Skupina Para je na slovenskej hudobnej scéne už vyše 22 rokov, odohrala stovky koncertov a stále sa teší mimoriadnej popularite. Svojich fanúšikov však tentokrát nechala čakať na nový album dlhých šesť rokov. Kapela ho vydáva prvýkrát vo vlastnej réžii a už na prvé počutie je jasné, že ide o výnimočnú položku v jej diskografii.

Album Našou Krajinou ponúka spolu dvanásť skladieb, ktoré vznikali postupne, bez stresu a "dedlajnov", počas kamarátskych pobytov na chalupe na strednom Slovensku. Najskôr bola hotová hudba, texty prichádzali až neskôr. Aj preto si fanúšikovia museli na album počkať dlhšie. Pozitívom tohto prístupu je, že viaceré piesne sú úplne aktuálne a reagujú aj na súčasnú spoločenskú situáciu na Slovensku.

Zároveň s vydaním albumu predstavuje Para aj klip k novému rovnomennému singlu Našou Krajinou, v ktorom hosťuje Jana Kirschner. Autorom autentického a veľmi príjemného vizuálu je Lousy Auber, ktorý sa podieľal aj na úspešnom "bozkávacom" videoklipe k predchádzajúcemu singlu Linda (viac ako pol milióna prehratí na Youtube).

"Pesnička Našou Krajinou je veľmi pekná, opisuje Slovensko, nás všetkých a naše bežné životy. Chceli sme preto, aby aj klip bol čo najviac autentický, chceli sme odzrkadliť reálne Slovensko, také, v ktorom žijeme každý deň. Našim známym, kamarátom aj fanúšikom sme preto rozdali mobilné telefóny, s ktorými sa pár dní nakrúcali vo svojom prostredí. Naspäť nám prišli skvelé a prirodzené zábery, ktoré vystihujú našu krajinu oveľa lepšie ako akékoľvek štúdio. A to je presne to, čo sme chceli dosiahnuť," uvádzajú novinku členovia kapely.


Dlhá cesta plná diskusií

Dve skladby z albumu Našou Krajinou sú už známe z dvojsinglového vinylu z roku 2016. Sú to pesničky Žiadne slová, iba činy a spomínaná Linda, ktorú basgitarista Matúš Vallo venoval svojej manželke. Hudobník, architekt a najnovšie aj kandidát na primátora Bratislavy je autorom všetkých textov na albume s výnimkou piesne Miesta, ktorú zložil gitarista Jozef Rezník. Ten svoj text finišoval spolu s Laskym len pár dní pred dokončením albumu.

Keďže má kapela šesť členov, k finálnym verziám skladieb vedie väčšinou dlhá cesta a súčasťou tvorivého procesu sú aj mnohé diskusie. "Po pár rokoch nastala opäť chvíľa príjemného hádania sa v štúdiu, ktorá ale priniesla naozaj dobrý výsledok," zhodnotil spevák Tomáš "Lasky" Šedivý. "Pred finišovaním si pamätám nekonečné dohadovačky, kedy sme dokázali celý deň v stovkách správ riešiť poradie pesničiek, prípadne či nejakú pesničku dať alebo nedať na album. Dôležitý je však vždy výsledok a s ním sme nielen kvôli textom, ale aj celkovej atmosfére albumu - hudba, grafika, hostia... - mimoriadne spokojní," dopĺňa bubeník Daniel Buzinkay.

Nahrávanie albumu Našou Krajinou sa začalo vlani na jeseň, kedy sa kapela presunula z lazov do štúdia a nahrala prvé štyri pesničky od vydania spomínaného dvojsingla. Ten sa nahrával ešte v septembri 2016 u Erika "Lososa" Horáka v jeho štúdiu Lososound, ostatné skladby už vznikali v LVGNC Studios. Tam kapela okrem októbra minulého roka trávila veľa času aj tento rok v marci a apríli, kedy s pomocou Mareka Rakovického (Lavagance) a Toma Lobba (Fresh Out Of The Bus - dnes už Luvver) donahrávala druhú polovicu albumu.

Na rozdiel od predchádzajúceho albumu Menšina si muzikanti tentokrát pozvali viacero hostí - okrem Jany Kirschner môžete počuť aj vokalistky z Paper Moon Tria a viacerých muzikantov hrajúcich na dychové nástroje a klávesy. V piesni Linda, ktorá sa nahrávala zo všetkých najdlhšie, nahral sólo na violončelo Jozef Lupták a hosťuje v nej aj bývalý gitarista Pary a kamarát Matej Kubičár alias Matej Starkov, ktorého hudobným nástrojom bola tentokrát pílka. Nahrávania albumu sa dokonca aktívne zúčastnili aj dva psy - štekot na konci skladby Ležím patrí Matúšovmu psovi Foxovi a na nahrávaní bol prítomný aj Laskyho pes Elvis.  


Prežila holokaust, teraz je na albume

Najrýchlejšie sa nahrávala najkratšia pesnička Hej romale, no hoci ju Para hráva na koncertoch už pomerne dlho, bolo otázne, či sa vôbec na album dostane. Rómska ľudovka totiž oproti zvyšku albumu dosť vytŕča, no zároveň pôsobí ako príjemné oživenie a spestrenie. A v podstate už jej zaradením kapela jasne vyjadruje svoj postoj. 

O Pare je totiž známe, že sa nevyhýba ani politickým témam a reagovaniu na aktuálne spoločenské témy. Na albume Našou Krajinou si preto môžu fanúšikovia vypočuť aj live verziu obľúbenej skladby Abstinent z narodeninového koncertu Rádia_FM z roku 2016, kde jej predchádzal dojímavý a mrazivý príhovor pani, ktorá prežila holokaust. Lýdia Piovarčiová pred touto pesničkou vyrozprávala svoj životný príbeh a kapela sa rozhodla, že ho zveční na albume. "Dnes ešte stále žijú ľudia, ktorí zažili na vlastnej koži hrôzu nacistického režimu a 2. svetovej vojny. Veríme, že je dôležité, aby práve títo dostali možnosť šíriť odkaz o tomto zle všade, kde sa dá," hovorí basgitarista kapely Matúš Vallo. 

O cover a booklet albumu, ktorý by sa mal na jeseň dostať na trh aj vo vinylovom formáte, sa postaral grafik Palko Palko. Použité boli vizuálne diela slovenských autorov z archívu SNG a jej projektu webumenia.sk a tiež z archívu SOGA.

Vypočujte si album Našou Krajinou na Deezeri:



Dve predpremiéry a Pekné miesta s Billy Barman

Kapela album už tento týždeň predstaví fanúšikom prvýkrát naživo na dvoch menších koncertoch v Modre (31.5.) a Topoľčanoch (2.6.). Ide o akúsi generálku pred sériou veľkých koncertov s kapelou Billy Barman pod názvom Pekné miesta. V rámci júnového turné kapela novinku aj pokrstí, a to 16. júna na hrade Devín.

Termíny najbližích koncertov skupiny Para:

Koncertné predpremiéry:

31. 5. - Kultúrne centrum Modra 
2. 6. - Topoľčany, Nástupište 1-12

Turné Pekné miesta s Billy Barman:

16. 6. - Bratislava, Hrad Devín (krst albumu)
22. 6. - Trenčín, Trenčiansky hrad 
23. 6. - Banská Štiavnica, Amfiteáter
29. 6. - Zvolen, Zvolenský zámok

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Daniela Grečnerová z agentúry House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach Para.sk a www.facebook.com/PARA.Brutalna.Zostava.

Foto: Youtube / Lousy Auber

Súvisiaci interpreti: Para