Dva roky po vydaní albumu Introspective pripravuje slovenská speváčka Vanda svoju tretiu štúdiovku s názvom Valor. Ako prezradila, celá nahrávka bude v španielčine. Jej druhým domovom sa totiž už pred pár rokmi stala Argentína, kde ju tamojší život a ľudia pri jej tvorbe inšpirujú čoraz viac.

Vo finálnej fáze dokončovania albumu sa Vanda rozhodla osloviť svojich fanúšikov na Slovensku aj v zahraničí prostredníctvom kampane, ktorú spustila cez celosvetovo známy portál Indiegogo.com. Podporu svojej hudobnej tvorby formou crowdfundingu si zvolila prvýkrát vo svojej kariére. "Takmer vždy som si všetko financovala z vlastných zdrojov, občas sa vyskytli aj sponzori k niektorým projektom, za čo som veľmi vďačná. O crowdfundingových stránkach viem už pár rokov, ale až teraz som naozaj cítila, že prišiel ten správny čas spustiť kampaň." 

Za podporu svojho albumu speváčka ponúka odmeny v rôznych formách v závislosti od výšky konkrétneho finančného daru. Fanúšikovia tak môžu získať digitálnu či fyzickú kópiu albumu, kompletnú podpísanú diskografiu alebo osobné stretnutie, či dokonca exkluzívny súkromný koncert. Kampaň potrvá jeden mesiac a jej cieľom je získať na dokončenie albumu sumu 10-tisíc dolárov (asi 8 935 eur). Zatiaľ a mladej hudobníčke podarilo vyzbierať viac ako 1600 dolárov.


Rodáčka z Nitry považuje Valor za svoj doposiaľ najväčší, najkomplexnejší a tým pádom i produkčne najnáročnejší projekt. "Je to zatiaľ najväčší projekt, do akého som sa kedy pustila. Veľmi som si dala záležať na kvalite po všetkých stránkach, a tá má svoju cenu. Valor nevnímam len ako ďalší album, vnímam ho ako spoločný projekt, ako niečo, čo som mohla a môžem vybudovať iba spoločne s ostatnými ľuďmi. Keďže výroba a vydanie albumu je dlhý a finančne náročný proces, hľadám aj týmto spôsobom podporu u ľudí, ktorých táto hudobná cesta zaujme," vysvetľuje speváčka, ktorá svoje nové piesne nahrala v bratislavskom štúdiu LittleBeat.

Následne odletela na niekoľko mesiacov za pracovnými povinnosťami do Argentíny, zatiaľčo na Slovensku prebieha postprodukčná fáza prípravy albumu. Po zvukovej i žánrovej stránke ho považuje za svoje prelomové dielo. Produkciu prvýkrát zverila do rúk kreatívneho tímu v zložení Martin "Maxo" Šrámek, Andrej HruškaMatej Mikloš v spolupráci s Luborom "Umelcom" Priehradníkom. Prvým výsledkom tejto spolupráce, a zároveň prvou lastovičkou albumu Valor bol rovnomenný singel, ktorý predstavila ešte v septembri minulého roka.


Album chce uviesť aj na hispánsky trh

"Slovo Valor znamená Odvaha, a to pre mňa aj celý album vyjadruje. Ísť cestou, ktorú v tomto životnom období cítim. Presne s tým súvisí aj koncept albumu, o ktorom sa fanúšikovia dozvedia viac už čoskoro," hovorí Vanda. "Za uplynulého dva a pol roka, odkedy vyšiel Introspective, som sa veľa naučila, a to na všetkých frontoch. Keď si teraz porovnám tie dve obdobia, tak tomu ani nemôžem uveriť, ako sa mi obrátil život," spomína.

"V apríli 2015, keď vychádzal Introspective, som mala stabilné zamestnanie mimo hudby, žila som v prenajatom byte v Starom meste a bola som sama ako prst, iba s veľkou túžbou byť s človekom, ktorého mám rada. Teraz žijem na striedačku na dvoch kontinentoch, učím spev a venujem sa hudbe, som vo vzťahu s tým, s kým som chcela byť, a chystám sa vydať môj prvý album v španielčine a uviesť ho aj na hispánsky trh," bilancuje Vanda obdobie veľkých zmien vo svojom živote.

Veľké životné zmeny odráža aj zásadný zvukovo-žánrový prerod jej tvorby. Speváčka totiž aktuálne prechádza z tradičného "kapelového" zvuku na sample a efekty vyrobené na mieru a z akustického a intímnejšieho charakteru skladieb na oveľa plnší, syntetický a moderný zvuk, v ktorom takmer úplne absentujú pre jej doterajšiu tvorbu typické gitary. "Prvýkrát som pracovala s producentom, ktorý ma usmerňoval a s ktorým som skladby nielen konzultovala, ale aj do nich mohol zasiahnuť autorsky. Taktiež som si dala načas s jeho prípravou. Niektoré skladby vznikali v spolupráci so speváčkou a skladateľkou Riou, s ktorou som absolvovala aj niekoľko spoločných koncertov, a niektoré texty som napísala spolu s mojím priateľom," prezrádza.

Na novinke sa podľa nej prvýkrát viac prejaví jej dlhoročná inklinácia k popu, no naďalej si chce zachovať aj svoju alternatívnejšiu stránku. "Všeobecne hudbu nevnímam podľa žánrov, skôr podľa toho, či sa mi niečo páči alebo nie. Preto často a rada žánre prelínam, prípadne medzi nimi 'skáčem' z albumu do albumu, baví ma to," dodáva Vanda, ktorá Valor sumarizuje slovami "farebný popový album v španielčine s latino nádychom a prvkami alternatívy, s jasným konceptom a pozitívnym posolstvom".  

Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok sme upravili.

Foto: Adam Dilej

Súvisiaci interpreti: Vanda