Album ponúka legendárne skladby vo swingových úpravách, ktorých sa ujali folkové legendy na čele s Jarkom Nohavicou, Vlastom Redlom, Samsonom Lenkom, Radkom Pastrňákom alebo Slávkom Janouškom. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na popové hlasy, medzi ktorými sa objav Ewa Farná, Vojtěch Dyk, Pokáč a ďalší.

Album Folk Swings vznikl pod taktovkou bandleadera kapely B-Side Band Josefa Buchty a vyšiel v piatok 30. októbra. Celý projekt sa uzavrie dvoma brnenskými koncertami, ktoré sa uskutočnia 1. a 2. decembra v Sono centre. Za projektom Folk Swings stojí Josef Buchta, producent albumu a bandleader kapely B-Side Band, ktorý priznáva, že spoločne s aranžérom a pianistom Petrom Kovaříkom nosili myšlienku projektu v hlave už 12 rokov. "Veľkou inšpiráciou pre nás bola bezpochyby doska Paula Anky Rock swings, ktorá je podľa môjho názoru skutočne hudobným skvostom. Ale dať dohromady všetky muzikantov sa zdalo niekoľko rokov absolútne nemožné. Až do chvíle, keď prišla nepríjemná korona kríza, ktorá však dala všetkým čas a konečne priestor na uskutočnenie dávnych nesplnených vízií, prianí a snov," hovorí Josef Buchta.

Vlastu Redla si projekt Folk Swings podľa jeho slov získal dlhou známosťou a profesnou blízkosťou nielen s Josefom Buchtou, ale s celým B-Side Bandom, ktorý: "už roky sledujem, hlavne rôzne ich funky a rock-popový "výboj" za hranice zabehaných kategórií, ale bol som sa pozrieť aj na Bernsteinovu Mši, s ktorou pozbierali veľa ocenení aj v zahraničí. To, čo sa im podarilo s viacmenej jazzovým bigbandom pri ich "nadžánrových výletoch" dokázať, tomu hovorím veľká drzosť, a to je môjmu ponímaniu sebarealizácie veľmi blízke, takže ma nemuseli dlho prehovárať. Druhým dôvodom, prečo som do toho šiel, bola možnosť stretnúť sa zase s ľuďmi, ktorých mám rád a s ktorými sa v poslednej dobe spolu toľko nevídame," Vlasta Redl.

O väčšinu nových sviežich aranžmánov sa postarali Petr Kovařík a Pavel Zlámal, ktorých prínos všetci zapojení umelci vyzdvihujú. "Aranže boli skvelé, ja som to naspieval, ako to viem, a snáď to nejak dopadlo - podľa mňa to znie super," komentuje Pokáč a Vlasta Redl hovorí o tom, ako sa mu interpretovali jeho piesne v novom znení: "Petr vychádzal z mojich aranžmánov v akých som ich nahral na dosky, k tomu "len pripísal tie dychy", čo nechcem nijako zľahčovať, odviedol na tej doske obrovský kus skvelej práce, poznáme sa spolu od jeho jinošských rokov, okrem toho, že je neuveriteľne nadaný (hrá doslova na čo siahne), je okrem iného aj geniálny "ajťák", už roky nám "kriesi z mŕtvych" neopraviteľné počítače a vyťahuje z nich stratené dáta. Vie toho toľko, že z neho kamaráti majú mindrák a hovoria mu posmešne da Vinci. Vedel som, s kým mám tú česť, tak som mu nechal voľnú ruku. A dobre som urobil."

Druhý singel z albumu vznikol v spolupráci s Pokáčom

Druhým singlom z albumu Folk Swings je sympatická slovná hračka Co z tebe bude, za ktorou stojí známy textár a spevák Pokáč. O spolupráci s B-side Bandom a projekte Folk Swings hovorí Pokáč ako o skvelej skúsenosti. "Byť súčasťou projektu Folk Swings je ohromná česť. Keď som dostal ponuku, ani chvíľku som neváhal. To, že práve pesnička Čo z teba bude ide von ako singel spoločne s albumom, je bomba," komentuje Pokáč.

Aranžmány svojej piesne Co z tebe bude Pokáč komentoval a prezradil aj niečo málo o novom videoklipe, ktorý režíroval Jakub Mahdal. "Myslím, že ešte nikto môj song podobne neprerábal, to pre mňa bola novinka. Respektíve občas mi ľudia posielajú rôzne covery, niekedy je to super, niekedy je to hrôza. Navyše som ešte nikdy, pokiaľ viem, nenahrával v Brne, aj to bolo prvýkrát, " hovorí Jan Pokorný aka Pokáč o aranžmánoch a dodáva:" Je vidieť (a počuť), že na tom robila banda profíkov, snáď som im to moc nepokazil. Príde mi skvelé, že niekto dokáže vziať akýkoľvek song a spísať z toho také veľdielo pre milión nástrojov, ktoré vo výsledku parádne šliape. Klobúk dole."

Za námetom videoklipu stojí samotný spevák spolu s režisérom Jakubom Mahdalom. "Vzhľadom na situáciu sme chceli nakrúcať v čo najmenšom počte ľudí, takže vo finále sme tam vlastne boli len ja a Kuba za kamerou. Ale je tam aj takmer celý orchester aj s iluminátorom a divákmi. No nechajte sa prekvapiť," láka na klip Pokáč.

Prvým singlom z albumu sa stala pieseň Zuzany Navarovej a skupiny Nerez s názvom Kočky v novom sviežom aranžmáne Petra Kovaříka. Ujali sa jej Ewa Farna a Vojtěch Dyk. Spojenie Ewy Farnej a kapely B-Side Band sa ukázalo ako geniálne nielen pre ucho, ale i oko fanúšika. Skvelá energia a nálada zanechala stopy v celej skladbe, čo potvrdzujú obaja umelci slovami chvály na vzájomnú spoluprácu, a tiež počet videní videoklipu.

"Vojta je neskutočný spevák, ovláda svoj hlas neuveriteľným spôsobom. A tak, keď som dostala ponuku od B-Side Bandu si zaspievať s toľkými hudobníkmi a Vojtom k tomu, bola som poctená," komentuje Ewa Farna a Vojtěch Dyk sa pridáva: "V Čechách nie je veľa speváčok, ktoré by ctili ducha tej piesne a zároveň jej pridali ešte niečo 'len svoje', zo seba tryskajúceho. Ja len môžem poďakovať za toto stretnutie s Ewou, Zuzanou, Vítom a vlastne celým Nerezom, ktorý tak obdivujem." Druhým singlom z albumu bude Pokáčova Co z tebe bude, ktorej nový aranžmán dodal na pôsobivej vážnosti.


Informácie a foto redackii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music.

Súvisiaci interpreti: Ewa Farna, Vojtěch Dyk