Jarno-letná edícia One Day Jazz Festivalu sa tento rok uskutoční v Bratislave, Žiline, Banskej Štiavnici a Košiciach. Podujatie odštartuje 12. mája špeciálny koncert amerického gitaristu Pata Methenyho v bratislavskom Istropolise. V ďalších spomínaných mestách sa budú konať koncerty v rámci festivalu od 14. do 18. júna.

"Ambíciou festivalu je prinášať každý rok niečo nové, zaujímavé. Tentoraz to bude špeciálny samostatný otvárací koncert sezóny 2017. Vystúpi jedna z najväčších svetových osobností, mnohonásobný nositeľ Grammy, gitarista Pat Metheny," uviedol organizátor Martin Valihora.

Pat Metheny bude mať samostatný koncert v bratislavskom Istropolise už 12. mája. Ďalším unikátom bude júnový koncert na Bratislavskom hrade. Svetoznámy spevák Kurt Elling vystúpi so svojím kvartetom v spolupráci so Slovenskou filharmóniou, dirigovať bude Oskar Rózsa a hostia sú Peter Lipa a Iva Bittová. Na záver koncertu chystajú aj spoločné prekvapenie.

"Zaujímavé bude aj vystúpenie Američana Erica Harlanda, jedného z najžiadanejších bubeníkov súčasnosti, ale aj koncert amerického gitaristu Kurta Rosenwinkela s brazílskym projektom Caipi Band a z domácich interpretov vystúpi napríklad fantastický autorský projekt Matúša Jakabčica - CZ-SK Big band. Ďalším veľmi dôležitým rozmerom festivalu je prinášať aj workshopy jednotlivých hviezd, ktoré sa budú konať na bratislavskom konzervatóriu a študenti aj hudobníci sa môžu stretnúť so svetovou špičkou a vymeniť si skúsenosti, čo je najväčším posunom vo vývoji domácej hudobnej scény," vyjadril sa organizátor Martin Valihora.

Uznávaný slovenský bubeník sa počas festivalu predstaví s triom, v ktorom pôsobia aj Vardan OvsepianDaniel Camarda. Na bratislavskom konzervatóriu budú mať študenti jedinečnú príležitosť stretnúť sa s Ericom Harlandom a Kurtom Rosenwinkelom.

Miesta koncertov starostlivo zvažovali

Usporiadatelia si dali záležať aj na miestach, kde sa budú koncerty konať. "Už dlhšie som sa pohrával s myšlienkou preniesť koncerty do open air verzie a Bratislavský hrad sa mi zdal ako vynikajúce miesto. Má čarovnú atmosféru, symboliku. O to, aby sa jarné vystúpenia konali pod holým nebom, som sa snažil aj inde, ale nie všade sa to dá. V Žiline preto budeme hrať v Mestskom divadle, ale aj na nádvorí pred ním, v Košiciach v GES Clube - na mieste, kde radi hráme a v Banskej Štiavnici v krásnom amfiteátri," vysvetlil Valihora.

Aj jarná edícia One Day Jazz Festivalu upozorní na myšlienky humanizmu a tolerancie. "Chceme ukázať ako hudba spája. Festival sa preto opäť nesie v myšlienke humanizmu a tolerancie. Spájame národnosti a etniká na jednom pódiu a chceme odkázať, že to, ako spája hudba, by sa mohlo preniesť aj do spoločnosti. Radi by sme opäť venovali stredným školám určitý počet miest ako náš príspevok. Chceme ukázať mladým ľuďom vysoko tvorivý umelecký prejav jednotlivých interpretov a silné hudobné zážitky," povedal 40-ročný organizátor. 

Program One Day Jazz Festivalu 2017:

12. mája - Bratislava, Istropolis: Pat Metheny, Antonio Sánchez, Linda Oh a Gwilym Simcock
14. júna - Bratislavský hrad: Kurt Elling a Slovenská Filharmónia, hostia: Peter Lipa a Iva Bittová, diriguje Oskar Rózsa 
15. júna - Bratislavský hrad: Matúš Jakabčic CZ-SK Big band, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio, Eric Harland Trio, Kurt Rosenwinkel Caipi Band 
16. júna - Žilina, Mestské divadlo: Nové tváre džezu, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio, Eric Harland Trio
17. júna - Banská Štiavnica, Amfiteáter: Nové tváre džezu, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio
18. júna - Košice, GES Club: Nové tváre džezu, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio

Zdroj: SITA (Propaganda House)
Foto: SITA/Michal Burza