Joey Tempest, spevák legendárnej švédskej rockovej kapely Europe, sa nedávno na festivale v Liberci stretol s Richardom Müllerom, pozrel si jeho vystúpenie a nešetril slovami chvály. Tvorba a hlas slovenskej hudobnej legendy ho veľmi zaujali a Richarda dokonca prirovnal k Leonardovi Cohenovi.

"Práve som tu v Česku videl na pódiu chlapíka, Richarda Müllera, s jeho skvelou skupinou. Má úžasný výraz v hlase, je počuť, že to, čo spieva, aj prežíva, i keď nerozumiem slovám. Vo funkových častiach jeho skladieb znie trochu ako Boz Scaggs, má dobrú kapelu a trochu mi pripomína tiež Leonarda Cohena, hlavne pokiaľ ide o výraz jeho hlasu. Bolo to naozaj zaujímavé, skvelé," povedal Joey Tempest po tom, ako videl vystúpenie slovenského headlinera na festivale Benátská v Liberci.


Richard Müller bol jeho slovami príjemne prekvapený a sú preňho veľkou poctou - veď kapela Europe je dodnes obrovskou legendou s fanúšikmi po celom svete. Na hudobnom výslní je od začiatku 80. rokov a hity ako The Final Countdown, Carrie alebo Rock the Night oslovujú všetky generácie.

"Aj keď za socializmu nebolo jednoduché dostať sa k západným kapelám, Europe sme poznali a inšpirovali aj mňa. Vtedy som asi ani nesníval o tom, že sa raz budeme striedať na pódiu. A už vôbec nie, že si od Joeyho Tempesta vypočujem takúto chválu. Naozaj ma to veľmi potešilo. Sadli sme si aj ľudsky, tak sa teším, keď sa opäť stretneme na niektorom z festivalov," teší sa Richard.

Slovenské a české publikum si piesne a hlas Richarda Müllera užije už na jeseň. Na spoločné turné s názvom Šansóny a iné piesne ide s ďalšími dvoma legendami, Michaelom Kocábom a Ondřejom Soukupom, čo sľubuje naozaj výnimočný umelecký zážitok.

Richard Müller, Michael Kocáb, Ondřej Soukup - Šansóny a iné piesne:
(slovenská časť turné)

23. 9. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry 
24. 9. - Ružomberok, Kultúrny dom A. Hlinku 
25. 9. - Martin, Kino Strojár 
27. 9. - Rožňava, Divadlo Actores 
28. 9. - Lučenec, Kino Apollo 
29. 9. - Banská Bystrica, Športová hala Dukla na Štiavničkách 
7. 10. - Senica, Mestské kultúrne stredisko 
8. 10. - Trnava, Holiday Inn 
9. 10. - Nitra, Estrádna sála PKO 
11. 10. - Nové Zámky, Cisársko-kráľovská historická jazdiareň 
12. 10. - Komárno, Mestská športová hala 
13. 10. - Bratislava, Hant Aréna 
18. 11. - Prievidza, ŠH City Nike Arena 
19. 11. - Topoľčany, Mestské kultúrne stredisko 
20. 11. - Piešťany, Dom umenia 
23. 11. - Žilina, Dom odborov 
24. 11. - Trenčín, Mestská športová hala 
2. 12. - Prešov, Kino Scala 
3. 12. - Poprad, Dom Kultúry 
4. 12. - Spišská Nová Ves, Športová hala
7. 12. - Michalovce, Mestské kultúrne stredisko 
8. 12. - Košice, Spoločenský Pavilón

Vstupenky:  

Pozrite si rozhovor s trojicou umelcov:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Europe, Richard Müller