Po dvanástich rokoch aktívneho koncertovania, režírovania a tvorby divadelnej hudby vydáva Martin Geišberg svoj prvý pesničkový album V jabloňovom kraji, na ktorom sa pri dotváraní pesničiek spolupodieľal klavirista Daniel Špiner. Novinka vychádza pod ich spoločným názvom Sandonoriko.

Obaja sú známi z niekoľkých hudobných, divadelných či literárnych projektov a ich cesty prepojilo stretnutie v roku 2014 pri 25. výročí Nežnej revolúcie. Martin Geišberg vtedy v Historickej budove Slovenského národného divadla vystupoval sám s gitarou a Daniel Špiner na klavíri doprevádzal Katarínu Koščovú. O necelé tri roky neskôr sa dve silné hudobné osobnosti spojili v pesničkárskom projekte Sandonoriko a v týchto dňoch im vychádza pod značkou Slnko Records debutový album.

Od koreňov k jabloniam

Medzitým intenzívne spolupracovali v divadle v rámci literárno-hudobného predstavenia Korene, v ktorom Martin Geišberg účinkuje s herečkou Táňou Pauhofovou a soundtrack im naživo vytvára práve Daniel Špiner na klavíri spolu s Patrikom Pačesom na bicích nástrojoch a perkusiách. Po predstavení, ktoré obaja doteraz hrávajú v divadle, spravili spolu ešte niekoľko ďalších skladateľských počinov pre slovenské divadlá, stretli sa aj na minuloročnom spoločnom turné Geišbergovcov s Katkou Koščovou, a tak postupne prirodzene prešli aj k myšlienke a tvorbe spoločného albumu.

Volá sa V jabloňovom kraji a oficiálne vyšiel 2. júna. Martin Geišberg s Danielom Špinerom v ten istý deň odohrali bratislavský krst albumu v Divadle pod Kostolom. Zúčastnila sa ho aj Táňa Pauhofová (ktorá CD aj pokrstila) s Patrikom Pačesom, a tak okrem nových skladieb projektu Sandonoriko odzneli aj pasáže z divadelného projektu Korene, ktorý doslova a do písmena predstavuje korene ich spoločnej tvorby.

Martin Geišberg Zdroj: archív hudobníka

Na jednej vlne

"Od začiatku sme s Martinom Geišbergom boli na jednej vlne, lebo hneď z našej prvej debaty spred troch rokov vyplynulo, že obaja radi improvizujeme. Stretli sme sa teda v skúšobni a päť hodín sme hrali bez toho, aby sme sa rozprávali. To bol dobrý signál," spomína na prvé stretnutia klavirista a skladateľ Daniel Špiner, ktorý je okrem dlhoročnej spolupráce s Katkou Koščovou známy aj z koncertov s Andrejom Šebanom a nedávno v Bratislave vystupoval aj ako hosť skupiny Longital na koncerte k 70. narodeninám Mariána Vargu.

"Najradšej mám živé hranie, keďže som spontánny divadelný hudobník, ktorého zaujíma všetko okolo toho. Preto je pre mňa ťažké byť zatvorený v štúdiu, kde sa cítim odrezaný od toho, z čoho beriem inšpiráciu," vysvetľuje Martin Geišberg, prečo sa na jeho pesničkársku nahrávku čakalo tak dlho. Album pritom podľa jeho slov štúdiu nahrali veľmi rýchlo. "Boli to také trojdňové návaly, malo to rýchly spád, na čom má najväčší podiel Danko Špiner. V minulosti mi chýbal takýto hybný moment a aj preto sa to podarilo."

Štrnásť spoločných skladieb dvojice Sandonoriko je ukážkovým príkladom, ako v hudbe prirodzene spojiť pesničkársky prístup s improvizáciou, poéziou aj magicko-realistickými textami. Okrem spevu je na nahrávke počuť gitary, klavír, akordeón, flauty aj perkusie. O bicie sa postaral Michal Fedor a kontrabas nahral Michal Šelep. Na nahrávaní sa podieľal aj Geišbergov dlhoročný bubeník a perkusionista Patrik Pačes. Booklet nakreslila Martinova manželka Elizabeth Wittgruberová.


Staré piesne s novými textami

Mnohé z piesní na albume boli hudobne hotové už dávnejšie a fanúšikovia ich môžu poznať z Geišbergových koncertov. Dostali však úplne nové texty. "Jediná známa vec je Dušička. Veľa textov vzniklo v poslednej dobe a sústredí sa najmä okolo mojej rodiny a toho, kde som žil posledné dva roky a čo som zažil. Táto tématická jednoliatosť je zaujímavá aj pre mňa, pretože sa mi nikdy nestalo, aby som napísal veľa pesničiek naraz na základe niečoho, čo ma ovplyvnilo."

Definitívna podoba piesní vznikla na základe Geišbergových hudobných nápadov, ktoré so Špinerom dotvorili pri spoločnej improvizácii. Až na hotové melódie vznikli poetické texty, ktoré nesú prvky magického realizmu. "Martin sa po dvanásťročnom koncertovaní spočiatku nahrávania trochu obával, ale fungovalo to veľmi dobre. Pesničky sme vymýšľali na chate v Bošáci a dokončili sme ich v štúdiu v Prešove so Stanom Čorejom a Patrikom Pačesom," hovorí Špiner. "Potenciál týchto pesničiek je v improvizácii, ktorú máme radi a robíme to aj na koncertoch medzi jednotlivými skladbami," dodáva Martin Geišberg.

Hudobníci sú aktuálne s novinkou na koncertnom turné, čakajú ich ešte štyri zastávky. Súčasťou turné sú aj tri krsty - v Prešove uviedla album do života Katka Koščová, v Bratislave Táňa Pauhofová a napokon v piatok 9. júna v Martine nahrávku pokrstí Martinov brat Marek Geišberg.

Zostávajúce koncerty Sandonoriko Tour:

9. 6. - Martin, Barmuseum - KRST (krstný tata: Marek Geišberg) 
11. 6. - Ružomberom, Synagóga 
18. 6. - Pezinok, Mlsná Emma 
28. 7. - Poprad, Námestie 

Pozrite si reláciu Svetlá hodinka, kde Sandonoriko predstavili album:


Hudba.sk informovali Edo Kopček a Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačové správy sme spojili a upravili.

Foto: archív Martina Geišberga / koláž Hudba.sk