Rakúska speváčka Marley Wildthing má nový singel Flow Wild, ktorým upozorňuje na svoj pripravovaný debutový album s názvom Glasshouse. Slovenskému publiku už nie je neznáma, predstavila sa v máji singlom One Single Person a predtým tiež duetom Wildflower so slovenským spevákom Dušanom Markom - frontmanom českej hudobnej skupiny Support Lesbiens.

Jej najnovší singel Flow Wild prináša pozitívnu indie-popovú atmosféru a pútavý videoklip plný farieb, ktorý sa nakrúcal v Ammáne v exotickom Jordánsku. Skladba získala svoju prvotnú podobu ešte počas speváčkinho prvého leta v Prahe, keď si speváčka prechádzala mnohými rozptýleniami, depresívnejšími chvíľami, ale aj novými inšpiráciami.

"Cítila som, ako sa môj život a myseľ tak veľmi menia, akoby som sa odpútavala od svojho tela, ktoré nedokázalo držať krok. Text mi neskôr pripadal príliš abstraktný a opäť som ho zmenila, melódia však poväčšine zostala," objasňuje Marley Wildthing, ktorá sa v piesni zamýšľa nad tým, či by sa ľudstvu nežilo lepšie, keby sme žili viac v harmónii so svetom.


Nahrávanie prebiehalo so speváčkinou kapelou z Prahy vo Faust Studios, ktoré podčiarklo jej mäkko znejúci vokál a celkový prirodzený pocit z pesničky. "Napísala som ju na ukulele, potom som ju nahrala so svojou kapelou a jeseň 2021 som strávila hľadaním vlastného zvuku s množstvom sprievodných vokálov. Trvalo mi dlho, kým som pieseň dokončila do spokojnosti. Súčasne som produkovala pripravovaný album, vytvárala som si vlastný zvuk, zisťovala som, čo od svojej hudby chcem. Výsledkom je tento singel a album, ktorý vyjde koncom roka," prezrádza Marley Wildthing.

Nahrávanie skladby síce prebiehalo v Prahe, no s nahrávacím inžinierom a hudobníkom Larsonom Haakenstadom zo Seattlu. O mix a mastering singla sa postarali viedenskí producenti Alex TomannMartin Scheer. Medzinárodný rozmer skladby podčiarkuje videoklip, ktorý je dielom jordánskej režisérky Barush Maush s pomocou Sandry Habash a je inšpirovaný históriou kolonizácie. V celom videoklipe je použitých množstvo symbolov ako olej, klietky, trón či kresťanský ruženec.

"Nakrúcanie prebiehalo v hlavnom meste Jordánska, kde žije jedna z mojich najlepších priateliek, vizuálna umelkyňa a filmárka Barush Maush. Videoklip v podstate rozpráva príbeh človeka, ktorý sa má tak veľmi rád, až je v ilúzii. Tak ako pokojne sa spočiatku javí, stará sa o prírodu, zbiera veci zo zeme, tak rýchlo začne ukazovať svoju pravú tvár. Okráda ľudí na uliciach, ponúka im málo, ale berie dvakrát toľko. Je to pripomienka štedrosti mnohých kultúr, ktorú zneužili kolonizátori. Z nakradnutého tovaru si tento samozvaný vládca vytvorí 'kráľovstvo', až kým sa nezačne nudiť a nerozhodne sa dať svoj trón bábke a celé ho zničiť a podpáliť," opisuje Marley Wildthing.

Ako dodáva, príprava videoklipu bola veľmi náročná a zdĺhavá. "Všetky dekorácie sme vytvárali sami, čo znamenalo jazdiť po smetiskách v Ammáne a kupovať staré veci, ako sú ventilátory, klietky a obrovská nádrž na vodu. Niekoľko dní sme pracovali bez prestávky, vytvorili sme kaktusy a dokonca aj korzo zo starých fliaš, sukňu z plastovej fólie, korunu z kovových zvyškov a mnoho ďalšieho," uzatvára speváčka.

Zo svojho pripravovaného albumu Glasshouse vydala Marley Wildthing ešte pred letom dva single One Single Person a Soul for Sale, ktoré sa dostali do hranosti viacerých rádií a predstavila ich aj na najväčšom festivale vo Viedni Donauinselfest, ale aj v Nemecku a v mnohých mestách Českej republiky. Album vyjde 18. novembra. Následne piesne z neho predstaví 1. decembra na veľkom koncerte v Prahe a na jar chystá menšie turné.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Michal Neffe. Správu sme upravili.