Nina Kohout minulý rok vydala svoju debutovú EP nahrávku Pandemonium, ktorá pozitívne zarezonovala nielen u poslucháčov, ale vzbudila značný ohlas aj v médiách doma i v zahraničí. Po období intenzívneho koncertného predstavovania sólovej prvotiny teraz 20-ročná umelkyňa prichádza s novou skladbou, ktorá zvukovo aj tematicky otvára úplne novú etapu.

Singel Little Butterfly oficiálne vychádza dnes (31.5.) v jej domovskom vydavateľstve Deadred Records a o jeho premiéru v rozhlasovom éteri sa už minulý týždeň stihlo postarať britské BBC Radio 6 Music. Na Slovensku skladbu prvýkrát zahralo včera Rádio_FM. Trúfne si jeden z najväčších mladých talentov slovenskej hudby podporiť aj iné rádio? Ako nám Nina Kohout, prezradila v stále aktuálnom vydaní podcastu Zoznam:sa, sama túto otázku vôbec nerieši a v hudbe ide svojou vlastnou cestou, ktorá je na míle vzdialená od komerčného prístupu k hudbe. Potvrdzuje to napokon aj so svojím novým singlom.

"Pri procese tvorby piesne Little Butterfly som si prvýkrát vôbec dovolila v sebe hudobne preskúmať, no v prvom rade si priznať, emóciu hnevu. Skladba sa mi stala zvukotesnou miestnosťou, do ktorej som mohla vykričať všetko nahromadené a ťaživé o ľuďoch, ktorí nerozumejú slovu 'Nie', automaticky si ho zamieňajúc za slová súhlasu. O tých, ktorých hranica nekompromisného vlastného záujmu v zásade neexistuje. Skladba pre mňa predstavuje veľmi dôležitý bod v mojej doterajšej tvorbe, odomykajúc zvukové a emočné pole, do ktorého som sa doposiaľ neodvážila zájsť," hovorí o novej skladbe Nina.

Hnev ale aj naivnú zraniteľnosť či bolesť sa speváčka a skladateľka snažila presne vyjadriť okrem textu aj zvukovo - chladný industriálny beat a agresívne syntetizátorové plochy sú v príkrom kontraste s jemnými éterickými vokálmi a sláčikmi v povznášajúco pokojnej strednej časti piesne. Little Butterfly predstavuje kompozične a zvukovo výnimočný titul, ktorý potvrdzuje Nininu schopnosť nenútene prelínať nadpozemskú krásu s nelichotivou temnotou.

Nahrávka vznikala na dvoch miestach. Zatiaľ čo spev a syntetizátory nahrávala samotná Nina v štúdiách jej súčasnej alma mater, University of Sussex v Brightone, svoje husľové party zaznamenal a zaranžoval Michal Pagáč (Fallgrapp) vo svojom domácom štúdiu v Trenčíne. Produkciu aj mix skladby zrealizovala Nina a jej bývalý spolužiak z londýnskej The BRIT School, Lucas Armstead, s ktorým už spolupracovala aj na singli Moonlight. O finálny zvuk sa masteringom postaral Tomáš Karásek v Gargle & Expel Studio v Prahe. Autorom titulnej fotky obalu, ako aj ďalších aktuálnych fotografií mladej speváčky, je Jakub Gulyás.

Singel vychádza digitálne na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, Youtube Music atď.) a ako download na Bandcamp profile Niny Kohout ako aj na stránkach Deadred Records. Novinka je predzvesťou nového štúdiového albumu, ktorý je naplánovaný na vydanie v roku 2024.

Nina Kohout, 2023 Zdroj: Jakub Gulyáš

Kto je Nina Kohout?

Speváčka a skladateľka Nina Kohout svojou zvukovovou výpravnosťou posúva hranice hudobnej poslušnosti, vedúc neustály rozhovor medzi invazívnym hororom a krehkou čistotou. Vo svojej hudbe spája tajomné odtienky slovenského folklóru, vážnej hudby a sviežosť inovatívnej elektroniky. Následne si tak vytvára svoj vlastný nadčasový, občas nekomfortne zvláštny a anarchický hudobný svet.

Nina má za sebou štúdium na prestížnej londýnskej hudobnej škole The BRIT School, kde pôsobili aj Adele či Amy Winehouse. V roku 2020 získala titul Objav roka na Radio_Head Awards a začiatkom minulého roka vydala debutové EP Pandemonium, ktoré sa stretlo s výbornými ohlasmi nielen od domácich, ale aj zahraničných médií, vrátane britského rádia BBC a hudobných magazínov ako Under the Radar či Electronic Sound. Moonlight, jedna z piesní na tomto EP, bola označená ako Song Of The Day amerického rádia KEXP.

Prednedávnom svojimi vystúpeniami otvárala sériu koncertov izraelskej kapely Lola Marsh a taktiež vystúpila na pozvanie prezidentkou Slovenskej republiky pri príležitosti udeľovania štátnych vyznamenaní. Po úspešných posledných rokoch, ktoré zahŕňali napríklad účasť na The Great Escape Festivale v Brightone, Ahoi! Pop festivale v Linzi, vystúpenie v Ljubljane, či veľmi úspešný koncert na festivale Pohoda 2022, sa Nina začiatkom roka predstavila na najväčšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic, kde vystúpila spolu so sláčikovým kvintetom (reportáž). 

Talentovanú mladú speváčku, jej prvé kroky vo svete hudby a vo veku 20 rokov prekvapivo vyzretý pohľad na jej vlastné miesto v ňom môžete bližšie spoznať v našom podcaste.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Správu sme upravili a doplnili.