Americký spevák Iggy Pop zverejnil skladbu James Bond. Autorom novinky aj producentom je jazzový trubkár a skladateľ Leron Thomas. Pieseň je druhou ukážkou zo spevákovho 18. štúdiového albumu Free, ktorý sa dostane na trh 6. septembra.

Nahrávka Free bude obsahovať celkovo desať piesní. 72-ročný Iggy Pop predtým z nasledovníka albumu Post Pop Depression (2016) ponúkol titulnú skladbu, ktorú takisto produkoval Leron Thomas. A samozrejme si v oboch piesňach aj zahral, pričom práve trúbka obe novinky odlišuje od staršej spevákovej tvorby.

"Toto je album, na ktorom za mňa hovoria iní umelci, ja som im len požičal môj hlas. Na konci turné po vydaní Post Pop Depression som si bol istý, že som sa zbavil chronického pocitu neistoty, ktorý ma prenasledoval po celý môj život a kariéru. No cítil som sa tiež vyčerpaný a chcel som sa otočiť a odísť preč. Chcel som byť slobodný. Viem, že je to len ilúzia a sloboda je len pocit, no doteraz som žil vo viere, že je to to jediné, čo stojí za to, všetko, čo potrebujete. Nie šťastie, nie láska, ale pocit slobody," vyjadril sa nedávno spevák.


Iggy Pop, vlastným menom James Newell Osterberg Jr., pôsobí na scéne od 60. rokov minulého storočia. Jeho kariéra je spätá s kapelou The Stooges, ktorú v roku 2010 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Pop má na konte sólové nahrávky ako napríklad The Idiot (1977), Lust For Life (1977), Blah Blah Blah (1986), Brick By Brick (1990), American Caesar (1993), Beat 'Em Up (2001), Aprés (2012) alebo menovanú Post Pop Depression (2016).

Medzi jeho najznámejšie sólové skladby patria Lust For Life, The Passenger, Nightclubbing, Real Wild Child (Wild One) či Candy. Ako herec sa bjavil sa v snímkach ako Mŕtvy muž (1995), Vrana 2: Mesto anjelov (1996) či Káva a cigarety (2003). V roku 2017 mu udelili titul Commandeur francúzskeho Radu umenia a literatúry (Ordre des Arts et des Lettres).


Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív), Hudba.sk edit
Foto: Facebook.com/iggypop

Súvisiaci interpreti: Iggy Pop