Po krste debutu v hlavnom meste Slovenska sa rodák z Liptovského Mikuláša a čerstvý maturant Martin Harich rozhodol vrátiť domov. V stredu 30. mája tohto roku tak v tropickom teple nad krytými bazénmi Aquaparku Tatralandia za prítomnosti návštevníkov a fanúšikov nechal pokrstiť svoj druhý album Nech.

"Povedal som si, že chcem krstiť aspoň raz doma pod Tatrami. Chcel som, aby si sem ľudia prišli oddýchnuť a aby nikto nič neriešil. Rozmýšľal som aj nad Chopkom alebo Barancom, ale tam by asi nikto nevyšiel," zavtipkoval Martin Harich, ktorý sám seba považuje za Liptov-patriota.

"Celý album nesie určité posolstvo - okrem iného aj posolstvo dvoch svetov. Máme to aj v piesni Jin a Jang - biele a čierne. No a keďže sme Liptáci - žijeme medzi horami, lesmi, lúkami - čo môže byť naše Jin, krstili sme v Jangu - exotike pod palmami, na lodi, vo veľkej horúčave," doplnil spevák, ktorý so svojou skupinou Musitany Hope uviedol skladby z nového albumu Nech v čele dreveného korábu.

Martin Harich v Tatralandii, 29.5.2013 Zdroj: Aquapark TatralandiaMartin Harich spieval z lode kúpajúcim sa fanúšikom - viac fotiek z krstu
                
Po odohratí štyroch piesní z novinky, prišiel na rad samotný krst. Najnovšiu kolekciu jedenástich skladieb pokrstila opäť speváčka, tentokrát Celeste Buckingham. Tú chcel niekdajší superstarista "do rodiny" už dlhšiu dobu. Asistoval jej Tatranec Miro Kasprzyk – zakladateľ medzinárodného festivalu pantomímy PAN. Obaja pokropili nahrávku vodou z Tatralandie a zaželali jej a autorovi veľa úspechov. Napokon "pirát v kroji" presvedčil Martina a Celeste, aby zaspievali svoj duet Mám ťa málo.


K svojmu druhému dielu naberal rodák z Liptovského Mikuláša inšpiráciu v každodenných udalostiach. Ako sám povedal, voľakedy mal zápisník, no teraz si rôzne hudobné nápady pospevuje do telefónu, hoci aj počas prechádzky mestom. Okrem bežných maličkostí ho však v myšlienkach nad novým CD za posledný rok oslovila skupina Coldplay. 

Plánovanie krstu bolo jednou z povinností, ku ktorým si musel počas príprav na maturitu odskočiť od kníh a učebníc. "Keď som začínal s hudbou, bolo to moje hobby, a mal som povinnosti - hlavne školu. Ale časom sa to zmenilo - dnes sú moje povinnosti na strane hudby. Mnohokrát som musel dávať školu bokom, aby som vyprodukoval niečo, na čo budem raz hrdý. Niečo, čo neobohatí len mňa, ale aj slovenskú muziku. Tento rok sme ale kvôli maturitám s klaviristom Marekom veľmi často absolvovali cestu z koncertu na koncert s knihami v ruke , z čoho mal zvyšok kapely veľkú srandu. Ale človek zvládne veľmi veľa, ak chce - podstatná je motivácia, ktorá nám zatiaľ vôbec nechýba," opisuje Martin "lietanie" medzi učebnicami a pódiom.

Prečítajte si rozhovor: Martin Harich: "Veľa iných ciest okrem Superstar nie je"

Autor: Marek Majzon (zdroj: Soul For Show)
Foto: Aquapark Tatralandia

Súvisiaci interpreti: Martin Harich