Tak to konečne vybuchlo. Americká formácia R.E.M. sa vrátila na hudobnú scénu s novým radovým albumom. A nastal čas očakávaní. Pretože, povedzme si úprimne, ich posledné albumy neboli poslucháčmi prijímané tak pozitívne, ako kedysi Automatic For The People a niekoľko jeho ďalších nasledovníkov.A zostava hudobníkov okolo Michaela Stipea si je veľmi dobre vedomá svojho súčasného postavenia.

Tak to konečne vybuchlo. Americká formácia R.E.M. sa vrátila na hudobnú scénu s novým radovým albumom. A nastal čas očakávaní. Pretože, povedzme si úprimne, ich posledné albumy neboli poslucháčmi prijímané tak pozitívne, ako kedysi Automatic For The People a niekoľko jeho ďalších nasledovníkov.
A zostava hudobníkov okolo Michaela Stipea si je veľmi dobre vedomá svojho súčasného postavenia. Najskôr sa teda rozhodli, že týždeň pred oficiálnym vydaním zverejnili kompletný album na internete, aby si fanúšikovia mohli vypočuť (nie stiahnuť) ich nové pesničky a následne sa rozhodnúť, či si album kúpia.

Pre tých, ktorí to na internete nestihli je tu rada: oplatí sa! A to aj napriek faktu, že R.E.M. prišli na trh s hádam najkratším albumom vo svojej hudobnej histórii. Ich novinka je platňou, ktorá síce ponúka jedenásť pesničiek, no jej celková dĺžka je necelých tridsaťpäť minút. Máloktorá z piesní trvá pritom dlhšie, než neuveriteľné tri minúty, a hoci sa k tomuto času už – už doťahuje, na začiatku celkovej minutáže aj tak žiari dvojka.
Ale to sú drobnosti. Prejdime k samotnej platni, ktorá sa k fanúšikom formácie dostáva po takmer štyroch rokoch od vydania ich ostatného štúdiového albumu. Platňa vychádza v papierovom obale, s priloženým bookletom a veľkým písmom, ktoré všade na obale zaberá maximum miesta. Ale toto sú v tejto chvíli pravdepodobne druhoradé informácie, ktoré spotrebiteľa až tak nezaujímajú, pretože si album kúpia kvôli hudbe, aj keby bol booklet o ničom.

Najdôležitejšia zložka tohto projektu – teda hudba – je dravá, miestami až príliš surová, no na druhej strane mimoriadne živá a zaranžovaná tak, že zaujme na prvé počutie. Jedenásť rockovo ladených pesničiek. Prevažne. Dva ústupky pomalej hudbe, pričom na nejakého nasledovníka Everybody Hurts by ste čakali márne.
Samozrejme, je tu jeden silný pomalý song (Hollow Man), ktorý nasleduje ďalšia miernejšia skladba (Houston), ale inak je novinka R. E M. poriadnym života-budičom, ktorý vystreľuje poslucháčov zo sedadiel.

Nie je to geniálne, ale je to výborné. Pri počúvaní albumu Accelerate mám pocit, akoby R. E. M. vstali z mŕtvych, nabrali druhý dych. Michael Stipe je poriadny valec, ktorý svojim uhrančivým spevom valcuje všetko okolo seba. Accelerate je navyše album plný skvelého materiálu, ktorý vyznie najmä na koncertných pódiách. V lete sa R. E. M. zastavia v Prahe. Dovtedy už budete mať ich novinku napočúvanú, a určite si to poriadne užijete.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2008
Celkový čas: 34:27

Linky: www.remhq.com, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Living Well Is The Best Revenge
02. Man-Sized Wreath
03. Supernatural Superserious
04. Hollow Man
05. Houston
06. Accelerate
07. Until The Day Is Done
08. Mr. Richards
09. Sing For The Submarine
10. Horse To Water
11. Im Gonna DJ


Warner Music ďalej vydáva:
Black Lips – Los Valientes Del Mundo Nuevo
• nový album punk–rockovej americkej formácie,
• 12 pesničiek,
• záznam živého vystúpenia
• dokonalá atmosféra uvoľnených šesťdesiatych rokov minulého storočia,
• výborná živá hudba,
• zábavný spev,

Linky: www.theblacklips.com

Zdroj: TS MusicServer