Česko-slovenská skupina Nerez & Lucia, ktorú tvoria dvaja členovia kultovej skupiny Nerez Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský a slovenská speváčka Lucia Šoralová, vydáva na CD, LP aj v digitálnej forme druhý štúdiový album Cela. Nahrávka je nasledovníkom ich prvého spoločného albumu Zlom, ktorý vyšiel vo február 2019, nadväzuje však aj na legendárny debut skupiny Nerez.

Album Cela obsahuje 13 piesní, ktorých autormi sú predovšetkým Lucia Šoralová a Zdeněk Vřešťál. Na vzniku nahrávky však má veľký podiel aj Vít Sázavský, tak ako tomu bolo pri albume Masopust. "Stále nemôžem uveriť tomu, že som po viac ako štyridsiatich rokoch hrania mohol byť pri nahrávaní našej možno úplne najlepšej platne. Myslím si, že sme sa v prípade nového albumu veľkým oblúkom vrátili do doby vzniku legendárnej prvej platne Nerez Masopust," hovorí hudobník, skladateľ a producent Zdeněk Vřešťál.


Okrem zmienených autorov sa na druhom albume skupiny Nerez & Lucia podieľala slovenská poetka Silvia Kaščáková, ktorá dodala niekoľko textov v slovenčine aj v češtine. K trojici hlavných protagonistov, ktorých vokálne výkony sú ozdobou nahrávky, sa pridávajú ďalšie dva hlasy - multiinštrumentalista Robert Fischmann a francúzsky kontrabasista Grégorian Brun. Spievajú česky, slovensky, francúzsky, španielsky, a to aj náročné zborové party, ktoré vynikajú svojou farebnosťou. Celú muzikantskú zostavu dopĺňa ešte akordeonista a saxofonista David Lomič.

Okrem sólovo spievaných skladieb v úvode a závere nahrávky je na albume aj blok štyroch duetov Lucie Šoralovej so všetkými spevákmi skupiny. Výnimočne pestrý album obsahuje baladu, šansón, pop, folk, smútok v piesni Ona, aj zábavu v paródii na šansón Chlapeček z plakátu. Platňu uzatvára optimistický hit Naverímboha, v ktorom sa (českí) poslucháči dozvedia, čo toto zvláštne slovenské slovo znamená.


Album, ktorý vyšiel pod hlavičkou Warner Music Czech Republic, nájdete na všetkých streamovacích službách, alebo si ho môžete zaobstarať v CD či LP verzii.

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Zuzana Bönisch