Írska kapela U2 zverejnila skladbu The Blackout. Muzikanti k novinke zároveň ponúkli aj čiernobiele video, v ktorom pieseň prezentujú naživo na koncerte. Podľa webstránky U2gigs.com skupina nakrútila video počas júlového koncertu v amsterdamskom klube WesterUnie.

The Blackout je prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu Songs of Experience. Kapela včera na Facebooku informovala, že prvý singel z nahrávky You're The Best Thing About Me vydá 6. septembra.



Nevydarený experiment s albumom zadarmo

U2 spomínali album Songs of Experience už krátko po vydaní albumu Songs of Innocence, ktorý v septembri 2014 vydali nečakane v spolupráci s technologickým gigantom Apple. Zadarmo ho mali k dispozícii všetci používatelia služby iTunes, mnohí z nich však protestovali, že ho nechcú. Kapela si vtedy získala množstvo negatívnej publicity, s čím zrejme hudobníci ani predstavitelia Apple vôbec nepočítali. Dá sa teda očakávať, že nový album vydajú tradičným nevtieravým spôsobom.

Prečítajte si: Bono sa ospravedlnil, že U2 poskytli album zdarma. Kto by ho inak počúval?

Možno aj kvôli nešťastne prijatej nahrávke museli fanúšikovia na sľúbenú dvojičku "piesní nevinnosti" čakať až tri roky, hoci už v roku 2014 Bono tvrdil, že Songs of Experience sa na trh dostane čoskoro. Medzitým kapela napravila sebe i fanúšikom chuť dvoma úspešnými turné. Najskôr na šnúre Innocence + Experience Tour (2015) potvrdila, že koncept duality zostáva aktuálny a druhého albumu sa fanúšikovia raz dočkajú. Tento rok zase špeciálnym The Joshua Tree Tour pripomenula výročie kultového albumu z roku 1987.

U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete. Na konte majú trinásť štúdioviek. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Sunday Bloody Sunday, One, Staring At The Sun, Beautiful Day, Vertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na konte majú 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA, Hudba.sk
Foto: AP Photo / Thibault Camus

Súvisiaci interpreti: U2