Urban Market bol vždy oslavou módy a dizajnu, no tentokrát bude atmosféra ešte sviatočnejšia. V roku 2019 totiž Urban Market slávi už desať rokov od svojho vzniku. Množstvo krásnych vecičiek ale aj hudby, workshopov či diskusií vás čaká už tento víkend (31.5. - 2.6.) na tradičnom mieste konania jarnej edície - Fakulte architektúry STU v Bratislave.

Jarný Urban Market je už tradične predzvesťou leta a ponúka skvelú možnosť na doplnenie šatníka o nové zaujímavé kúsky. Vyberať si budete môcť spomedzi 140 značiek a tvorcov, pričom zastúpenie budú mať nielen produkty pre dospelých, ale aj pre deti a nájde sa tiež niečo pre domácich miláčikov. Približne polovicu ponuky tvoria novinky, ktoré na Urban Markete nájdete po prvýkrát. O niektorých z nich si môžete prečítať viac v druhej polovici článku.

Denné koncerty aj nočné párty v kotolni

Urban Market však nie je iba o nákupoch, ponúka množstvo ďalších možností, ako hodnotne a zaujímavo tráviť voľný čas. Či už sú to diskusie, prednášky, tvorivé dielne, výstavy alebo hudobné vystúpenia, aj táto edícia ponúkne rôznorodé aktivity. Navyše, po minuloročnom úspechu Urban Market pozýva aj na večerné Urban Market Nights, ktoré sa uskutočnia v netradičných priestoroch kotolne priamo na fakulte.

Denný program sa uskutoční najmä na vonkajšom pódiu na Námestí slobody a tešiť sa môžete okrem iných na koncerty kapiel Bad Karma Boy, The Youniverse, Prezident Lourajder či Balaton. Projekt Juraja Petáka (ex Purist) Lannne už dnes večer na Urban Markete pokrstí svoje debutové EP New Narrative Necessary.


V piatok v noci sa o zábavu postarajú skvelý maďarský dídžej a producent Route 8, domácu elektronickú scénu zastúpia CLV, Michael Priest a Bad Mojo, ktorých bude svetlami sprevádzať CTRL_space. V sobotu sa o nočnú párty v kotolni postarajú FVLCRVM, Stroon, Wnchnz a Emonoizboyz.

Keďže 1. júna je deň detí, organizátori nezabudli ani na tento sviatok. V sobotu deti svojím energickým vystúpením zabaví Notový Danny ale aj Divadlo na hojdačke s predstavením Sofia z predmestia. Pripravené sú aj workshopy, výstavy a diskusie. 

Ako už býva dobrým zvykom, aj táto edícia Urban Marketu bude mať svoju tému, a tou bude v duchu tohtoročného jubilea OSLAVA. S témou pracovali aj zúčastnené projekty v druhom ročníku produktovej súťaže KOLABO, ktoré budú vystavené počas Urban Marketu priamo na fakulte. Fakulta architektúry STU si navyše pre návštevníkov pripravila počas Urban Marketu výstavu najlepších diplomových prác, ktoré budú nominované na Cenu prof. Jozefa Lacka, ako aj prác, ktoré mali najlepšie hodnotenia na obhajobách.

Urban Market 2019 (Spring Edition) je aj tento rok súčasťou Dní architektúry a dizajnu (DAAD). Piatkové popoludnie je preto venované architektúre, ktorú v rámci programu zastúpia architekti Muoto (FR), lokálnu scénu odprezentujú Woven a v rámci formátu Clubovka sa predstaví "La Mamma" talianskeho dizajnu Marva Griffin.


Dôraz na estetickosť, originalitu aj ekológiu

Predstaviť v jednom článku všetky zúčastnené značky je nemožné, no poďme si priblížiť aspon niektoré. Svoje chodidlá aj životné prostredie potešíte teniskami CAVE footwear, ktoré sú vyrábané v limitovaných kolekciách z odpadových a recyklovaných materiálov. Každá topánka je vďaka špeciálnej technológii výroby originál, má vlastné výrobné číslo a vznikla v Českej republike s PETA certifikátom. Slovenská značka Lebo Mädveď vytvára dizajnové spoločenské hry, ktoré majú vzdelávací charakter, rozvíjajú vedomosti, schopnosti a porozumenie hravou formou a navyše krásne vyzerajú.

Rovnako pekne vyzerajú tiež porcelánové produkty NF, ktoré kombinujú úžitkové umenie a remeslo. Cieľom značky je priniesť do života radosť, praktické užívanie, ako aj vysokú kvalitu materiálov a eleganciu. Podobne je to tiež s porcelánovými doplnkami a šperkami Minka. Jedna zo stálic Urban Marketu, ktorá patrí k najobľúbenejším značkám organizátorov i návštevníkov, má v portfóliu roztomilé a hravé, ale zároveň elegantné šperky s poriadnou dávkou vtipu.

Hľadáte kompromis medzi pravidelným obmieňaním šatníka a plytvaním oblečením? Riešením je Šumné - prenájom kvalitného, lokálneho a udržateľného oblečenia. Misiou Šumné je prispievať k pozitívnej zmene v módnom priemysle. Svoj kúsok si teda iba prenajmete na určité obdobie a následne vrátite späť do obehu. Po dôkladnom očistení a ošetrení poputuje k ďalšiemu zákazníkovi. Rovnako šetrné k životnému prostrediu sú čistiace prostriedky do domácnosti CHISTEE. 100% prírodné, slovenské a tento rok bude vďaka nim ekologickejší aj celý Urban Market, keďže ich budú organizátori používať pri čistení budovy.

