Country-popová speváčka Taylor Swift sa podľa očakávania dostala na vrchol amerického albumového rebríčka Billboard 200. Zo svojej štvrtej štúdiovej nahrávky Red (2012) predala počas prvého týždňa v USA rekordných 1,208 milióna kópií.

Ide o najlepší výsledok od roku 2002, keď Eminem za sedem dní predal z albumu The Eminem Show (2002) 1,322 milión kópií. Album Red je iba osemnástou nahrávkou od roku 1991, ktorá sa v týždňovej predajnosti v Spojených štátoch amerických dostala cez jeden milión.

Absolútny rekord v tomto smere patrí boybandu 'N Sync, ktorý predal z albumu No Strings Attached (2000) za sedem dní neuveriteľných 2,416 milióna kusov. Medzi speváčkami Swift neprekonala iba Britney Spears. Tá totiž z nahrávky Oops! ... I Did It Again (2000) predala v USA počas debutového týždňa až 1,319 milióna kópií.

Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together

Nový rekord v digitálnom predaji

Zo štúdiovky Red sa približne 465-tisíc kópií predalo vo forme digitálnych albumov v internetovom obchode iTunes. Ide o najlepší výsledok na iTunes od jeho založenia v roku 2003. Sieť Target z nahrávky predala približne 396-tisíc kusov, čo je taktiež rekordný výsledok. Čo sa týka cien, Red sa v štandardnej verzii predával v sieťach Target a Best Buy za 9,99 amerického dolára (približne 7,70 eura), na iTunes stál paradoxne viac - 14,99 dolára (asi 11,60 eura). V sieti Target si ľudia za 14,99 dolára mohli kúpiť deluxe verziu albumu.

Nahrávku si jej fanúšikovia mohli zadovážiť aj na mnohých netradičných miestach - v kaviarenskej sieti Starbucks, farmaceutickej sieti Walgreens alebo reštauračnej sieti Papa John's Pizza. Speváčka, ktorá sa nedávno rozišla s priateľom Conorom Kennedym, navyše novinku propagovala v mnohých televíznych programoch. Objavila sa v šou Good Morning America televízie ABC, v The Late Show With David Letterman televízie CBS alebo v The Ellen DeGeneres Show.

Taylor Swift, ktorá bude spolumoderovať decembrovú nominačnú šou cien Grammy, zaradila na album Red dovedna 16 skladieb. Prvým singlom je pieseň We Are Never Ever Getting Back Together, tým druhým skladba Begin Again. Na albume sú aj duetá s britským spevákom Edom Sheeranom a Garym Lightbodym zo Snow Patrol.

Na turné pre fanúšikov stanovila minimálne vstupné

Speváčka chystá album propagovať na severoamerickom turné, ktoré odštartuje 13. marca 2013 v Omahe. Na šnúre bude až do 21. septembra, pričom absolvovať by mala celkovo 58 koncertov. Na žiadosť speváčky bude vstupné na každý koncert začínať pod sumou 50 dolárov (približne 38,50 eura). Predskokanom bude spomínaný Ed Sheeran.

Taylor Swift - iHeart Radio Music Festival 2012

Biografia

Dvadsaťdvaročná Taylor Swift debutovala na hudobnej scéne v roku 2006 eponymným albumom, ktorý získal v USA päťnásobnú platinovú platňu. Nasledovala štúdiovka Fearless (2008), ktorá bola ešte úspešnejšia ako jej predchodca a dosiahla šesťnásobnú platinu. Tretí album Speak Now vyšiel v roku 2010 a podobne ako pri novinke Red sa z neho počas prvého týždňa predalo viac ako milión kópií. V súčasnosti je album v USA certifikovaný štvornásobnou platinovou platňou.

Počas svojej pomerne krátkej kariéry získala Swift množstvo ocenení, je držiteľkou šiestich cien Grammy, desiatich American Music Awards či šiestich CMT Music Awards. Speváčka je podľa magazínu Forbes najlepšie platenou celebritou do 30 rokov. Od mája 2011 do mája 2012 zarobila približne 57 miliónov dolárov. Podľa júnovej ankety magazínu Billboard je desiatou najpríťažlivejšou ženou v hudobnom priemysle.

Okrem hudby sa venuje aj herectvu. Predstavila sa v epizóde seriálu Kriminálka Las Vegas (2000) a snímkach Hannah Montana - Film (2009) a Valentín (2010). V animovanej snímke Lorax (2012) narozprávala postavu Audrey.

Informácie pochádzajú z webovej stránky billboard.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: CD cover / Big Machine Records

Súvisiaci interpreti: Taylor Swift