Type O Negative sú bez pochyby legandami svojho žánru. Iné sa nedá povedať ani o Agnostic Front. Zo spojenia ich členov tak nemôže vzniknúť nič iné, len čistá paráda.

Magnet týždňa

14. apríl 2010 bol pre fanúšikov Type O Negative veľmi smutným dňom. Frontman ich obľúbenej kapely umrel na zlyhanie srdca. Zvyšní členovia sa rozhodli, že s touto kapelou skončia a odvtedy o nich bolo viac-menej ticho. Gitarista a vokalista Kenny Hickey a bubeník Johnny Kelly sú však späť! Na pomoc si zavolali gitaristu Agnostic Front (Joseph James), basáka Seventh Void (Hank Hell) a klávesáka / gitaristu Empyreon (Aaron Joos). A tým dobré správy nekončia – kapela Silvertomb už na Facebooku zverejnila aj prvú ukážku ich hudby. Čo na to poviete? (pm)

Spomeňte si, ako sa viete potešiť, keď vo vrecku nájdete zabudnutých 10 eur. A teraz si predstavte, že v pivnici nájdete obraz Andyho Warhola za viac ako 10 miliónov. Presne to sa stalo Aliceovi Cooperovi. V 70-ich rokoch boli s Warholom kamoši a Cooper obraz kúpil za 2500 dolárov. Potom naň úplne zabudol. Po štyridsiatich rokoch si ale vďaka šťastnej náhode spomenul. Šťastný to chalan. (pm)

Šrot týždňa

Abbath si odskočil do Slovinska na festival Metaldays. Okrem vydareného setu sa mu podaril aj celkom krásny pád na hubu. Viem, že by som nemal byť škodoradostný, ale toto je príliš dobré. (pm)


Novinky

Koncertné avízo na tento týždeň: všetci terajší obyvatelia Bratislavy (na trvalom bydlisku nezáleží) a blízkych ale i ďalekých lokalít, hrňte sa sem: v stredu 2. augusta do MMC na bratov Cavalerovcov a ich program Return to Roots -  Legendárny album v takmer pôvodnej zostave a k tomu Čad ako predkapela. O deň neskôr v tom istom klube zahrajú nemeckí powermetalisti Blind Guardian. Ich posledná klubová šou do roku 2020 bude exkluzívna pre Slovensko a Česko. Nalaďte sa na ňu videopozvánkou. A ak túžite po alternatívnejšom hluku, budúcu nedeľu v Randali zahrajú blackmetalisti Wolves in the Throne Room, ktorí na september pripravujú nový album Thrice Woven. Predskokanmi budú fantastickí Jucifer a Slováci Mravcovlev. (ak)


Neviem síce, ako vznikol nápad zavolať Slayer do show Jimmyho Fallona, ale celkom sa mi to páči. Keď už je teraz také trendy nosiť metalové tričká, aspoň budú ľudia vedieť, čo to vlastne na sebe majú. A páni samozrejme dali Raining Blood a samozrejme to bolo super. (pm)


Converge sú späť! Cez týždeň predstavili svoje očakávané EP I Can Tell You About Pain a k titulnej skladbe vydali aj video. Podľa očakávaní je to nárez ako sa patrí. Silno odporúčam skúsiť celú nahrávku na Bandcamp, aj keď má len dva songy. (pm)


Neviem, čím to je, ale Austrálske metalové kapely majú celkom dobrý – aj keď veľmi svojský – zmysel pre humor. Dobrým príkladom je King Parrot, ktorí žánrovo balancujú medzi punkom, hardcoreom a grindeom. Ich nová skladba Ten Pounds of Shit in a Five Pound Bag má video, ktoré sa slovami opisuje veľmi ťažko, ale určite by ste si ho mali dať. Len asi nie v práci... (pm)


Éterická dánska hudobníčka Myrkur zakomponovala nadnesené melódie do špinavého blackového zvuku a ten ovenčila výpravným klipom o lykantropii. Krátka skladba Ulvinde je tak akousi „špinavou nádherou“, ktorou sa môžete sebatrýzniť po kliknutí na klip nižšie. Druhý album blonďavej krásky Amalie Bruun zvaný Mareridt vychádza 15. septembra a 8. decembra sa môžete tešiť na jej viedenské vystúpenie spolu s islandskými Sólstafir. (ak)


