V Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku sa v nedeľu 25. augusta uskutočnil šiesty ročník jedinečného operného galakoncertu so silným posolstvom ľudskosti, v produkcii Opera Slovakia, o.z. Operní umelci vystúpili bez nároku na honorár zo vstupného a venovali ho na benefičný účel. Záštitu nad koncertom prevzala Edita Gruberová.

Hlavnou hviezdou večera bol renomovaný sólista Opery SND Peter Mikuláš. Spolu s ním účinkovaním na benefičnom koncerte svoju veľkorysosť prejavili štyria mladí umelci Peter Malý, sólista opery Juhočeského Divadla v Českých Budějoviciach, Myroslava Havryliuk, sólistka Opery Štátneho divadla Košice, ktorá zastúpila pôvodne ohlásenú a zo zdravotných dôvodov náhle indisponovanú Alenu Kropáčkovú. Zástupcami najmladšej speváckej generácie boli poslucháči VŠMU Renata Bicánková a Dávid Harant. Dvaja z nich – Peter Malý a Renata Bicánková sú žiakmi Petra Mikuláša. Umelci vystúpili s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej, korepetítorky Štátneho divadla Košice.

"Operné gala v Kežmarku má svoju silnú umelecko-ľudskú atmosféru, svojich skalných fanúšikov a každoročne naň prichádza čoraz viac divákov. Kežmarok žije kultúrou, a ako sme zistili, na galakoncert nám prichádza veľmi vnímavé publikum, a tak spolu s dramaturgičkou Júliou Grejtákovou veľmi dôsledne zostavujeme každoročnú dramaturgiu. Záväzkom je pre nás aj záštita svetoznámej opernej divy Edity Gruberovej, takže zodpovedne pristupujeme k výberu účinkujúcich, dramaturgii i k organizácii koncertu," uviedol Ľudovít Vongrej, producent Opera Slovakia, občianskeho združenia popularizujúceho operné umenie.

Návštevníci koncertu si v tomto roku vypočuli árie z Dvořákovej Rusalky, Mozartovej Figarovej svadby i Čarovnej flauty. Od Verdiho zaznela známa ária z Rigoletta či Dona Carlosa a z francúzskej romantiky to boli Massenetov Werther, Bizetovi Lovci perál a Carmen. Túto pestrú opernú paletu doplnila piesňová tvorba Haydna, Mendelssohna-Bartholdyho, Gounoda či Dvořáka. "K benefičnej spolupráci sme sa v tomto roku rozhodli osloviť organizáciu Dobrý anjel, ktorá sídli v Poprade, pozná svoj región, a vie, kto potrebuje akútnu finančnú pomoc. Naše občianske združenie malo na starosti kompletnú produkciu koncertu a Dobrý anjel zariadil benefičnú časť, čiže vybral beneficientov a prerozdeíl finančný dar," dodal Ľudovít Vongrej k dobročinnej myšlienke podujatia.

Výťažok sa prerozdelí konkrétnym rodinám

Celý výťažok z koncertu 4700€ (3700 € zo vstupného plus 1000 € ako osobitný dar spoločnosti AGRO TEAM, s.r.o., získaných z predaja vlastného špeciálneho filantropického projektu – kávy značky August Roy) prerozdelí organizácia Dobrý anjel konkrétnym rodinám s deťmi z východného Slovenska, ktoré bojujú so zákernou chorobou. "Bol to veľký zážitok! Nádherný spev v čarovnej atmosfére a s benefičným pozadím – je niečo krajšie? Veľmi sa tešíme, že koncert mohli zažiť aj rodiny z Dobrého anjela. To, že účinkujúci vystúpili bez nároku na honorár je obdivuhodné, rovnako ako nadšenie organizátora. Za 10 rokov v charite som niečo také zažila po prvý raz. Celý výťažok z koncertu prerozdelíme medzi rodiny z Kežmarku a podtatranského regiónu, ktoré sú v Systéme pomoci dlhodobo a bojujú so zákernou diagnózou. Umenie im život nielen spríjemnilo, ale im ho aj uľahčí. Ďakujeme!" uviedla Ľudmila Kolesárová z organizácie Dobrý anjel. Informácia, komu dar z Operného gala v Kežmarku poputuje, bude k dispozícii na webe www.dobryanjel.sk (anjelské číslo 11012107, heslo: opera).

"Operné gala v Kežmarku 2019 bol pre mňa a moju rodinu prekrásny zážitok. Aj napriek dovolenkovému obdobiu bol kostol plný ľudí, citlivých k potrebám svojich blížnych a hlavne ochotných prispieť rodinám, ktoré to naozaj potrebujú. Ďakujem organizátorom za výbornú propagáciu programu. S producentom koncertu Opera Slovakia, o.z. Ľudovítom Vongrejom nás spojila túžba pomáhať ľuďom. Som vďačný aj zástupkyni neziskovej organizácie Dobrý anjel, Ľudmile Kolesárovej, ktorá nás zoznámila s Dominikom a jeho príbehom. Preto nám bolo veľkou cťou pomôcť jeho rodine, ktorej sme na tomto koncerte symbolicky odovzdali výťažok z predaja kávy August Roy v hodnote 1000 €," uvádza Samuel Ferík zo spoločnosti Agro Team, s.r.o..

A k ich filantropickému projektu dodáva: "Káva August Roy vznikla práve pre také okamihy, akým bolo Operné gala v Kežmarku. V spoločnosti Agro Team, s.r.o. sme sa v roku 2015 rozhodli vyčleniť jeden produkt, z ktorého by sme všetky výnosy venovali ľuďom v ťažkých životných situáciách. K tejto práci nás inšpirovali hlavne životy a diela Kristíny a Márie Royovej, ktoré za svojho života v Starej Turej nezištne pomáhali ľuďom, postavili sirotinec, nemocnicu a dom dôchodcov. Zušľachťovali kopaničiarsky región tak, ako aj ich šľachetný otec August Roy. Túžime pomáhať ľudom v núdzi, ako to robili kedysi ony, preto pravidelne podporujeme ľudí v neľahkých životných situáciách. Prostredníctvom Opery Slovakia sa August Roy stal Dobrým Anjelom a pomohol ďalšej rodine."

Operné gala v Kežmarku je na Slovensku jedinečný benefičný galakoncert. Každoročne sa na ňom predstavia slovenské operné hviezdy so svetovým renomé spolu so začínajúcimi talentovanými umelcami. Výťažok zo vstupného organizátori venujú vždy inej organizácii či jednotlivcom. Produkciu zastrešuje občianske združenie popularizujúce operné umenie Opera Slovakia. Koná sa od roku 2014 vždy v letnom období, pri príležitosti spustenia spravodajsko-publicistického internetového časopisu www.operaslovakia.sk
Koncert sa profiluje nielen ako spoločenská udalosť mesta s participáciou ďalších organizácií či jednotlivcov, ale aj ako udalosť regiónu so zámerom povýšiť ho na každoročne očakávaný celoslovenský operný benefičný koncert. Postupne si získava skalných fanúšikov z celého Slovenska i zo zahraničia, ktorých okrem benefície láka možnosť vidieť a počuť naživo výrazné slovenské umelecké osobnosti svetovej aj domácej opernej scény. Koncert každoročne fotografuje prestížny fotograf Zdenko Hanout.

Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ako hlavný partner.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ľudovít Vongrej, šéfredaktor a hudobný producent Opera Slovakia.