Minulý týždeň, 25. mája, zverejnilo švédske hudobné vydavateľstvo ALODED na všetkých digitálnych hudobných platformách nový album NEON z dielne slovenskej  kapely The Youniverse. Na nasledovníka EP Raise Hell Kid a albumu CMYK, na ktorý novinka nadväzuje svojím hudobno-vizuálnym konceptom, si museli fanúšikovia extravagantnej skupiny počkať päť rokov. Kapela ho pritom ohlásila už v čase vydania nahrávky CMYK.

Švédsky label ALODED album veľmi zaujal a jeho zakladatelia si myslia, že The Youniverse má so svojou osobitou hudobnou produkciou šancu zaujať európskeho poslucháča.

"Samozrejme, máme ambíciu osloviť zahraničné publikum, posunúť sa na väčší trh a skúsiť preraziť aj mimo Slovenska. Koniec koncov zasiahnuť čo najväčšie publikum je cieľom každého hudobníka. Prienik zo Slovenska je však náročný vzhľadom na príležitosti, ktoré sa nám (ne)otvárajú, preto sme sa rozhodli spojiť so zahraničným vydavateľstvom, ktoré nám chce naše ambície pomôcť naplniť. Naďalej však budeme pri fyzickom vydaní albumu na vinyloch spolupracovať s našim obľúbeným slovenským vydavateľstvom Bruuder Records," vysvetľuje frontmanka kapely Tammy Nižňanská.

Album NEON bol pôvodne naplánovaný aj s rovnomenným turné ešte v roku 2020, ale pandémia tieto plány zastavila. Kapela sa preto rozhodla začať postupne vydávať album po jednotlivých singloch spolu s vizuálne prepracovanými videoklipmi. Von sa tak postupne dostali dnes už známe single Unfollow Me?!, nasledovali skladby Video Love a Cold Hearted Parter, za nimi skladba Lime a napokon balada Darts. Na albume NEON však stále nájdete ešte päť doposiaľ nevydaných kúskov.

Kapela na albume NEON začala pracovať ešte v roku 2019 a na rozdiel od predchádzajúceho CMYKu, na ktorý zo 40 demo nahrávok zaradila 16 piesní, novinka obsahuje 10 sklabieb na ploche bezmála 37 minút. Je teda výrazne kratší ako jeho predchodca. "Nechceli sme robiť znova mamutí album ako bol CMYK. Doba aj my sme sa posunuli a 'attention span' ľudí už nebýva tak veľký ako kedysi," hovorí producent albumu a gitarista kapely Jerguš Oravec. Kapela však aj naďalej drží svoj "korporátny" dizajn albumového obalu.

"Je to viac tanečný album, aj keď ide o veľmi osobné a obsahom smutné skladby. Ale aj zo zlomeného srdca sa v konečnom dôsledku dá vytancovať," dodáva autorka a speváčka Tammy Nižňanská.

The Youniverse spolu s vydaním albumu spustili aj svoj nový eshop, v ktorom si môžete NEON predobjednať na 12" vinyle, či CD, a dokonca bude dostupný aj vo forme MG-pások.

Kapela fanúšikom ponúkne aj zaujímavý formát merchu, ktorým budú originálne poštové známky, ktoré graficky sprevádzali jednotlivé single.

Kapelu The Youniverse možno v krátkosti opísať ako extravagantný, energetický a nadčasový rock'n'roll z Trenčína a Bratislavy. Vznikla v roku 2015, kedy Tammy Nižňanská a Jerguš Oravec (účastník Česko Slovenskej SuperStar 2011) začali spoločne tvoriť a experimentovať s prepájaním hudobných žánrov. Chceli vytvoriť kapelu, ktorá by znela "ako keby Led Zeppelin a Kanye West mali spolu dieťa". S bubeníkom Adamom Olexíkom a basgitaristom Šimonom Vladárom prišlo v roku 2017 ustálenie členov kapely. Druhý menovaný sa však nedávno s kapelou rozišiel a tak aktuálne koncertuje len v trojici.

Štýl skupiny je charakteristický fúziou bluesu, rock'n'rollu, elektroniky a popu. The Youniverse svoju hudobnú tvorbu dopĺňajú
o zaujímavé koncepty podujatí (projekty A day in the life of a band alebo CMYK pop-up). Ich debutový album CMYK je rozdelený na štyri časti podľa tlačiarenských farieb – Cyan, Mangeta, Yellow, Keyblack. Ich podpisom je okrem snahy o konceptuálny prístup k tvorbe aj extravagancia a zdravo-arogantné vystupovanie, ktoré premietajú do živých vystúpení.

Silnú fanúšikovskú základňu si vybudovali pravidelným koncertovaním v kluboch, no zahrali si na festivaloch ako Grape (2020), Pohoda (2021) a Colours of Ostrava (2022). S albumom CMYK boli nominovaní na Radio_Head Awards v kategórii Debut roka, v ďalších kategóriách sa ocitli v longlistoch (Album roka a dvakrát Singel roka). Predstavili sa aj v hudobnej relácii 3 pódiá spolu s Richardom Müllerom a raperom Vecom. V januári 2019 získali výročné ceny Zväzu autorov a interpretov v kategórii Objav roka 2019 a speváčka Tammy Nižňanská dostala ocenenie Speváčka roka.

Redakciu Hudba.sk informoval Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Správu sme upravili a doplnili. Novinky kapely môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.