Americká raperka Akua Naru pravidelne vypredáva prestížne kluby a koncertné sály po celom svete. Dobrá správa je, že súčasťou jej európskeho turné bude aj Bratislava. Na Slovensko sa vráti po troch rokoch od skvelého vystúpenia na festivale Pohoda, aby tentokrát na klubovom koncerte predviedla svoj neopakovateľný flow, uvedomelé texty a výbornú kapelu.

Koncert sa uskutoční 20. septembra v MMC v rámci novej koncertnej série Danube Music Day, ktorá chce prinášať na Slovensko prelomových a priekopníckych interpretov, ktorí výrazným spôsobom formovali hudobnú scénu v oblasti zvuku, formy aj estetického vnímania. Doteraz organizátori priniesli legendu hip-hopového dídžejingu Grandmastera Flasha (reportáž), famóznu ukrajinskú kapelu DakhaBrakha či významných predstaviteľov alternatívneho rapu Arrested Development.

Do rovnakej kategórie výnimočných umelcov patrí rozhodne aj Akua Naru, ktorá prezentuje hip-hop ako poéziu z klubov a prináša doňho ženský element s odlišným pohľadom na zdanlivo mužský svet. Jej spomínaný koncert na Pohode 2019 opísala redaktorka Hudba.sk Michaela Kučová takto:

"Svoje vystúpenie v sprievode výborných jazzových hudobníkov otvorila mantrou o radosti ako nástroji odporu. Bosá a očarujúca, svojím hebkým hlasom na rovnako hladivom hudobnom podklade vytvorila skutočne poetickú atmosféru a pocit všeobjímajúcej jednoty. Aj vďaka častému zapájaniu publika išlo o skutočne povznášajúci zážitok. Raperky ako Lauryn Hill, Queen Latifah, Missy Elliott a ďalšie, ktoré menovala v jednej zo svojich skladieb, v nej majú naozaj schopnú nasledovníčku."

Názor si môžete spraviť aj sami - na Youtube je celý jej koncert v Trenčíne:


Akua Naru sa narodila a vyrastala v USA, kde zažila rozdelenú spoločnosť, ktorá sa brojí s rasizmom a sociálnou nerovnosťou. Sociálne témy ju neprestali zaujímať ani po presťahovaní sa do nemeckého Kolína nad Rýnom, kde si našla spoluhráčov z okruhu hip-hopovej aj jazzovej scény. Vo svojej tvorbe presadzuje africké korene, americké aj európske vplyvy.

Zároveň je presvedčená, že poézia má s hudbou spoločný nielen zmysel pre rytmus. No tak, ako sa nie každá báseň hodí na to byť dobrým pesničkovým textom, tak nie každý text je dobrou poéziou. Akua to prepája rapovaním, kde môže slová akcentovať rôznym ohýbaním, svojím flowom tak dáva slovám ďalší význam. Poslucháčov vracia do minulosti a štýly afroamerickej hudby do prítomnosti. Nie nadarmo s ňou spolupracovali umelci naprieč širokým hudobným spektrom ako Lauryn Hill, Busta Rhymes, Talib Kweli, Tony Allen, Mulatu Astatke či Christian Scott.


Neoficiálna ambasádorka hip-hopovej kultúry so svojou šesťčlennou skupinou vystúpila vo viac ako 50 krajinách sveta. Kultúrne odlišnosti sa snažila reflektovať aj na svojich nahrávkach – ...The Journey Aflame (2011), Live & Aflame Sessions (2012), The Miner's Canary (2015), The Blackest Joy (2018). Témy týchto albumov pojednávajú o generačnom a medzikultúrnom dialógu, ale aj otvorenom konflikte, v ktorom musia ženy neustále obhajovať svoje miesto. Popritom brojí proti inštitucionalizovanému rasizmu, sexizmu a homofóbii.

S touto motiváciou pracuje nielen v umení, ale aj v rôznych aktivitách v spolupráci s rôznymi komunitnými centrami. Občiansky aktivizmus prednášala po celom svete na slávnych univerzitách ako Harvard, Oxford, Princeton, ale upozorňovala aj na nich aj na akademickej pôde v Číne (Pivot Point College) či Sudáne (Ahfad University for Women).

Do Bratislavy príde v rámci svojho európskeho turné The Black Magnificent predviesť odolnosť a hrdosť afroamerického dedičstva v hudobnom spojení hip-hopu, soulu a jazzu so živou kapelou.

Vstupenky:   

Facebook event


Zdroj: Music Press Production + archív Hudba.sk