V ponuke totiž budú aj ekologické Včelobaly - skvelá alternatíva k použitiu jednorazovej plastovej fólie. Ručne vyrábané obrúsky z vosku od miestnych včelárov, jojobového oleja, živice a 100% bavlny je možné používať opakovane, stačí ich len utrieť alebo opláchnuť vodou. Vaše jedlo udržia čerstvé a po skončení produktívneho života ich môžete kompostovať. Nemenej zaujímavou novinkou sú originálne, ručne robené obkladačky tile me, ktoré vám upravia na mieru podľa predstáv. Pokiaľ chystáte v lete prerábku bytu či domu, určite sa zastavte. 

Súčasťou Urban Marketu bude aj víkendový SWAP oblečenia. Stačí priniesť vytriedené oblečenie, ktoré nenosíte a len tak vám stojí v skrini. To sa na SWAPe dostane do spoločného obehu, z ktorého si môžete odniesť neobmedzené množstvo nových kúskov. 

Kompletné informácie o zúčastnených tvorcoch a značkách, ako aj sprievodnom programe, nájdete na www.urbanmarket.sk.



Spievodný program jarného Urban Marketu 2019:

piatok 31. mája

Urban Market Stage:

16:00 - Bass(t)art (DJ set) 
17:30 - diskusia | DAAD | Učiteľ a žiak: prof. Ing. arch. Pavel Gregor, PhD. (Dekan Fakulty architektúry STU v Bratislave), doc. Mgr. Bohunka Koklesová PhD. (Rektorka VŠVU v Bratislave), doc. Ing. arch. Juraj Koban, PhD. (bývalý dekan Fakulty umení TU v Košiciach)
19:00 - prednáška | DAAD | Woven (SK): Anna Cséfalvay, Danica Pišteková, Marianna Maczová, Veronika Michalíková
19:30 - prednáška | DAAD | Muoto (FR): Gilles Delalex, Yves Moreau
21:00 - prednáška | DAAD | Marva Griffin (IT)
22:00 - Lannne (koncert)  

Kotolňa: 

22:30 - CLV (BassTransmission, SK)
00:00 - Route 8 (Lobster Theremin, HU)
01:30 - Bad Mojo & Michael Priest (Hochspannung!, SK)                                     

sobota 1. júna

Urban Market Stage:


12:00 - Divadlo Na Hojdačke: Sofia z predmestia
12:45 - Mir Illegal (DJ set)
14:30 - diskusia - Keď móda pomáha, alebo pridaná hodnota v móde: Ivana Maleš (Inštitútu cirkulárnej ekonomiky), Juraj Kunák (EKOCHARITA), Anita Virág (AWAclothes), Soňa Vidiečanová (Créeme)
16:00 - Notový Danny (koncert pre deti)
17:30 - Balaton (koncert)
19:00 - The Youniverse (koncert)
20:30 - Prezident Lourajder + Emil (koncert) 
22:00 - Bad Karma Boy (koncert)

Kotolňa:
 
22:30 - Stroon (DJ set)
00:00 - FVLCRVM (DJ set)
01:00 - Wnchnz (DJ set)
02:00 - Emonoizboyz (DJ set)

nedeľa 2. júna

Urban Market Stage:


11:00 - Duhan (DJ set)
13:00 - MtotheG (DJ set)
15:00 - FOM (DJ set)
17:00 - ingrediens (DJ set)

WORKSHOPY:

Štopkanie ponožiek s Letnou školou etickej módy
Sobota: 14:00 - 15:30
Nedeľa: 14:00 - 15:30

Výroba vrecúšok na potraviny s Letnou školou etickej módy
Sobota: 16:00 - 17:30
Nedeľa: 12:00 - 13:30

Foto workshop s Nikolajkou
Sobota: 12:00 - 14:00
Nedeľa: 16:00 - 18:00

Výroba longboardu s BakeryBoards
Počas celého trvania Urban Marketu.  

ĎALŠIE AKTIVITY:


výmena oblečenia: SWAP na Urban Markete 
KOLABO: Výstava autorských produktov na tému výročie/oslava 
FA STU - 135 STATOČNÝCH: Výstava študentov FA STU (diplomové práce za obdobie 2018/2019)
DETI A ARCHITEKTÚRA: Moja zelená škola (výstava detských víťazných prác základných škôl) 
Čerstvé Ovocie 2019: Dominika Žáková, Tomáš Rybár (Osem), Branislav Laho (Emile), Michal Turkovič (Garnart), Jarmila Mitríková, Filip Sabol, Katarína Sido, Juraj Ličko (Dash)

Jarný Urban Market organizuje Čerstvé Ovocie, n.o. v spolupráci s Fakultou architektúry STU a DAAD. Umeleckú časť projektu finančne podporil Fond na podporu umenia. Partnermi podujatia Bratislava - hlavné mesto SR, Excelent, Jameson Irish Whiskey a Fedrigoni Slovensko. Mediálni partneri sú Bigmedia.sk, Denník N, .týždeň, Radio_FM, Bratislavské noviny, Refresher, Citylife.sk, Zoznam.sk a Predpredaj.sk. Nad formátom Urban Market v roku 2019 prebral záštitu primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov podujatia poskytla Denisa Chylová. Tlačovú správu sme upravili.