Staronovým bubeníkom skupiny Slobodná Európa sa stal Tomáš Vojtek. Do zostavy sa vrátil po úmrtí Ďura Černého, ktorý skonal 25. februára na následky dlhotrvajúcich problémov s dráždivým črevom.

O svojho dlhoročného spoluhráča a kamaráta Slobodná Európa prišla krátko pred plánovaným jarným turné, a tak musela čo najrýchlejšie vyriešiť dilemu, kto ho adekvátne nahradí, ak má kapela pokračovať v ďalšej činnosti. Samotný Ďuro Černý ešte za svojho života svojimi často sarkastickými poznámkami dával zvyšku kapely najavo, že ak by tu už raz nebol, ostatní musia pokračovať ďalej. Skupina teda neváhala a ešte pred jeho pohrebom sa dohodla, že mu ako prejav úcty a vzdanie pocty venuje celoročné koncertné turné, ktoré pomenovala Tour 2016 ...Venované Ďurkovi.

Keďže jarné koncerty boli dohodnuté ešte počas Ďurovho života a ich termíny sa nezadržateľne blížili, bolo treba post bubeníka urgentne riešiť. Na prvé dva koncerty, ktoré sa konali 18. marca v Nitre a o deň neskôr v Piešťanoch bol na záskok oslovený práve Tomáš "Tuleň" Vojtek, ktorý mal ten víkend voľný a Slobodke veľmi rád vypomohol. Stačila jedna rýchla skúška a Tuleň oba spomínané koncerty excelentne odohral. Tuleň, ktorý posledné dva roky bubnoval v Zóne A, bol už členom Slobodnej Európy v rokoch 2002 - 2006 a nahrával aj album Trojka (2003). Vzájomná chémia po rokoch v momente zafungovala, a tak počas Veľkonočných sviatkov dostal od kapely ponuku stať sa riadnym členom Slobodnej Európy, ktorú po dvoch dňoch na premyslenie prijal. Najbližšie koncerty kapelu čakajú už tento týždeň - v piatok 1. apríla v Trenčíne a v sobotu v Trnave.

Tým, že Tuleň prevezme druhýkrát bubenícke žezlo po Ďurovi Černom (prvýkrát sa tak stalo v júli 2002), Slobodná Európa zároveň splnila ďalšie Černého prianie. Veľakrát sa totiž zmienil o tom, že pokiaľ tu už raz nebude, kapela by mala postupne osloviť najprv troch jeho vybraných kandidátov, a ak sa to nepodarí, potom nech sa už zariadi podľa seba. Práve Tuleň bol Ďurov kandidát číslo jeden a keďže ten ponuku v utorok prijal, nebolo potrebné oslovovať ďalších. 

Zostávajúce koncerty jarnej časti Tour 2016 ...Venované Ďurkovi: 

1. apríla - Trenčín, Klub Lúč 
2. apríla - Trnava, City Club 
8. apríla - Bratislava, Randal Club 
9. apríla - Kanianka, Matrix Club 
15. apríla - Brno, Metro Music Bar 
16. apríla - Senec, Murphy´s pub 
21. apríla - Praha, Futurum Music Bar 
22. apríla - Pardubice, Rockový klub Ponorka 
29. apríla - Ústí nad Orlicí, Kulturní Dům (+Plexis, The Fialky, Punk Floid a Existence nové doby) 
6. mája - Ostrava, Barrák music club 
7. mája - Ružomberok, Piváreň Nové Korzo 
20. mája - Bystřice pod Hostýnem, Zámecká Konírna (Jarní alternativa 2016) 
21. mája - Zvolen, Dom kultúry ŽSR

Celoročné turné bude po skončení jarnej časti pokračovať letnou časťou na festivaloch (napr. jubilejné Vrbovské Vetry) a skončí jesenno-zimnou etapou, kedy sa kapela vráti späť do klubov.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za Slobodnú Európu Roman Fecko z RF music agency.

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa