Prešovská reggae skupina Akustika v pondelok 29. júla vystúpeniami v Košiciach a na Stromoradí v Prešove odštartovala piaty ročník svojho pouličného turné Street Tour. Počas tohto týždňa zahrajú chalani nielen v uliciach miest, ale aj v záhradách, na hradnom nádvorí či na lodi.

Skupina Akustika vznikla na ulici a na ulici v Prešove mávala aj svoje prvé skúšky, preto je pre ňu takéto turné v uliciach slovenských miest prirodzenou aktivitou. Tento rok stavili na istotu a idú na známe miesta, pričom odštartovali doma na východe a postupne sa presunú cez stredné až na západné Slovensko.

"Prišli ľudia nielen z Košíc a Prešova, ale aj z okolitých miest. Sme radi, že sa nám podarilo roztancovať hlavnú ulicu v Košiciach aj prešovské Stromoradie. Ďakujeme za tento vydarený štart na našom východe a tešíme sa na to, ako to dopadne v ďalších mestách," komentuje začiatok letnej šnúry koncertov spevák Pavol Kovaľ.

V utorok kapela odohrala ďalšie koncerty na Spišskom hrade a v Tatranskej Lomnici, dnes poobede navštívi Námestie SNP v Banskej Bystrici a večer Archanjel caffe v Banskej Štiavnici. V piatok 2. augusta sa predstaví v Hideparku v Nitre a napokon 7. augusta vystúpi na bratislavskom nábreží v podniku RIVA bar & bistro, kde sa ku kapele pripoja špeciálni hostia Erik Šulc & Tribal Colours. Kapela však aj v týchto mestách môže prekvapiť vystúpeniami na ulici, odporúča preto sledovať jej profily na sociálnych sieťach.


"Zo Street Tour sa stáva taká naša letná tradícia. Určite v tom chceme pokračovať aj v budúcich rokoch, pokiaľ budeme stále aktívne hrať a mať energiu. Turné je o akustickom zvuku, je to niečo úplne iné a tieto koncerty majú svoju špecifickú atmosféru," dodáva Peter Kovalčík. Skupina predstaví staršie skladby, ktoré na nedávnom klubovom turné neodzneli, pretože im viac sedí akustický šat. Zmenou prešli niektoré novšie skladby z minuloročného albumu Zastavme svet, ktoré fanúšikovia doposiaľ akusticky nemali možnosť počuť.

Pri plánovaní turné, v rámci ktorého sa väčšina vystúpení koná pod holým nebom, sa muzikanti samozrejme nemôžu spoliehať na počasie. No aj v prípade nepriaznivých podmienok sa môžu stať veci, ktoré sú napokon pozitívne. Veľmi radi napríklad spomínajú na presunutý koncert spred dvoch rokov v Banskej Bystrici.

"Trafil nás brutálny lejak, no dostali sme ponuku od materskej školy, ktorá sa na nás chystala prísť pozrieť, pretože počúvajú s detičkami naše pesničky každý deň, aby sme koncert odohrali u nich. Tak sme sa presunuli do tejto škôlky, kde detičky akurát vstali a boli z toho celkom prekvapené. Zahrali sme im, vyšlo slniečko a napokon sme ešte vystúpili aj na ulici," spomína Peter Kovalčík.

Akustika v škôlke v Banskej Bystrici, 2018 Zdroj: Jakub Fabián

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér skupiny Edo Kopček.

Foto: Adam Zvolenský a archív kapely