V recenzii na ich debutový album sme napísali, že posúvajú hranice slovenskej hudby. Po zverejnení nového videoklipu k veľkolepej skladbe Hlaše možno to isté povedať aj o vizuálnej stránke ich tvorby. Ľudové Mladistvá v ňom ukazujú svoj pohľad na slovenské (popkultúrne) umenie 21. storočia.

Prvú ukážku z videoklipu Hlaše kapela zverejnila ešte začiatkom júna, necelý mesiac po vydaní albumu Viete ako..., no napokon sa fanúšikovia jeho premiéry dočkali až o takmer päť mesiacov neskôr. Dlhé čakanie však rozhodne stálo za to, šesťminútový videoklip (ak nepočítame záverečné titulky) sa vymyká zo slovenského štandardu a posúva latku umeleckých hudobných vizuálov vytvorených v interiéri.

Režisérom ambiciózneho klipu je Branislav Vincze, ktorý spolupracuje s mnohými slovenskými hudobníkmi, často v tandeme s kameramanom Viktorom Cickom, ktorý pri nakrúcaní nechýbal ani tentokrát. Video má tajuplnú atmosféru a objavujú sa v ňom rôzne éterické a imaginárne bytosti. Hlavnou postavou je dievča, ktoré sa nachádza v strede farebnej oázy. Okolo nej sa ozývajú hlasy, vábia ju, postupne sa pridávajú farebné ruky, ktoré symbolizujú rôzne hudobné nástroje. "Tie sa jej snažia zmocniť, čo sme si pracovne nazvali audiovizuálne orgie," približuje Braňo Vincze.


Zavrieť oči a cítiť Slovensko

Pieseň vychádza z pôvodne ľudovej piesne Ozývaj še hlaše, ktorú líder skupiny, klavirista a skladateľ Martin "Majlo" Štefánik objavil v databáze SĽUK-u a inšpirovala ho natoľko, že z nej vytvoril najkošatejšiu kompozíciu svojho debutového albumu. Skladba Hlaše podľa neho odzrkadľuje, akým smerom sa chcú Ľudové Mladistvá uberať v budúcnosti. Možno v nej počuť klasické husle, ale aj menej tradičný lesný roh či operný spev.

Prepracovanou skladbou chcel Majlo podľa vlastných slov svetu jasne ukázať, ako vyzerá Slovensko 21. storočia v umení a posunúť latku čo najvyššie. Ak človek zavrie oči, mal by si predstaviť a cítiť Slovensko, tvrdí autor. "Túžim po tom dostať slovenskú hudbu do zahraničia. V tej hudbe je totiž všetko - folklór, moderný aranžmán aj obrys Slovenska tak, ako ho vidím vo svojej fantázii," hovorí talentovaný hudobník.

Prečítajte si rozhovor: Majlo z Ľudových Mladistiev: Neexistuje zlý hudobný žáner, len zlá hudba

Výber režiséra klipu bol preňho jasnou voľbou, keďže spolupracovali už v minulosti. "Páči sa mi jeho robota a je to ten typ režiséra, ktorému dôveruješ a vieš, že to dobre dopadne," konštatuje Majlo. Samotný Braňo Vincze si na prvé "stretnutie" s piesňou Hlaše spomína takto: "Pamätám sa, ako som sedel koncom februára u Majla doma a púšťal mi demo. Vysvetľoval mi, čo bude ako znieť a mne v hlave bežali obrázky typu Divokosť v srdci či Piaty element. Skladba sa mi páčila na prvé počutie, aj keď mala neštandardnú dĺžku. Tam, kde väčšina klipov a skladieb končí, táto sa len rozbieha. To sa mi páčilo."  

videoklip Hlaše Zdroj: Branislav Vincze / Viktor CickoMartin "Majlo" Štefánik vo videoklipe Hlaše

Tak ako pieseň tvoria tri rozličné a navzájom prepojené časti, tak aj samotný klip tvoria tri jednotlivé videá, ktoré fungujú aj samostatne. Jedinečná estetika vizuálu pôsobí najmä pocitovo, ale pozorný divák môže vytušiť aj jemnú dejovú líniu - príbeh lásky. V prvej časti hľadá dievča svojho milého, neskôr sa spoja a začnú spolu komunikovať prostredníctvom tanca. Okrem kapely v klipe vystupuje aj dvojica z tanečnej skupiny Debris Company.

