Sú to minimálne dva roky, čo dvojica Gnarls Barley prevalcovala svetové hitparády s pesničkou Crazy.

Sú to minimálne dva roky, čo dvojica Gnarls Barley prevalcovala svetové hitparády s pesničkou Crazy. Ohliadajúc sa za tými časmi sa mi vynára na tvári úsmev. Spomínam si na prvotinu tejto dvojice a nejde mi do hlavy, ako mohli na svoj prvý album nasúkať zhruba desať absolútne odlišných pesničiek a medzi ne prepašovať absolútne nezapadajúcu skladbu, ktorá sa nakoniec stala obrovským hitom. Hitom, ktorý vlastne dvojicu živí dodnes.
Pretože nech si spomínam, ako si spomínam, nič tak výrazné som už od Gnarls Barkley následne nepočul. Zmení to ich aktuálna novinka The Odd Couple? Dovolím si hneď na začiatku tvrdiť, že pravdepodobne ani nie, hoci tento album je oveľa silnejší, prepracovanejší a zároveň hitovejší, než ich debut. Otázkou však ostáva, ako to príjme publikum, učičíkané ich predchádzajúcim hitom.

Faktom totiž ostáva, že dvojici sa podaril úžasný ťah. Čiastočne sa svojou novou tvorbou priblížili k hitu Crazy, no zároveň neprekročili tú pomyslenú hranicu, kedy kapela ostáva svojskou, má svoj imidž, formu i zvuk. Gnarls Barkley sa jednoducho poľudštili, no stále to nie je komercia prvého stupňa.
Ich novinka však hneď na okraj prináša minimálne dva nádejné hity. Uchytiť sa môže hneď úvodná Charity Case, alebo skladba Going On s poradovým číslom tri. Jedna z nich so sebou priniesla hneď nejaké predpokladané zdravotné problémy pre ľudí so srdcovými ochoreniami, a tak museli jej tvorcovia popracovať na znížený počtu úderov v nej. Skvelý reklamný ťah, skvelý príbeh, ktorý bezpochyby zláka poslucháča natoľko, aby sa o novinku Gnarls Barkley začala zaujímať.

Faktom tiež ostáva, že kapela si s novým albumom dala na čas a tak ich novinka vychádza v plnom očakávaní zo strany fanúšikov, i kritiky. Čo na ňu povedia? The Odd Couple v žiadnom prípade nie je album na jedno vypočutie. Ak vás očaria spomínané dve skladby, prípadne ďalší tip v podobe pesničky Who´s Gonna Save My Soul, treba si uvedomiť, že v obkolesení ďalšej desiatky skladieb nejde o prvoplánové hity.

Pre túto dvojicu je oveľa dôležitejšia tá takzvaná vata, ako ju vníma mnoho majiteľov tohto CD. Teda tých zvyšných desať skladieb, pri ktorých počúvaní behá mráz po chrbte, a to aj pri vedomí, že žiadna z nich sa pravdepodobne nikdy nezahrá v rádiu. Sú tak silné, tak emotívne, až to miestami vyráža dych.

Svojím druhým albumom Gnarls Barkley hravo dokázali, že majú svoje miesto na hudobnej scéne, a že nielen svojim fanúšikom majú stále čo povedať. Snáď im to opätujú.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2008
Celkový čas: 39. minút

Linky: www.gnarlsbarkley.com, www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01/ Blind Mary
02/ She Knows
03/ No Time Soon
04/ Whatever
05/ Who’s Gonna Save My Soul
06/ Run
07/ Would Be Killer
08/ Open Book
09/ Going On
10/ Charity Case
11/ Surprise
12/ A Little Better
13/ Neighbors

Warner Music ďalej vydáva:
NICO – The Frozen Borderline 1968 – 1970
• NICO, vlastným menom Christa Päffgen
• modelka, herečka, speváčka, jedna z múz Andyho Warhola,
• bola speváčkou formácie The Velvet Underground,
• študovala v tom istom ročníku, ako Marilyn Monroe,
• jej otec zahynul v koncentračnom tábore,
• užívala drogy, ktoré boli nakoniec dôvodom jej predčasnej smrti, vo veku 50-tich rokov,
• zomrela na Ibize, zlyhalo jej srdce počas jazdy na bicykli
• mala syna s Alainom Delonom,
• tiež podľahol drogám
• počas svojej sólovej kariéry nahrala najmä dva veľmi silné albumy, ktorými si získala srdcia fanúšikov,
• jej tvorbu kritika označuje plným počtom bodov,
• rovnako emotívny, silný a zároveň šokujúci je aj tento výber jej hitov

Zdroj: TS MusicServer