Možno ste zachytili jej coververziu piesne Dunaj od Katarzie, s ktorou sa pred necelým rokom prvýkrát predstavila na Youtube. Teraz však ponúka vlastný materiál, debutový singel Jeseň. Melancholická pieseň vznikla v spolupráci s Matúšom Uhliarikom, ktorý sa postaral o aranžmán, nahrávanie, programovanie aj vokály.

"Skladba Jeseň vznikla ešte v októbri minulého roka, keď sme sa s bývalým priateľom bicyklovali berlínskymi uličkami. Začínala jeseň a na mňa padali listy z okolitých stromov. Už vtedy som vedela, že to sú posledné momenty nášho vzťahu a pieseň sa odrazu napísala sama," prezrádza pozadie vzniku piesne Jeseň talentovaná speváčka Vanesa Jam, ktorá je vďaka presvedčivému prejavu nádejným novým menom na domácej scéne.

Speváčka mala v hlave melódiu aj text piesne Jeseň, ale nevedela sa so skladbou pohnúť ďalej. Oslovila preto svojho bývalého pedagóga z konzervatória, Matúša Uhliarika, ktorý rozpracovanej skladbe pomohol na svet. "Keď mi Vanesa poslala otextovanú melódiu s metronómom v pozadí, tušil som, že pieseň má potenciál. Doplnil som farebné harmónie v klavíri a efekt otočeného dozvuku ako symbolu kolobehu a cyklickosti času. Doprogramoval som kontrabas a trip-hopový beat, pretože som si podvedome pamätal, že Vanesa kedysi tancovala hip-hop a nechcel som, aby sa to celé utopilo v čistosmutnej melanchólii," vraví hudobník.


Pri nahrávaní spevu sa snažili, aby usmiaty hlas naznačoval, že koniec vzťahu vždy zabolí, ale nepredstavuje koniec sveta. "Človek musí ísť ďalej a nestratiť nadhľad. Klip sme natáčali v osade Korytnica, ktorá leží neďaleko mesta Ružomberok, odkiaľ pochádzam. Nachádza sa tam veľa opustených a chátrajúcich budov. Symbolizujú rozpadnutý vzťah, ktorý už nemá na čom stáť," vysvetľuje Matúš Uhliarik. 

Vanesa Jam, celým menom Vanesa Viktória Jambrozyová, pochádza z Ružomberka. Po absolvovaní muzikálového konzervatória v Bratislave sa vrátila do rodného mesta a začala spievať v reggae kapele Bagandža crew, s ktorou tento rok vystúpila aj na festivale Uprising.

Na jednom z letných festivalov si ju všimol producent Beyuz, s ktorým momentálne pracujú na spoločnom albume. "Nájsť niekoho, kto preferuje slovenčinu, je dnes raritou. Teším sa na album, bude to svieže," prezrádza Beyuz. Dvojica už predstavila aj prvú spoločnú skladbu Viem kto si.

 


Text: Hudba.sk (zdroj: 
Vanesa Jambrozyová)
Foto: Martina Spišáková