Podobne éterickou je aj Chelsea Wolfe. Žena, ktorú mnohí v metalovej komunite milujú aj napriek tomu, že sa jej hudba metalovou nikdy exaktne nenazývala. Nová skladba Vex je temná rocková seansa nabitá energiou. Tá je však skôr pod povrchom a k Vašim ušiam sa bude dostávať pozvoľne. Na skladbe hosťoval vokalista Aaron Turner z legendárnych Isis a Sumac a gitarista Troy Van Leeuwen známy z kapiel Queens of the Stone Age či A Perfect Circle. Nevídané spojenie. (ak)


Naopak – metalisti Leprous sa otočili k prístupnejšiemu zvuku gitár a toho ozajstného metalu je v ich novej skladbe Stuck pomenej. To, že je skladba editovaná pre štvorminútový éter rádií nasviedča len tomu, že mladí Nóri už nechcú byť pre nikoho underground. Idú na to veľmi dobre a veríme im to. Leprous jednoducho nevedia robiť zlé skladby. Album Malina vychádza 25. augusta. (ak)


Ďalší výborný koncert u nás sľubuje nový živý videoklip od Pallbearer. Americkí doom metalisti zbierajú po treťom albume Heartless nadšené ohlasy a všimli si ich okrem iných i Paradise Lost, ktorí ich berú na turné. Ich spoločný koncert ešte s talianskou kapelou Sinistro v Bratislave bude skvelý zážitok. Snáď k tomu prispeje aj živé prevedenie skladby Worlds Apart, ktorá otvorila ich predošlú nahrávku Foundations of Burden. (ak)


Austrálska odpoveď na extrémny prog metal od Between the Buried and Me sa volá Ne Obliviscaris. Do radov si pre nahratie tretieho albumu Urn zavolali bývalého člena Cynic a Exivious – Holanďana Robina Zielhorsta. Ten im svojou hrou dodal mäkkú, takmer jazzovú vrstvu a ešte väčšmi rozšíril ich veľmi diverzifikovaný zvuk. Fantastická Intra Venus je toho dôkazom. (ak)


Už tento týždeň vychádza pätnásta štúdiovka ďalších nemeckých heavymetalových harcovníkov. Zostava Accept sa v priebehu rokov obmieňala, no kvalita a drive zostali. Nová skladba Koolaid má skvelé nápady a na koncerte to bude určite jeden z očakávaných vrcholov. Album The Rise of Chaos bude na pultoch obchodov tento piatok. (ak)


Švédski metalisti The Haunted vydajú 25. augusta deviatu štúdiovku Strength In Numbers. Uvidíme, či deviatka bude ich silným číslom, ale nová skladba Spark zapaľuje iskričku nádeje v našich očiach. Toľko prebásnené konotácie. V praxi je Spark poriadny nášup, ktorý robí česť nikdy neumierajúcej gothenburgskej scéne. (ak)


Nóri Vulture Industries ma fascinujú, odkedy sa zjavili v maličkom žilinskom klube niekedy v roku 2008 a nikto ich nepoznal. Odvtedy už nejaký ten čas prešiel, postavenie kapely sa zmenilo a do Žiliny už len tak niekedy hrať neprídu. Ale mohli by aspoň do hlavného mesta. Nová skladba Strangers je skvelou rockovou záležitosťou, ale čo je na tejto kapele špeciálne sú správne teatrálne vokály kazateľa Bjornara Nilsena. Album Stranger Times im vychádza 22. septembra. (ak)


Haluz týždňa

Až do včera som si nevedel predstaviť, ako by asi znel Schism od Tool v durovej stupnici. Ale Nick Proch si dal tú prácu a celú skladbu prerobil. Na moje prekvapenie to znie pomerne zábavne. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/silvertombmusic

Súvisiaci interpreti: Agnostic Front, Type 0 Negative