Stanislav Petrov, ktorý aktuálne pôsobí pod menom Pán Stanislav, nie je na hudobnej scéne nováčikom. Bol zakladajúcim členom bratislavskej kultovej kapely Le Payaco, s ktorou nahral jej prvý zásadný album Le Payaco. Je spoluautorom nezabudnuteľného hitu Dobrý večer priatelia.

Kapelu opustil v roku 2000 a začal študovať réžiu hraného filmu na VŠMU v Bratislave. Okrem krátkych filmov, ktoré získali ocenenia na filmových festivaloch (Z ulice, 2004; In Delirium, 2012) sa venoval aj réžii videoklipov (Hex - V piatok podvečer; IneKafe - Krvavá blondýna, Alibi). V roku 2008 sa opäť vrátil k hraniu a začal skúšať spolu s Ďurom Černým a Matúšom Kľúčikom.

Zoskupenie Pán Stanislav a Raketa vzniklo v roku 2012 v zložení Stanislav Petrov, Matúš Kľúčik a Willo Shakespeare. Kapela vystupovala sporadicky a kryštalizovalo sa aj jej zloženie - Willa Shakespeara nahradil za bicími Radoslav Pinka a v roku 2014 sa ku skupine pridal basgitarista Janko Antal.


V týchto dňoch prichádza Pán Stanislav a Raketa s debutovým albumom Amplion. Okrem dvorného spolupracovníka Matúša Kľúčika, ktorý je aj spoluautorom niektorých piesní, sa na jeho nahrávaní podieľalo aj niekoľko ďalších zaujímavých mien ako napríklad basgitarista Janko Lehotský ml. či bubeník Marian Slávka. Samotný Stanislav Petrov je okrem originálnych textov podpísaný aj pod hudobnou produkciou všetkých skladieb.

Témy pesničiek prechádzajú od spoločenských glos cez poetické obrazy až po uletené pasáže s vulgárnymi slovami. Po hudobnej stránke je počuť inšpirácie funkom i punkom, stále však ide predovšetkým o rockovú kapelu. Album Amplion pokrstí Pán Stanislav a Raketa už 23. mája koncertom v bratislavskom klube Kulturák na Bazovej ulici.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Stano Petrov. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Jelínek