hory v novinke s názvom Nepokoj. Zhudobnili v nej pocit z 20 rokov samostatného Slovenska, čím pridávajú svoj kúsok skladačky k filmu Slovensko 2.0, ktorý môžete vidieť v kinách už od 10. apríla.

Formácia Modré hory, ktorá si včera z Radio_Head Awards odniesla cenu Nahrávka roka v kategórii hip-hop/rap/R&B za album Big Beat (2013), svoju diskografiu rozšírila o prvú skladbu k filmu. Autormi textu sú Marián "Bene" Benkovič a Pavol "Lyrik" Remiáš, hudbu vytvorili ich kolegovia Tomáš "Peko" Pekarík a Roland Kánik. "Máme radi túto skladbu a teší nás, že nás producenti filmu oslovili. Je nepokojná, nervózna a plná blábolov, presne ako táto naša malá krajina," povedal Bene.

videoklip Nepokoj Zdroj: PR

Hlasy Modrých hôr Bene a Lyrik sú zjavom na slovenskej hudobnej scéne. V žánri alternatívneho rapu sú etablovanými menami a spoločnými silami prinášajú jazykovo aj obsahovo fenomenálnu výpoveď z tej temnejšej, ťažšie uchopiteľnej, ľahko sebaľútostivej a trochu nekonformnej stránky reality. Ich čerstvo zverejnená skladba Nepokoj je podľa tvorcov celého projektu Slovensko 2.0 výstižnou bodkou za filmom, ktorý sa očami desiatich známych slovenských režisérov pozerá na moderné dejiny Slovenska.

"Modré hory o Slovensku vedia svoje. A neváhajú o tom hovoriť, spievať, hrať bez servítky," vysvetlili výber autorov titulnej skladby producenti filmu Zora Jaurová a Mátyás Prikler.


Film Slovensko 2.0 je prvý a jediný svojho druhu v dejinách slovenskej kinematografie. Desať režisérskych osobností širokého generačného, názorového a žánrového spektra – Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová a Miro Jelok sa pozerá na 20 rokov samostatného Slovenska.

Desať 10-minútových filmov rôznych žánrov – od hraného, cez animovaný, dokumentárny až po experimentálny film – prináša osobný, politický, sociálny, humorný aj ironický pohľad na príbeh Slovenska. Výsledkom je umelecká reflexia moderných dejín krajiny a zároveň reflexia slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách. 

Pozrite si trailer:

 
Informácie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Kizáková zo spoločnosti MPhilms. Viac na www.slovensko20.sk a www.facebook.com/slovensko20.sk.

Foto: Marko Erd - Hudba.sk