Koncom septembra sa v hlavnom meste odohrá štvrtý ročník podujatia World Music Festival Bratislava. Pre slovenské kapely je to šanca predstaviť svoje projekty v termíne od 27. do 29. septembra pred širokým publikom aj pozvanými zahraničnými odborníkmi.

Na festivale dostanú priestor kapely, ktoré sa žánrovo priraďujú k worldmusic, ethnojazzu, ľudovej hudbe, aj k ich fúziám. Okrem známych interpretov World Music Festival Bratislava predstaví aj menej známe slovenské skupiny, ktoré vyberie odborná porota z prihlásených projektov.  

V minulosti túto možnosť využili, okrem iných, skupiny Ľubomír Gašpar Cimbal Project (neskorší víťaz Rádiohláv za rok 2017 v kategórii WorldMusic/Folk), Karpa Ton, ale napríklad aj Rusín Čendeš Orchestra či Ľudové Mladistvá, ktorí reprezentovali Slovensko na showcaseovom festivale Czech Music Crossroads v Ostrave. Ak chcete, aby sa tento rok medzi účinkujúcimi ocitla aj vaša skupina, môžete sa opäť prihlásiť. Výzva OpenCall zaručí štyri miestenky na showcaseovú hudobnú prehliadku v rámci World Music Festivalu Bratislava. Registrácia je otvorená do 15. júna. Viac podrobností nájdete na webovej stránke World Music Festivalu.  


Cieľom výzvy je poskytnúť širší priestor na prezentáciu aktívnych tvorcov v oblasti worldmusic a získať podrobnejší prehľad o aktuálnom dianí na tejto scéne so špecifickým dôrazom na mladých a začínajúcich umelcov. Festival okrem šance verejne sa prezentovať pred promotérmi zo zahraničia, ponúka hudobníkom aj účasť na konferencii s možnosťou získať odbornú odozvu na svoju tvorbu, osobné kontakty a v neposlednom rade, vypočuť si príspevky od profesionálov z hudobnej branže.

Predchádzajúce ročníky World Music Festivalu Bratislava si získali dobrémeno medzi festivalmi tohto typu v zahraničí. V celosvetovom hodnotení odborníkov rebríčka Transglobal World Music Chart získal titul Najlepší nový festival a Najlepší malý/stredný festival. Zvýšený záujem o slovenskú hudbu v zahraničí posilnili aj výborné výsledky slovenských albumov v roku 2019, kedy sa v aprílovom rebríčku World Music Charts Europe umiestnili tri slovenské albumy v TOP 20.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, partnermi festivalu sú Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavská organizácia cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board, Hudobný fond, Mesto Bratislava a ďalší partneri.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Ľubica Zajacová Záborská z World music from Slovakia. 


Foto: Jaroslav Novák