"So Staňou Vlčekovou sme už niekoľkokrát spolupracovali. Oslovil som ju, pustil jej skladbu a ona ponuku prijala. Pripravila choreografiu spoločne s Danielom Račekom a pre mňa bola veľká česť pracovať s takými menami," teší sa Braňo Vincze. Hoci ide o skúseného režiséra, ktorý má na konte spolupráce s kapelami Lavagance, Billy Barman, Bad Karma Boy, Medial Banana alebo Fallgrapp, práca na tomto klipe bola preňho veľkou výzvou, keďže s podobným hudobným štýlom založeným na žánrovej fúzii sa vo svojej práci ešte nestretol.

"Som vďačný všetkým, ktorí nám s videom pomohli. Najviac asi Majlovi, lebo nám nechal priestor na tvorbu a nestresoval s termínmi. Postprodukcia nám ozaj zabrala viac času ako sme plánovali," vysvetľuje, prečo sa audiovizuálne dielo podarilo dokončiť až pol roka po vydaní albumu.

Recenzia: Ľudové Mladistvá svojím debutom posúvajú hranice slovenskej hudby

nakrúcanie videoklipu Hlaše Zdroj: David DvořákPozrite si, ako vznikal videoklip Hlaše

Videoklip sa nakrúcal dva dni v POP Studiu v priestoroch starej Cvernovky a jeden deň v ateliéri Svetlík v kultúrnom centre Nová Cvernovka. Samotnému natáčaniu predchádzali tri týždne príprav, kedy sa riešili kostýmy, rekvizity, techniky, masky. Zo všetkého najťažšie bolo zorganizovať 32 hudobníkov a dvoch tanečníkov. "Termíny sa neustále menili. Mali sme rozpracované dve varianty - jednu v exteriéroch a druhú v ateliéri. Prvá kamerová skúška v lese nedopadla podľa predstáv. Brutálne nás doštípali komáre a sklamaní sme išli domov," približuje atmosféru nakrúcania Vincze.

Neľahkú produkciu mala na starosti spoločnosť Citrón Production a okrem komárov štáb potrápila aj flóra. "Nakrúcali sme vo vysokých trávach, do ktorých fúkal ventilátor, čo spôsobilo, že sa polovici štábu prejavila alergia. Naša scénografka odišla z výroby rovno na týždennú PNku," prezradil produkčný Tomáš "Treťo" Tretiník. 

Štáb videoklipu Hlaše: 

Režisér: Branislav Vincze
Hlavný kameraman: Viktor Cicko
Kamera: Juro Zmatek
Manažér produkcie: Tomáš Tretiník
Scénografka: Martina Širáňová
Stylistka: Janka Topanka Kočišová
Maskérka: Sylvia Aloha Ďurišová
Tanečníci a choreografia:  Stanislava Vlčeková and Daniel Raček

Zloženie kapely:  Martin "Majlo" Štefánik (klavír), Jakub Kačic (bicie), Jozef Madola (basgitara), Jano Kružliak (husle), Mária Nagyová (spev), Terézia Jarošová (spev), Diana Minarovičová (spev), Nina Kollárová (spev)

Orchester: Katarína Kurucová, Luboš Gašpar, Lukáš Golej, Anna Jurovčíková, Adrián Líška, Jozef Madola, Jano Kružliak, Michal Moravčík,  Miriana Šípová, Petra Pálková, Alexander Botos, Jozef Škovran, Simona Deščička, Alžbeta Godovičová 

Ľudové Mladistvá je autorský projekt skladateľa a klavíristu Martina "Majla" Štefánika. Vo svojej tvorbe spája zdanlivo nezlučiteľné prvky folklóru, jazzu, vážnej hudby a energickej modernej hudby. Ojedinelá fúzia oslovuje široké spektrum poslucháčov a zaujala aj mladé publikum, ktoré si aj vďaka ich tvorbe nachádza cestu k slovenským ľudovým tradíciám a jazzovej hudbe. Zostavu kapely tvorí päť profesionálnych hudobníkov a štyri folklórne speváčky. Kapela dosiahla za tri roky svojej existencie množstvo úspechov: vyhrala súťaž Pódium mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch, na Radio_Head Awards vyhrala kategóriu Objav roka a bodovala aj v súťažiach Nové tváre slovenského jazzu a JazzFruit Praha. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Mirka Brindová z agentúry House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Branislav Vincze / Viktor Cicko (zábery z videoklipu), David Dvořák (foto z nakrúcania)