Britský kráľ Karol III. udelil v piatok gitaristovi britskej rockovej skupiny Queen Brianovi Mayovi rytiersky titul. Vyznamenané boli aj ďalšie osobnosti z oblasti umenia, vedy, verejného života či športu vrátane veľvyslankýň spojeného kráľovstva na Ukrajine a v Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.


May
bol ocenený za jeho službu v oblasti hudby a dobročinnosti. Tento gitarista vystupoval proti likvidácii jazvecov a lovu líšok v Spojenom kráľovstve prostredníctvom organizácie na ochranu zvierat. Tú založil v roku 2010 a je pomenovaná Save Me (Zachráň ma) podľa piesne skupiny Queen, vysvetľuje BBC.

May pre AP vyjadril presvedčenie, že toto vyznamenanie mu prinesie o niečo väčší vplyv. Kráľ Karol III. v piatok udelil vyznamenania rôzneho stupňa stovkám osobností vrátane umelcov, zástupcov spoločnosti či športovcov, píše AP. Rytiersky titul získal aj hrnčiar Grayson Perry a olympijská víťazka v heptatlone z roku 2000 Denise Lewisová dostala titul dáma. Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová a veľvyslankyňa v Rusku Deborah Bronnertová sa stali dámami Rádu svätého Michala a svätého Juraja, píše BBC.

Britský panovník udeľuje vyznamenania dvakrát do roka osobnostiam za zásluhy, výnimočné úspechy či službu. Ich príjemcov v rôznych kategóriách vyberajú štátne orgány na základe návrhov vlády a verejnosti. Čestné vyznamenania pre občanov cudzích krajín navrhuje britské minister zahraničných vecí. Rytiersky titul má pôvod v stredoveku a jeho držiteľ môže používať oslovenie Sir, píše BBC. Karol III. tieto vyznamenania udeľoval po prvý raz. Jeho matka, dlhoročná kráľovná Alžbeta II., zomrela v septembri tohto roka.

Zdroj: TASR

Súvisiaci interpreti: Queen